Istorijat kluba

Klub je osnovan u 19. januara 2001. godine, nakon što je grupa iskusnih planinara organizovala Osnivačku Skupštinu i oformila novo Planinarsko društvo “Gorica”. Ime je dobilo po malom brdašcu, park šumi i poznatom šetalištu u Podgorici. Društvo je već na početku okupilo oko 70 planinara koji su nastavili sa uspješnim pohodima i usponima na vrhove crnogorskih planina. Novim Zakonom o sportu u 2005.g. izvršena je preregistracija Planinarskog društva “Gorica” u Planinarski klub “Gorica”.

U 2001. godini realizovano je 38 akcija, od toga 8 višednevnih. Jedna od važnijih uspješnih akcija bila je trasiranje, uređivanje i promocija prve Ekološko-rekreativne staze “Obod” na Rijeci Crnojevića, koja je svečano promovisana 02.06.2001. povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

U 2002. godini realizovane su 43 akcije i započeta ideja o višednevnoj akciji na Bukumirskom jezeru, koja će se svake godine pod nazivom “Dani Gorice” tradicionalno održavati sredinom avgusta, a u cilju okupljanja i druženja što više planinara iz Crne Gore, Srbije i okruženja.

U 2003. godini uspješno su realizovane čak 52 planinarske ture, a rad Društva je obogaćen novom aktivnošću, odnosno edukacijom i takmičenjem u planinarskoj orijentaciji.

U 2004. godini realizovane su 44 planinarske ture, od toga 10 višednevnih. Bilježimo prve uspjehe naših mladih orijentiraca, prva nagrada juniora i treća seniora na Republičkom  takmičenju iz planinarske orijentacije na Veruši, kao i sudjelovanje na Planinarskim sportskim igrama-Rajac 2004. Na kraju godine, i nakon višegodišnjeg rada autora planinara (Daniela Vinceka, Ratka Popovića, Miodraga-Mija Kovačevića  i  kartografa Pavla Bandovića) i ogromnu pomoć sponzora, posebno Vlade SR Njemačke, iz štampe je izašla knjiga “Planine Crne Gore – Vodič za planinare”. Knjiga je savremen vodič svim planinarima i ljubiteljima prirode kroz crnogorske planine, izdata na našem, engleskom i njemačkom jeziku.

2005. godini realizovano je 45 planinarskih tura od kojih je 11 bilo višednevnih. Započeta je edukacija budućih planinarskih vodiča za tri planinara našeg Kluba na Ljetnjem tečaju za planinarske vodiče, koji je u organizaciji PSCG održan na Bjelasici u avgustu.2005. godine. Izdata su tri Biltena i obnovljena je internet prezentacija Kluba.

U 2006. godini planine smo pohodili kroz 50 akcija od kojih je 10 bilo višednevnih. Nastavljena je edukacija planinarskih vodiča kroz Zimski tečaj na Ivanovim koritima i Ljetni tečaj na Orjenu. Naši su planinari vrijedno radili na trasiranju, krčenju i markiranju dijela Primorsko planinarske transverzale Orjen-Lovćen-Rumija(PPT) kroz Sozinu (od  Petrovačke ceste do Sutormana, oko 16 km). Aktivno smo sudjelovali u izradi brošure ove transverzale. Postavljeno je pet kutija na vrhove Kučkih planina i napravljeno pet novih pečata.

U 2007. godini realizovano je 46 akcija, 14 višednevnih od kojih je osvajanje Olimpa u Grčkoj i Pelistera na Baba planini u Makedoniji bio prvi organizovani iskorak kluba u inostranstvo. Obnovili smo markacije na našem dijelu PP transverzale, dopunili markacije u masivu Žijova i markirali dio Prve crnogorske transverzale CT-1od vrha Maglič preko Kozelja i prevoja Konjske rupe do crkve Carine.

U 2008. godini realizovane su 43 akcije, među kojima je bilo 8 vikend tura i sedmodnevno planinarenje sa osvajanjem vrha Balkana Musale na Rili,   Vihrena na Pirinu u Bugarskoj i Miđora na Staroj planini u Srbiji. Klub je izdao novi vodič „Planinarski vodič kroz Žijovo“ uz pomoć Crnogorsko – Austrijskog partnerstva za razvoj Bjelasice i Komova. Markacionisti naseg kluba sudjelovali su u projektu markiranja pješačko – rekreativnih staza u NP „Skadarsko jezero“.

U 2009. godini  klub je realizovao 47 akcija od kojih je osam bilo dvodnevnih i jedna višednevna ekspedicija u Julijske alpe sa usponima na  Triglav i  Kanin. Naši članovi su zajedno sa planinarima iz drugih klubova osvajali vrhove u inostranstvu: Titov vrh i Korab u Makedoniji, Gran Paradiso i Mon Blan u Alpama, Olimp i Ararat. Nažalost, ovu godinu će klub pamtiti po tragičnom događaju koji je zadesio 11 naših planinara prilikom uspona na Ostrvicu 11.09.2009, kada su bili izloženi jakom udaru groma od kojeg je smrtno stradao planinar Andrej Tomović, dok je jedan planinar teže povrijeđen i četvoro lakše povrijeđeno.

U 2010. godini klub je realizovao 42 akcije, 36 jednodnevnih i 5 dvodnevih i trodnevnih akcija. Uz realizaciju plana akcija kluba za proteklu godinu naši su članovi učestvovali na mnogim planinarskim usponima i manifestacijama drugih klubova iz Crne Gore i okruženja kao što su: Noć punog mjeseca-zimski uspon na Subru, Pješački pohod na Vrmac, Đurđevdanski uranak PK Romanija – Pale, Susret planinarskih klubova Balkana Tuzla – Konjuh, Golijska transverzala  – Kraljevo,  Memorijali „Danilo Jauković“ na Durmitoru i „Vera Vincek i Pavle Milošević“ na Komovima, Šatorijada 2010.—PSK Krilaš,  Pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor, međunarodni usponi na Elbrus i Ararat. Dani Gorice na Bukumirskom jezeru protekli su uz promociju vodiča „Planinama Crne Gore“ i otvaranje prvog sektora obnovljene transverzale CT-1. Ovom godinom ispunjen je destogodišnji rad i  uspješna aktivnost našeg kluba.

U 2011. godini PK „Gorica“ je realizovao 53 akcije u 2011. od kojih 43 jednodnevne i 10 višednevnih tura. Učešće u realizaciji akcija uzelo je 881 planinar ,što prosečno po akciji iznosi 16 planinara. Zaključno sa 2011.registrovano je u Klubu 301 planinar, od kojih je 75 platilo članarinu I podiglo markicu.Priliv novih članova je zabeležen I ove godine (19), među kojima su najaktivniji bračni par Krgović (Tanja I Dragoljub) I Olivera Božanović.

I ove godine najaktivniji članovi Kluba po učešću i broju akcija su Mira Kostić  I Branimir -Bato Guberinić,

Planinari PK”Gorica” su učestvovali na više planinarskih uspona i manifestacija u organizaciji drugih Klubova iz Crne Gore i okruženja kao što su: Lovćenski maraton-“Kapetan Angel”Cetinje; Orjenski maraton-“Subra” Herceg Novi; Memorijal Vera Vincek i Pavle Milošević  na Komovima ;Šatorijada 2011-“ Krilaš”Šavnik ;Prutaš-“Piva” Plužine;  Pješački dan Kotor – Lovćen – Kotor “Vjeveriaca”Kotor ; Pohod na Golijsku transverzalu-“Železničar” Kraljevo; Promocija novih staza I obilazak transverzale Josip Pančić na Kopaoniku-“Kopaonik” Beograd;  XIV Susret planinarskih klubova Balkana –“Kamenjak” Rijeka,Uspon na Pogorelicu,BiH-grupa naših planinara .

Tradicionalna klupska manifestacija, deseta po redu, „Dani Gorice“ na Bukumirskom jezeru održana je 5-7. avgusta. Ovoga puta imali smo goste iz mnogobrojnih Klubova :“Kapetan Angel”Cetinje; “Vjeverica” Kotor¸“Vučiji zub “Trebinje; “Kopaonik” Beograd u čijem sastavusu bili planinari  “Železničara”, “Pobede”, “Medecinara” , “Čelika”I “Šare u rasejanju”.

Nova lokacija kampa na katunu Gornje Jezero ispod Torača pridonijela je pravom planinskom ugođaju i vjerujemo da će se i u buduće družiti na istom mjestu .

Naša tri odvažna planinara (I.Šćepanović, M.Milović I M.Novaković) pohodili su Dolomite- Italija / Austrija, o čemu čitajte u posebnom članku ovog biltena.

Zbivanja u Klubu tokom 2011.godine, koje treba spomenuti:Preseljenje Kluba u prostoriju PSCG,Klub je dobio na korišćenje kompjuter od PSCG i UNDP-a i Startovao je novi web sajt “pkgorica.me” gde se možete informisati o vjestima, izvještajima sa akcija I galeriji slika sa planinarskih pohoda .Naj događaj je, da je Klub iznjedrio I trajno vezao tri para planinara, koji su sklopili brak  krajem godine.

U 2012. godini, ako pogledamo tabelu sa realizovanim akcijama, videćemo 53 realizovane sa ukupno 635 učesnika. Imajući u vidu letnje temperature I  požare , kao posledica toga I lošeg vremena imali smo 15 otkazivanja akcija. S obzirom da smo u 2012. imali 53 nedelje, sledi zaključak da su planinari PK “GORICA” bili istovremeno na više različitih akcija u Crnoj Gori I okruženju.Od 53 akcije, jednodnevnih je bilo 43 a dvodnevnih  I višednevnih 10.

Naš Klub je bio domaćin i organizator XV.Susreta planinarskih klubova Balkana (Veruša, 15.-17. 06. 2012.) Na XV.Susretu planinarskih klubova Balkana registrovano je 16 planinarskih klubova/društava (iz CG i Okruženja) sa ukupno 131.učesnikom.

2012 godina nije prošla bez pregalaštva  i stremljenja naših planinara ka visinama “Dotakni nebo”-Edita Files Bradarić je osvojila vrh Kazbeka ( 5.047m )

U 2013 godini planinari našeg Kluba realizovali su 46 akcija od kojih su 4 višednevne a sve ostale jednodnevne. Višednevne akcije bile su: skijanje na Kopaoniku; Kamena gora; XVI.Susret planinarskih klubova Balkana u Bugarskoj i Dani Gorice, 2013.

I ove godine, zahvaljujući nekolicini naših entuzijasta, pripremili smo dva Programa za konkurs”Sufinansiranje programa u sportu za 2013.godinu” kod Uprave za mlade i sport Crne Gore. Programi su iz oblasti – Međunarodna djelatnost i organizacija međunarodnih sportskih priredbi i Sportsko vaspitanje djece, omladine i studenata. Na temu –Planinarenjem do zdravlja i sreće ,održana su dva predavanja , u školi Pavle Rovinski, Podgorica i Dečijem odmaralištu na Veruši.

Sa Planinarskim Savezom CG, Klub je i ove godine sklopio Ugovor za održavanje dijela nacionalnih planinarskih staza i odradio pregled i dijagnostiku djela PPT (planinarsko primorske transverzale )-OLR (Orjen, Lovćen, Rumija)  i CT-1 „Planinama Crne Gore“ u dijelu Veruša, Bukumirsko jezero, Maglič.

 

U  2014.godini realizovano je 49 akcija od kojih su 43 bile jednodnevne a ostatak dvo ili višednevne. Aktivnosti vrijedne pomena su: Planinarenje republikom Češkom, XVII Susret planinarskih klubova Balkana u Ovčar Banji, Srbija. Predavanje o planinarstvu na Veruši, Dani Gorice na Bukumirskom jezeru, Radan planina-Mala toplička transverzala u Srbiji, Vežišnik-Sjećanje na Bata, učešće na Sajmu prirode i sportova u prirodi u Podgorici. Dvoje naših  članova nakon uspješno položenih ispita i praktične provjere znanja (Dragoljub Krgović i Branko Božović) od strane ispitne komisije pri Ispitnom centru u Podgorici dobivaju  licencu za “planinskog vodiča” Ai B modula, odnosno za stručnog  vodiča za lakše i teže ljetne ture. Klub je i ove godine prema ugovoru sa PSCG i dobijenim sredstvima nastavio održavanjei markiranje  dijela transverzala PPT i CT-1.

U 2015.godini dostignut je rekordan brojod 54 realizovane akcije od kojih je 41 akcija bila jednodnevna, 8 vikend akcija po planinama Crne Gore,5  višednevnih putovanja u inostranstvu : 18. Balkanski susreti planinara na Popovoj šapki, Šar planina, Makedonija, zatim osvajanje Triglava od strane 4 člana našeg kluba, učešće na manifestacijama po pozivu u Srbiji (Narcisu u pohode, Golija, Ovčar Banja-godišnjica PD Železničar iz Beograda), šetnja i planinarenje ostrvima Grčke sa planinarima PD Železničar.

U februaru mjesecu na V izbornoj skupštini kluba izabrani su novi članovi rukovodstva kluba u  Upravnom  i Nadzornom odboru, a nakon tri mandata predsjednika kluba Aleksandra Aca Đuraškovića, za predsjednika kluba je izabrana Edita Files Bradarić. Na skupštini su po prvi put proglašeni počasni članovi kluba ,a to su legenda crnogorskog planinarstva, Miodrag Mijo Kovačević i dugogodišnji predsjednik kluba Aleksandar Aco Đurašković.

Održani su 14-ti po redu Dani Gorice na Bukumirskom jezeru, nastavljena je aktivnost vezana uz ugovor sa PSCG i održavanju i markiranju dijelova staza nacionalnih transverzala CT-1 i PPT. Održano je predavanje o planinarstvu i šetnja Planincom sa djecom Dječijeg odmarališta na Veruši .

Jedna solidna planinarska godina ispunila je niz od petnaest uspješnih godina djelovanja kluba.  Za nama je više od 700 akcija, pohoda i uspona po vrhovima crnogorskih, balkanskih i evropskih planina, mnogo uspomena, fotografija, markiranih staza, napisanih izvještaja, dva vodiča, 19 biltena,mnogo potrošenih cipela, izgubljenih rukavica, slomljenih štapova….  Ovaj mali jubilej je podstrek da nastavimo istim tempom i u narednom periodu.

U 2016.godini klub je uspješno realizovao 43 akcije iz plana, od kojih je devet višednevnih ili vikend-tura i putovanja. Tradicionalna klupska manifestacija Dani Gorice na Bukumirskom jezeru održana je petanesti put 29-31. jula uz prisustvo tridesetak planinara i prijatelja, ljubitelja Kučkih planina, koji su popeli Surdup, Štitan i Torač. I ove smo godine bili vrijedni u održavanju staza, tako da je za nacionalne staze PPT i CT-1 utrošeno pet radnih dana. Entuzijasti PK Gorice zajedno sa inicijatorom, Dragoljubom Krgovićem,članom planinarskih klubova Sinjavina i Gorica, prokrčili su i markirali stazu od Radunovića do vrha Brotnjika i 3.aprila 2016. staza je svečano otvorena uz prisustvo više od 100 planinara.

Klub je u saradnji sa Sekretarijatom za rad, mlade i socijalno staranje grada Podgorice uspješno završio projekat prigradske pješačke staze Gorica – Malo brdo – Duklja, duge 12 km i započeo projekat remarkiranja staze od Bukumirskog jezera prema Surdupu i Žijevu, uz postavljanje info tabli i štampanje brošure. Bili smo uspješni i na konkursu Ministarstva turizma i održivog razvoja „Sva čuda Crne Gore“, gdje smo za priču „Staza tri kamena“ dobili otkupnu nagradu od 300 eura za priču i ideju. Autor priče je Jelena Petrović, a priča povezuje legende na stazi od Bljušture preko Momonjeva do Bukumirskog jezera, koje je moguće turistički valorizovati.

U 2017.godini klub je realizovao 52 akcije ili ture, od kojih je 10 višednevnih ili vikend akcija. Na „1. Planinskom festivalu 2017“. u Kolašinu, u organizaciji Planinarskog Saveza Crne Gore, na Svečanoj akademiji povodom 66 godina PSCG, našem počasnom članu Miodragu Kovačeviću dodijeljena je Povelja PSCG za životno djelo i izuzetan doprinos razvoju planinarstva u Crnoj Gori, počasnom članu Aleksandru Đuraškoviću i Pavlu Bandoviću dodijeljene su Zlatne značke PSCG za poseban doprinos razvoju planinarstva u CG, Branislavu Peroviću kao predsjedniku PSCG u dva mandata 2002-2010. dodijeljena je Plaketa PSCG za poseban doprinos razvoju paninarstva, a sam Klub je također dobio Plaketu PSCG za doprinos razvoju planinarstva u Crnoj Gori. Fotografija našeg člana Radojka Boškovića „Uspon na Karanfile“ dobila je pohvalu i bila izložena u KC Kolašin za vrijeme Planinskog festivala.

Najznačajnija manifestacija za naš klub u ovoj godini bila je organizacija „20. Susreta planinara Balkana“ na Lovćenu, koji su održani od 9. do 11. juna 2017. na Ivanovim Koritima. Članovi Organizacionog odbora, vodiči i članovi PK Gorica maksimalno su se potrudili da budu dobri domaćini i organizatori, a pohvale planinara i društava i lijepi utisci iz Crne Gore nijesu izostali. Na Susretima su učestvovala 133 planinara iz 14 društava i klubova – članica Susreta, kao i iz šest društava – gostiju, iz sedam zemalja Balkana. Bogati planinarski program realizovan je u subotu na tri staze i to usponima na vrhove Lovćena: Babinu glavu, Treštenski i Jezerski vrh sa posjetom Njegoševom mauzoleju.

I ove godine smo se ,po šesnaesti put, družili na Danima Gorice na Bukumirskom jezeru posljednjeg julskog vikenda uz korišćenje kolibe Petrovića. Realizovani su usponi na Surdup i Štitan, a drugog dana na Torač. Vrijedno je pomenuti i putovanje naših članova u Grčku i osvajanje Olimpa, uz učešće više planinara iz drugih crnogorskih klubova.

Uporedo sa planinarskim turama, ove je godine bilo mnogo akcija i obaveza oko održavanja planinarskih staza. U cijelosti je realizovan projekat markacije, remarkacije, postavljanja putokaza, info tabli i piktograma staze Duklja –Vežešnik (Zavala, Smokovac). Projekat je završen uz pomoć Sekretarijata za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada Podgorice. Obaveze iz Ugovora o održavanju Nacionalne mreže planinskih staza sa PSCG maksimalno su odrađene kroz pet akcija na „Primorskoj planinarskoj transverzali Orjen-Lovćen-Rumija“ ili PPT i pet akcija na transverzali „Planinama Crne Gore“ ili CT-1, kao i jedna akcija na stazi Korita–Grlo Sokolovo.

I 2018. godina je protekla u intenzivnom tempu sa 56 realizovanih akcija od kojih je pet vikend-akcija, dva višednevna putovanja ili akcije u Hrvatskoj i nedjelja skijanja na Kopaoniku u Srbiji. Nastavili smo da planinareći upoznajemo otoke južne Dalmacije tako da je poslije dvije uzastopne godine planinarenja po Pelješcu i Korčuli došao na red i otok Mljet koji ćemo dugo pamtiti. 21. Susreti planinara Balkana održani su u Hrvatskoj u mjestu Tršče, Gorski kotar, 8-10. juna 2018. Godine. U dva dana intenzivnog planinarskog programa i druženja upoznali smo se sa ljepotama ovog planinskog područja i Nacionalnog parka Risnjak.

Održavanje planinarskih staza nastavljeno je i ove godine kroz 9 radnih akcija na dijelu planinarskih transverzala PPT i CT-1, te prigradskim stazama Gorica-Malo Brdo-Duklja, Vežešnik i na stazi Korita-Grlo Sokolovo.

Klupska manifestacija 17. Dani Gorice na Bukumirskom jezeru je ujedno bila prva radna akcija na izgradnji Planinske kuće Petrović. Dugo željena inicijativa kluba da u rejonu Bukumirskog jezera izgradi planinsku kuću napokon je započeta. U saradnji sa članom kluba Sašom Petrovićem kao vlasnikom objekta, članom Vukom Šestovićem kao predanim izvođačem radova, i uz materijalnu i drugu pomoć kluba, izgrađena je do pod krov planinska kuća u roku od tri mjeseca.

Najteži zadatak rukovodstva Kluba u 2018. godini bio je priprema opsežne dokumentacije za preregistraciju Kluba i usklađivanje akata Kluba sa novim Zakonom o sportu. Održana je Vanredna skupština u oktobru mjesecu na kojoj je donešen novi Statut Kluba i izabrani novi organi upravljanja Klubom, odnosno reizabran je Upravni odbor sa dosadašnjim članovima kao i predsjednica Kluba Edita Files Bradarić, a izabrani su novi članovi Skupštine Kluba (15 članova) na čelu sa predsjednikom Skupštine Branislavom Perovićem.

2019 godina je ispunjena nizom od 49 akcija, od kojih su bile 4 vikend-akcije, 2 višednevna putovanja – u Hrvatsku (otok Lastovo) i Bugarsku (Etropole) te nedjelja skijanja na Kopaoniku u Srbiji. Ture je vodilo oko 15 vodiča – najviše Rajko Mićković (11) i Dragoljub Krgović (10). Najaktivniji planinari i dalje su Mira Kostić (40 akcija) i Rajko Mićković (36 akcija), naša takmičarka Olivere Božanović je osvojila 3. mjesto na Lovćenskom maratonu i 4. mjesto na zimskom Bjelasičkom maratonu. Planinari Gorice, njih 16, učestvovali su na 22. Susretima planinara Balkana 21-23. juna 2019. u gradu Etropole, u Bugarskoj, u srcu Stare ili Balkan planine. Oko 170 planinara iz 6 balkanskih zemalja i 15 klubova ili društava – članica Susreta, družilo se i pohodilo staze i vrhove Stare planine.
Radni angažman ekipe za održavanje staza bio je na zavidnom nivou: 5 akcija na stazama PPT i CT1, 7 akcija na gradskim stazama, a najviše na novoobilježenim stazama Busovnik i Živa sa lIijinim brdom iz Blizne i Seoca. Projekat staza Busovnik i Živa započet je uz pomoć Sekretarijata za preduzetništvo Grada Podgorice. Radovi na planinskoj kući Petrović su nastavljeni: elektroinstalacije, unutarnji malter, betoniranje terase i sadnja drveća. Pl. kuća je za vrijeme Dana Gorice u julu mjesecu ugostila prve planinare i omogućila komforan boravak i druženje.
Uz planinarske aktivnosti vrijedno je pomenuti i izložbu fotografija Pavla Bandovića pod nazivom „Cvijeće u objektivu planinara“ koja je bila postavljena u KIC-u Budo Tomović u periodu 1-10. novembra.
Takođe, uspješno je okončan postupak preregistracije kluba dobijanjem novog Rješenja od Ministarstva sporta i mladih od juna 2019.

Uprkos pandemiji i dvomjesečnoj pauzi planinarskih i klupskih aktivnosti u 2020.godini smo ispunili godišnju normu i realizovali 45 akcija od kojih su 4 vikend ture i jedna višednevna na Kopaoniku. Izostala su putovanja u inostranstvo i tradicionalne planinarske manifestacije koje smo zamijenili brojnim novim turama iz Crne Gore.
Održana su samo dva kola lige u planinskom trčanju (Bjelasički maraton- krplje i Orjensko srce) na kojima su se iskušali i naši takmičari Olivera Božanović , Vuk Šestović i Blažo Vukčević. Osvojeno je 4 i 2 mjesto u ženskoj ligi u oba kola i 4 (Vuk) i 5(Blažo) mjesto na Orjenu. Okušali su se takmičari ekipno i u planinarskoj orjentaciji i osvojili drugo mjesto u ekipama seniora (Olivera, Vuk, Predrag Vujović i Ranko Kovač ).
Glavni vodiči su bili Rajko Mićković sa 18 vođenih tura i Edita F.Bradarić sa 12 vođenih tura. Kao i svake godine na čelu najaktivnijih planinara predvode godineRajko Mićković sa učešćem u 43 akcije i Mira Kostić u 37 akcija, .
I tokom ove godine bilo je radnih akcija na održavanju staza, posebno vezano uz završetak uređenja i markiranja staza Busovnik i Živa sa Ilijinim brdom. U skladu sa zakonom o sportu Gorica ima 3 licencirana takmičara u planinskom trčanju i tri licencirana stručnjaka ili trenera u oblasti planinarskih disciplina (planinarenje, pješačenje, hodanje sa krpljama, planinsko trčanje i planinarska orjentacija)

U 2021. godini dostigli smo rekordan broj od 56 planinarskih tura, od kojih je bilo šest vikend-tura i jedno putovanje naše delegacije na Balkanske susrete planinara u Novom Mestu u Slovenij, od toga bilo je skoro dvadeset novih tura.Najaktivnije planinarke i planinari su Mira Kostić,Edita Files Bradarić, Rajko Mićković po broju tura, vođenja tura i radnih akcija. Iza njih po broju učešća na pl. turama su Jelena Milutin i Ivica Surjan. Naša takmičarka Olivera Božanović osvojila je 1. mjesto u oba kola Lige PSCG i 2. mjesto na oba takmičenja van Lige.Krajem godine potpisan je ugovor sa PSCG za održavanje staza za pet planinarskih staza (ukupno oko 75 km) i to: za dionice transverzala CT-1 (Veruša – Bukumirsko jezero – Maglič – prevoj Prouški) i PPT ”Orjen-Lovćen-Rumija” (sozinski i crmnički dio), zatim staza Surdup – Štitan, staza Vežešnik i staza Korita – Grlo Sokolovo. Po dvadeseti put održali smo našu tradicionalnu planinarsku manifestaciju “Dani Gorice na Bukmirskom jezeru” 24. i 25. jula 2021. Zajedno sa našim gostima i prijateljima pohodili smo obližnje vrhove i družili se pod krovom planinske kuće Petrović. Povodom 70 godina Planinarskog saveza Crne Gore na Svečanoj akademiji u Kolašinu 27. 12. 2021. uručena su jubilarna priznanja planinarskim pregaocima PK Gorice za sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva i to: 3 Srebrne značke – za Miru Kostić, Milenu Andrijašević i Rajka Mićkovića, Zlatna značka za Editu Files Bradarić i najviše priznanje PSCG ili Povelja za Pavla Bandovića.

U 2022.godini uspješno je realizovano 55 akcija ili tura, od toga 6 vikend-tura i 4 putovanja u inostranstvo (Otok Vis – Hrvatska; Balkanski susreti planinara, Negotino – Sjeverna Makedonija; Zlatibor –Srbija; Olimp – Grčka). Brojnost članova na turama je uvećana porastom članstva – od 71 člana Kluba čak 10 je bilo novih. Najaktivniji planinari u protekloj godini bili su Rajko Mićković (36 akcija), Jelena Milutin (34 akcije), Edita Files Bradarić (30 akcija),Mira Kostić (29 akcija) Ivica Surjan (27 akcija) i Olivera Božanović (26 akcija). Glavni vodiči očekivano su bili Rajko Mićković i Edita Files Bradarić sa 11 vođenih tura i Mira Kostić sa 7 vođenih tura. Realizovano je 11 radnih akcija iz Ugovora sa PSCG odnosno Ministarstvom ekonomije vezano za održavanje staza Nacionalne mreže (dionice transverzala CT-1 i PPT, staze Vežešnik, Surdup-Štitan te Grlo Sokolovo). U jesenjem periodu uspješno smo odradili još 5 radnih akcija vezano uz remarkiranje staze Cijevna-Delaj, u saradnji sa Opštinom Tuzi, i remarkiranje Pješačko rekreativne staze „Obod“ Rijeka Crnojevića, u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje.
Naši predstavnici su učestvovli na takmičenjima i to u planinskom trčanju – četiri kola u Ligi PSCG i dva takmičenja van Lige, i u planinarskoj orijentaciji – jedno pojedinačno takmičenje. Osvojene su brojne medalje: Olivera Božanović 1. mjesto u pl. orijentaciji – Ivanova Korita i u pl. trčanju „Bjelasica za sve“, 2. mjesto na zimskom 8. Bjelasičkom maratonu , na trci „Orjensko srce“ i Durmitor 2022, 3.mjesto na Zimskom maratonu Nikšić 2022; Vuk Šestović 3. mjesto u pl. orijentaciji – Ivanova korita, u pl. trčanju na 8. Bjelasičkom maratonu, Durmitoru 2022. i „Bjelasici za sve“; Predrag Vujović 2. mjesto u pl. orijentaciji – Ivanova korita i u pl. trčanju „Bjelasica za sve“; Jelena Milutin 2.mjesto u pl. orijentaciji – Ivanova korita i 3. mjesto u pl. trčanju Durmitor 2022; Ivana Mujović 3.mjesto u pl. trčanju Durmitor 2022.
Tradicionalna klupska manifestacija „Dani Gorice na Bukumirskom jezeru“ održana je 21. put 23-24.07.2022. U dva dana planinarenja i druženja u planinskoj kući Petrović pohodili su se okolni vrhovi i vidikovci: Velji vrh, Surdup – Štitan, Pasjak, Maglič, vidikovac iznad Rikavačkog jezera.
Na Vanrednoj sjednici Skupštine Kluba održanoj 3.11.2022. izvršen je izbor Predsjednika Kluba i članova Upravnog odbora nakon isteka četvorogodišnjeg mandata i prema Zakonu o sportu. Skupština je izglasala reizbor dosadašnje predsjednice Edite Files Bradarić, reizbor 5 članova Upravnog odbora (Pavle Bandović, Mira Kostić, Rajko Mićković , Saša Petrović, Aleksandar Marđonović) kao i izbor novog člana UO Petra Ivanovića za naredni četvorogodišnji mandat.