IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Durmitor – Šljeme 2455mnv

MARŠRUTA Autima do početka skijališta na Savinom kuku (kampovanje jedna noć)

DATUM Od 28. 07. do 29. 07. 2012.

VR. POLASKA 15,oo h VR. DOLASKA 18,30h

VODIČ Dragoljub Krgović

UČESNICI Novaković Milenko,   Krgović Tatjana i Dragoljub; Cmiljanić Slobodan, Cmiljanić Nikola, Fatić Snežana, Marđonović Aleksandar, Branka Adžić.

KRATAK OPIS AKCIJE:
28. 07. Metereolozi najavljuju visoke temperature za vikend pa odlučujemo da opet odemo na Žabljak. Dolazimo na početak skijališta oko 19h. Šire se šatori ili traži smještaj kod Šarovića u udobnoj postelji.  Saznajemo da su se danas Milenko , njegova supruga Roza, Snežana i Aleksandar peli od Dobrog dola do Škrčkih  jezera. Kasno su krenuli( oko13h) pa dolaze u sumrak na zajedničku večeru. Nikola pravi roštilj i svi probamo vrlo ukusnu kobasicu. Raspitujemo se o stazi i dogovaramo o polasku.

29. 07. Šljeme
Krećemo na Šljeme u 6,ooh desnom stranom skijališta Savin kuk. Preko imanja i čobanica (električnih), dosta eksponiranim usponom stižemo do prirodnog otvora Šupljika. Cijelim putem nam je sa desne strane gredama odvojeno skijalište Savinog kuka. Pogled na selo Virak i Pošćenski kraj je prelijep, ali nam ipak dan sa dosta tmine ne daje mogućnost fotografisanja. Sporim hodom po  velikoj travnatoj strmini stižemo do prevoja koji odvaja Savin kuk i Šljeme. U prelazu između ova dva vrha gledamo planinara kako prelazi ovaj dosta teški dio. Žurimo da ga upitamo o težini prelaza  i bivamo ne malo iznenadjeni kada shvatamo da je to naš drug i poznanik iz Sibira,Yuri. Nakon dužeg odmora i marende odlazimo u šetnju po Šljemenu. Ostavlja nas bez daha divan pogled na Savin kuk, Međeda, Malu i Veliku kalicu, Debeli namet, Terzin bogaz, Malu i Veliku previju, Bandijernu, Bezimeni vrh, Bobotov kuk, Zupce, Prutaš, Zelene pasove, Dobri do, Sedlenu gredu, Suvu lokvu, Stožinu, Pošćensko jezero, Vražje i Ribje jezero i prekrasnu Jezersku visoravan.

Pri silasku je jako toplo i već prilično umorni stižemo u Virak. Za osvježenje najbolje nam je „pala“ rashlađena lubenica iz podruma Šarovića. Razmjenjujemo utiske i nevoljno se spremamo na povratak u paklenu vrućinu Podgorice. Žurimo da vratimo Branku u Nikšić na kombi za Plužine. Opet ćemo na Durmitor, to je sigurno.
 
Tekst i fotografije:  Dragoljub Krgović

You may also like...

1 Response

  1. raso каже:

    Fotografije su ekstra!svaka cast!

Оставите одговор