IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: XVII.Susret pl.klubova Balkana

MARŠRUTA Podgorica-Čačak-Ovčar banja ( prevoz voz+autobus)
DATUM 20-22.jun 2014
VR.POLASKA 18:00 VR.DOLASKA 02:00
VODIČ Milena Andrijaševič
UČESNICI M. Andrijaševič; A.Đurašković;M.Bulatović;P.Bandović;R.Mićković ;V.Lakuš i I.Šćepanovoć

 

DSC01748KRATAK OPIS AKCIJE: Kao višegodišnji učesnici balkanskih susreta planinara i ove godine smo pošli u Srbiju-Ovčar banja, gde je domaćin bio PK Železničar, Beograd.

Naš Klub i još 23. sa Balkana činili su skup sa više od 200 planinara. Smeštaj je bio u pl.domu i Banji a čitav svečani protokol odvijao se na platou restorana “Dom“ na samoj obali Zapadne Morave.

Nakon svečanog otvaranja XVII. Susreta formirale su se tri grupe planinara  (A, B i C) koje su krenule na različite staze (zahtevnost i dužina trajanja) nešto posle 10 sati

  • A grupa: uspon na Kablar via normale
  • B grupa: uspon na Kablar preko isposnice Sv. Save
  • C grupa: poseta manastirima Preobraženje i  Blagoveštenje

Grupe planinara su vodili iskusni  planinarski vodiči.

Sve tri pDSC01760lalaninarske akcije su realizovane do 16 sati, kada je bio organizovan ručak u restoranu “Dom” uz bogatu i raznovrsnu trpezu I kulturno umetnički program. Posle ručka, prema željama planinara, moglo se odmarati, šetatu uz obali mutne vode Zapadne Morave sa primetnim ostatcima skorih poplava  ili se banjati u termalnom bazenu welnes centra u samoj banji.

Pet naših planinara odlučilo se za “opuštanje u vodi” I nije se pokajalo.

Usledila je svečana večera (uz muziku i igru)  sa razmenom poklona među klubovima I domaćinom, proglašenjem budućeg domaćina XVIII.Susreta-PK”Ljuboten” Tetovo, Makedonija I ničim ometano druženje planinara (kako samo Oni to znaju organizovati).

20140621_202054U nedelju je bila realizovana pokazna vežba planinarskih aktivnosti PK „Železničar” Beograd  i  PK „Kablar”  Čačak, u  blizini planinarskog doma, dok planinarana vožnja katamaranom meandrima reke Zapadne Morave    morala je biti odložena zbog visokog vodostaja I mnoštvo stabala u samom koritu reke  što je prestavljalo potencijalnu opasnost za bezbednu vožnju.

Posle 12 sati Program je završen I planinari su krenuli svojim kućama sa “punim rancem emocija, nove energije I strpljenja za duga putovanja” .

 

Tekst Milena Andrijašević

Fotografije Rajko Mićković

You may also like...

Оставите одговор