IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Smojan 2064m

MARŠRUTA PG – Korita kučka – Smojan i nazad
DATUM 1.06.2014.
VR.POLASKA 8h VR.DOLASKA 17h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Vesna Lakuš, Mira Kostić, Snežana Ivanović,McLovghlin Derek i Arlene, Ivo Šćepanović, Goran Lasica, Olivera Božanović, Zagorka Malinić, 10 učesnika

DSC09138KRATAK OPIS AKCIJE: Sa dvoja kola krećemo iz Podgorice, uz put nas iznad Ubala čeka Goran Lasica i zajedno dolazimo do Korita kučkih (~1360m), odnosno do sada potpuno ruiniranih zgrada nekadašnje karaule.

Vrijeme je još uvijek sunčano i sa dobrom preglednošću prema svim vrhovima od Pločnika do Krisitora u daljini. Krećemo  (9.25h)umjerenim tempom sa dvije kraće pauze na izvoru Velika Radeća i ispod samog uspona na Smojan, prolazimo kroz katun Kocki odakle se može peti Pločnik. Uz put zapažamo mnogo majčine dušice i drugog cvijeća, radujući se da ćemo je ubrati pri povratku.

DSC09141Kako se približavamo Smojanu sa okolnih vrhova se pomalo navlače oblaci i nakon 3sata osvajamo vrh koji je već potpuno u magli, tako da smo bili uskraćeni za poglede koji sa ovog vrha zbog centralnog položaja u masivu Kučkih planina seže do gotovo svih vrhova ovog kompleksa. Brzo se odlučujemo za povratak i navlačimo kabanice jer je počela kiša i susnježica. Strane vrhova i udoline su još uvijek išarane snjegom.

Vraćamo se istim putem i odustajemo od plana da se na povratku vratimo drugim putem odnosno ispod Kodre kučke i preko Kuckog katuna i spustimo na put koji dolazi od katuna Kunorskog ispod Krisitora. Kiša nas je potjerala tako da smo isti put na povratku prošli skoro za dva sata odnosno za dva i po za vodiča i Miru koji su uz put čekali Iva koji se samovoljno zadržao na katunu Kockom.

10411417_720070051384921_6281999370354543885_nUz put je Mira ipak ubrala malo koprive a ja majčine dušice, kojoj se nije moglo odoljeti iako je padala kiša. Pokisli i malo promrzli dolazimo do Korita gdje je već prestala kiša i spremamo se za povratak. Na povratku dio ekipe sa jednim kolima skreće prema Zatrjepču, prolazimo cestom ispod Kaženika čija je istočna strana prelijepa i primamljiva za planinarenje.

Na Zatrijepču stajemo kako bismo uživali pogledom na kanjon Cijevne. Vrijeme se razvedrilo i vazduh je bio poslije kiše kristalno čist. Vijugavom cestom vraćamo se u Podgoricu koja je bila okupana blistavim suncem poslije kiše.

DSC09142Karakteristike ture: Za prevoz do Korita potrebno je oko 1,10h  35km. Tura je srednje teška sa  karakteristikama dužeg  trekinga, i umjerenog uspona na vrh Smojana.

Dužina staze u jednom pravcu je 11km a visinska razlika od 700m, staza nije markirana. Povratak se može planirati i drugim putem kako je navedeno predhodno, a mogu se popeti i Bigeze koje su u blizini. Za turu je potrebno izdvojiti 7-8sati a sa prevozom 9-10 sati.

Smojan se može osvojiti i pravcem od katuna Guzovalja ispod Treskavca i preko Gladišta i ta je staza markirana. Tura je idealna za kasno proljeće i jesen.

Izvještaj: Edita Files Bradarić

DSC09136 DSC09140

You may also like...

Оставите одговор