IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Šila Velja 2130mnv

MARŠRUTA PG-katun Kastrat- Šila Velja- i nazad
DATUM 22.06.2014. nedjelja
VR.POLASKA 8h VR.DOLASKA 20h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Saša Petrović, Mira Kostić, Branka Adžić, Brano Perović,Derek i Arlen, Mira Radović, Tanja Krgović, Jasna Jusić, Olja Božanović, Zagorka Malinić, Goran Lasica, Duška Vučeljić, Snežana Ivanović, Ivo Šćepanović, Branko Božović  (17 učesnika)

22062014514KRATAK OPIS AKCIJE: Polazak kombijem u 8h iz Podgorice preko Ubala, Kržanje i gornjeg Stravča do katuna Kastrat 1455m.

Vrijeme izuzetno sunčano, bistro, ali ne i pretoplo zbog sjeverozapadnog vjetra. Od zadnjih koliba katuna markirana staza ide prema katunu Vukoslavovića, na više mjesta na stazi zaobilazimo pale spaljene borove  a prije katuna skrećemo lijevo, marke se teško naziru zbog do pasa visoke kiprovine, pomalo se uspinjemo i napokon dolazimo do grebena, gdje je prvi odmor sa pogledom na Podgoricu, Treskavac i katun Guzovalju podno njega.

22062014515Uspon se nastavlja nazubljenim grebenom Šila, Saša ostaje na Mala Šila 2022m, a ostali nastavljaju i nakon 3.15 minuta osvajamo vrh. Sa vrha se pruža pogled na Žijovo, Krisitor, Smojan,Vilu i Štrugezu, Štitan, Surdup, Treskavac a u pozadini Komovi, na zapadu se vidi sve od Brotnjika preko Maganika, Tali, Sinjavine i Bjelasice.

Nakon odmora od 1h silazimo istom stazom, neki svraćaju do katuna Vukoslavovića, od kojeg su ostali samo kameni obrisi nekadašnjih koliba, i Rope od Žijova u kojoj nema snjega ali hladan vazduh struji, bere se kopriva i majčina dušica.

DSC09171Silazimo do Kastrata koji je živnuo posljednjih dana nakon izdiga mještana sa stokom, njive obrađene sa uglavnom dobro uzraslim krompirom ali i drugim povrćem. Nije se mimoišla ni zdravica sa domaćom rakijom.

Karakteristike ture: Do katuna Kastrat ima oko 35 km, 1,5h vožnje. Iako visinska razlika nije velika, nešto manje od 700m, i dužina staze oko 11km u oba pravca, tura je teška jer zahtjeva uspon i silazak po izuzetno teškom kraškom terenu sa brojnim preprekama posebno u donjem dijelu, kao posljedica požara unazad par godina.

DSC09170Staza je markirana i na vrhu je kutija sa pečatom i upisnom sveskom koju je naš klub postavio prije nekoliko godina. Tura je pogodna za proljeće i jesen, zimski uspon i uspon u rano proljeće sa dijelovima pokrivenim snjegom je opasan i zahtjeva posebnu opremu i dobro poznavanje terena.

Izvještaj i fotografije: Edita Files Bradarić

22062014517

 

You may also like...

Оставите одговор