IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Orahovac – sv.Andrija-Perast

MARŠRUTA Orahovac-crkva sv.Nikola-tvrđava sv.Andrija-Perast
DATUM 4.april 2015
VR.POLASKA 8:05h VR.DOLASKA 20:00h
VODIČ Milena Andrijašević
UČESNICI  

Ukupno planinara 19 od kojih 17 u kombiju i 2 kolima

Spisak prijavljenih planinara nalazi se na Prijavi za akciju

01KRATAK OPIS AKCIJE: Narod kaže: “Čovek snuje a Bog odlučuje“ i u tom smislu cela akcija poče i završi se, a evo kako:

U usvojenom Planu akcija za 2015, ova akcija je 5.04.2015 sa vodičem Brankom Božović ali zbog najave kiše akciju pomeramo jedan dan unapred i vršimo zamenu vodiča, sve sa ciljem da planiranu turu ne propustimo jer je za „poštovanje“ sa aspekta panorame Boko kotorskog zaliva iz ptičije perspektive, divljeg karsta i austrougarskog kamenog puta-staza.To je početak, za sredinu-odlučujemo da kombijem napravimo krug tako što smo krenuli preko Nikšića i Grahova i stigli do mora sa strane Risna (kružna raskrsnica Lipci ) a vratili se preko Budve i Cetinja.Početak, sredina i kraj (početna narodna izreka) sastoji se u obrnutom smeru kretanja  na planiranij stazi, zapravo Vodič-ja, htela sam start iz Persta a „neko nevidljivi“ odluči da promašimo priključak za  Transverzalu u Perastu i da započnemo penjanje iz Orahovca, što se pokazalo boljom varijantom na kraju pređene staze.

I uspon započinjemo pogrešno upućeni tj. vidno postavljena tabla u Orahovcu odvede nas u privatno dvorište ,te se mi vratismo na magistralu i skretosmo u prvu ulicu desno i ako ne vidosmo markaciju već se oslonismo na tvrdnje planinara Iva Šćepanović i njegovo sećanje da su nekad prošli baš tom betoniranom uličicom koja vodi pored malene crkve sv.Đorđa sazidane na steni gde se inače „kačimo „ na pravu stazu (vidosmo izbledelu markaciju).

Startovali smo 10:30h i pod uglom od 450 „izdrobljenom stazom“ savladali uspon od 584mnv i stigli na plato crkve sv.Nikola za 2h gde smo se častili odmorom u trajanju 20min. Hvatamo levi polukrug ,upućeni sačuvanom signalizacijom, prema tvrđavi sv.Andrija(KT-5 na PPT) do koje stižemo za 2:30h  savladavši još 159mnv, laganim tempom i blagim usponom (velika dužina puta i mala visinska razlika terena)ostavljajući za sobom pogled na zidine tvrđave sa leve strane staze, napuštene kuće i usamljene vidikovce.

02Brži i spremniji planinari penju se na „gornju terasu“ Tvrđave i uživaju u vidiku od 3600a umorniji i sporiji hitaju ka spustu prema Perastu koji traje nešto više od 4h kamenim serpetinama (kojima se broj nezna) od kojih nam se i mozak zavrtio a kamoli kolena, prsti na nogama a Boga mi i glava.Na početku čuo se razgovor a kako je spuštanje odmicalo tako je i razgovor prestajao.Planinari su formirali grupe od 3-4. koji su se uhodali u neki svoj tempo i cik-cak kretanjem“sanjali“ kraj staze.

Konačno dočepasmo se asfalta-magistrale u 17h i ugledasmo skromnu metalnu tablu na proširenju sa leve strane puta, tik iznad starog Perasta. Tabla je toliko mala i skromana, da nije čudo što je nismo uočili u dolasku.

Nekoliko planinarki požele da popije kafu tj.časte sebe, što im Vodič i odobri u trajanju školskog časa (45min.) sa molbom da budemo tačni u okupljanju kod kombija u 17:45h.

Kako se dogovorismo, tako i postupismo-i predadosmo se u „kompletu“našem vernom pratiocu na planinskim pohodima, vozaču Nikoli Bakraču koji ne štedeše na zagrejavanju kombija i umerenoj brizini kretanja vozila uz poštovanja saobraćajnih znakova i bezbednom dolasku u Podgoricu  (20h.)

Da je zadovoljstvo planinara postignuto, svedočila je tišina u kombiju i apsolutni mir sa ponekim pokušajem pomeranja nogu tek toliko da se proba, možemo li se kretati kad pođemo kući?

 

Za ovu nadahnutu priču-Izveštaj sa akcije, zaslužni su planinari koji su u ovom slučaju ,prevazišli Vodiča u svojoj spremnosti za bezbedno kretanje, etici i „srećnom kraju“-Svima HVALA!

 

03Važne informacije za priključnu  stazu za PPT: Orahovac-sv.Andrija-Perast,

dužina 10,5km , uspon/spust 740mnv, trajanje 6h:30min

 

Odlazak,prevoz PG-Orahovac (preko NK i Grahova ) 2h:30min

Uspon 584mnv (Orahovac-crkva sv.Nikola) , dužina 2km,trajanje 2h

Uspon 159mnv (crkva sv.Nikola-tvrđava sv.Andrija), dužina 3km, trajanje2h

Spust 740mnv(sv.Andrija-Perast), dužina 5,5km, trajanje4h:30min

Povratak, prevoz (Perast-Budva-Cetinj-PG)   2h

 

Tekst Milena Andrijašević    fotografije Tatjana i Katarina Vujačić,

                                                            Vesna  Lakuš i   Milena Andrijašević

04

 

Оставите одговор