IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Suka Gruda, poslednja akcija u 2012. godini!

MARŠRUTA

Podgorica -Prifta – Suka Gruda

DATUM

30.12.2012.

VR.POLASKA

8.00h

VR.DOLASKA

15.20h

VODIČI

Dragoljub Krgović,Edita i Aco Đurašković, pomoćni -Vesna Lakuš

UČESNICI

I grupa: Branimir Guberinić, Rosa i Milenko Novaković, Olivera Božanović, Branka Adžić, Dragoljub Krgović, Mira Kostić, Edita Files Bradarić, Branko Božović, Blažo Vukčević, Radojko Bošković, Vesna LakušII grupa: Aleksandar Đurašković, Milena Andrijašević, Marta i Slavko Novaković

KRATAK OPIS AKCIJE:

Od Podgorice grupa je kolima stigla do mjesta Prifte, na 340 mnv. U uspon su krenuli svi planinari zajedno u 8.30 h. Tempo je bio lagan pa je uspon do vrha Suka Gruda, na 1214 mnv, trajao tri sata (za I.grupu).

Deo II. grupe (Aco i Marta) penjali su do seoskog put koji presjeca planinarsku stazu i koji se nalazi , procenjeno, na 1/3 uspona (oko 290m od starta) a druga dva planinara iz iste grupe (Milena i Slavko) krenuli su dalje stazom uz brdu sa namjerom da se sretnu sa planinarima I. grupe. Penjali su do prvog prevoja (savladali još oko 200m visine) i ugledali kuću sa otvorenom bistjernom-bazenom, gde su se odmarali Aco i Marta, koji su u međuvremenu polako došetali do te tačke.

Pogledom na sat videli su da je „pametnije“ spustiti se do njih i kuće nego nastaviti sa usponom.

Zajedno su razgledali napušteno domaćinstvo, koje je do pre par godina „živelo“. Kada su se odmorili i prezalogaili, krenuli su ka početnoj tački osluškujući svoja kolena i okolinu sa nadom da će čuti glas čobana, ptice, auta ili neke od životinja. Ničeg od toga nije bilo izuzev jednog radnika koji je na ramenima iznosio sasječena stabla do ceste, pripremajući ih za transport i pokoju limuzinu sa inostranim tablicama.

Na vrhu Suke Grude, početkom novembra 2012. na stijeni je postavljen pečat i kutija sa sveskom , za upisivanje planinara. Sudeći prema svesci, planinari PK Gorice prvi su od tada popeli ovaj vrh i koristili pečat.

Na povratku, I. grupa spustila se do polazne tačke oko 15.00 h (II grupa je stigla malo ranije).

Vodič nije bio unaprijed određen. Tu ulogu uglavnom su preuzeli Dragoljub i Edita u I grupi, i Aco u II .grupi. Za organizaciju ture pobrinula se Milena.
Ove, posljednje nedjelje u godini, vrijeme je bilo sunčano i vidljivost odlična.

Tekst:Vesna Lakuš

Fotografije: Dragoljub Krgović

 

Оставите одговор