IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Brskut-Ubogi Do-Mokra

MARŠRUTA

Brskut-Ubogi do-Jezera-Mokra-Crna rupa-Topli potok

DATUM

23.03.2014

VR.POLASKA

8h

VR.DOLASKA

17h

VODIČ

Rajko Mićković

UČESNICI

R.Mićković;B.Adžić;M.Kostić; P.Vujačić;V.Lakuš:I.Šćepanović;Derek i Arene Milovahlin:E.Files.Bradarić;N.Žugić; M. Žugić;B.Barjaktarović;V. i M..Radović;V.Savović ;S.Ivanović Labović  UKUPNO 16

 

01KRATAK OPIS AKCIJE: Iako je za danas predviđena tura Radanovići-Luštica, zbog odsustva Vodiča M.Andrijašević, na sastanku planinara (četvrtakom u Klubu) odlučujemo se za varijantu Brskut – T. potok.

Putovanje kombijem do Brskuta traje oko 2h-45 km. Pešačenje smo trebali započeti iz centra Brskuta (prodavnica i česma vod.izvorište Lijeve Rijeke), ali smo produžili vožnju kombijem  još 1km do zaseoka Prisoje – Čadženovići. Pješačenje započinjemo u 10h sa 972mnv. Staza nije markirana ali je dobro utabana-makadamski put.

Krećemo se umjerenim tempom ispod litice (škale) koja razdvaja Prisoje i Ubogi do.

Pravimo mali zastoj, oslobađamo se viška garderobei fotografišemo se ispod same litice koja kao da brani Ubogi do da okusi malo Prisojske župe. Savladavamo mali uspon i stupamo na Škalu, odakle se pruža lijep anoramski pogled na Brskut. Staza dalje vodi kroz Ubogi do makadamom sve do Jezera, ali misao da ćemo gaziti snijeg, potpuno nas je izneverila. Zastali smo malo na brežuljku iznad B.jezera, uradili nekoliko snimaka prema Toraču i Pasijaku. Dalje nastavljamo zapadnom stranom katuna Laković. Stupamo na asfaltni put prema škali od Mokre odakle se pruža pogled prema jezerima-katunu Mokra.

Mokra je bez snijega ali silazak prema kasarni vodi preko dvije sniježne krpe  u dužini od 50m. To je i jedino mjesto na današnjoj turi gdje gazimo snijeg. Kod karaule Mokra pravimo odmor i nešto prezalogajimo. Primećujemo da su objekti karaule ruinirani, naški rečeno „sve je isprepirano“ u objektima što je bilo „pokretno“ – šteta! Možda je bilo bolje da su objekti nekome ustupljeni na čuvanje pa i džabe! Od karaule  spustamo se nekih 100nmv preko Crne rupe i Toplog potoka gje nas je čekao kombi. Kad smo napokon ušli u kombi počela je kiša-imali smo sreće.

U Pogoricu stižemo u 17h, dužina staze je 13km, visinska razlika +600m i -300m.

Tekst i fotografije Rajko Mićković

Оставите одговор