Izvor Morače, Veliki Zebalac

MARŠRUTA: selo Ljevišta-Grlo-Izvor Morače-Previja-V.Zebalac-Ljevišta
DATUM: 12.05.2018.g.
VR.POLASKA: 07.00 VR.DOLASKA: 21.00
VODIČ: Dušan Delić
UČESNICI: Jelena Mrdak, Mira Kostić, Rajko Mićković, Marđonović Aleksandar, Milenko Novaković, Jela Šušić , Krgović Tanja, Adžić Branka, Vlatko i Mira Radović, Pejović Sveto, Vujačić Petar i Adrijana, Ivana Mujović , SnežanaIvanović, Blažo Vukčević. (17)

KRATAK OPIS AKCIJE:
Pri polasku vrijeme je bilo sunčano, bez vjetra i toplo.Uspon je tekao po planu. Na izvor Morače smo izašli za dva i po sata bez napora. Malo jezero između izvora i početka Grla Morače bilo je puno vode. Izvor je izbijao u punom kapacitetu i nadaleko se oglašavao svojom bukom. Iznad izvora još uvijek su veliki smetovi. Katun Vragodo je oronuo, ali koliba Krkovića još uvijek odolijeva zubu vremena.

Uspon na Zebalac smo otpočeli u 13:00 časova sa grupom umanjenom za pet planinara koji su odustali od daljnjeg uspona. Narednih 300m nadmorske razlike penjali smo po snijegu. Kako smo odmicali prema cilju, tako je i panorama bivala sve uzbudljivija. Okolni vrhovi su obilovali snijegom, naročito njihovi sjeverni dijelovi. Od previje do pod vrh Zebalca, uspon je bio blag i bez napora. Iz podnožja prema vrhu uspon je bio strm, sa izraženom pedencom. Na vrh smo se popeli u 15:00 časova. Panorama je bila ograničena Durmitorom-Sinjavinom-Bjelasicom-Žijovom. Ostali vidik prema jugu zatvarala je Moračka kapa, zatim Golija-Vojnik-Vitlovi-Durmitor. Nedugo nakon izlaska na vrh horizont su polako zatvarali tamni oblaci iz pravca Golije i Vojnika, kao i iz pravca Bjelasice i Komova, odnosno pravca J/I –S/Z.
Nakon 45 minuta i zajedničke fotografije na vrhu, krenuli smo na silazak preko katuna Bjušturni do, prema selu Ljevišta. Na katunu nas je iznenada zatekla grmljavina iz pravca Bjelasice i počeo grad, koji nas je pratio naredni kilometar a zatim mali prekid – ponovna grmljavina i nastavak ljetnjeg pljuska do škole u Ljevištu. Nakon presvlačenja i pripreme, krenuli smo za Podgoricu sa izuzetno povoljnim utiskom današnjeg dana i izvedene planinarske ture.


KARAKTERISTIKE TURE:
Dio staze prije Grla je uništen probijenim putem o čemu se mora voditi računa pri usponu. Od previje do vrha Zebalca nema staze pa je potrebno pažljivo birati prolaze između vrtača koristeći greben. U silasku sa vrha do katuna Bljušturni do, nema staze, pa je potrebno obratiti pažnju na teren. Nakon katuna staza vodi direktno u selo Ljevište, s tim da potok može da se pređe samo kod mlina Dragića i produžiti prema kući Dušana Dragića gdje je jedini most na Morači.
Veliki Zebalac 2129 m n/v
Polazište: s. Ljevište (skola) 940 m n/v. Staza: s.Ljeviste -Grlo – k. Vragodo – Šuplja greda – V.Zebalac – k. Bljušturni do – s.Ljevište. Dužina staze oko18 km,visinska razlika: 1189 m.Vrijeme uspona: 4-5h.Trajanje ture: 9 – 10 h.
Tura je vrlo naporna, tehnički nije zahtjevna.
Izvor Morače
Staza ista do katuna Vragodo 1600 mn/v. Visinska razlika 660m. Dužina staze oko 3.6 km u jednom pravcu, eksponirana. Vrijeme uspona oko 2.20h.
Izvještaj napisao Dušan Delić

Оставите одговор