IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Luštica- Radovići – Žanjice

MARŠRUTA PG – Radovići- Babunci – Tići- Žanjice- PG
DATUM 30.03.2014.
VR.POLASKA 8h VR.DOLASKA 18.30h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Branka Adžić, Vesna Lakuš, Mira Kostić, Tanja Krgović, Ksenija Radulović, Miško Čelebić, Đina Markuš, Vesna Raičević, Snežana Ivanović, Budo Barjaktarević, Dragana i Milica Vujović, McLovghlin Derek i Arlene, Julija Anđušić, Gordana Jovović, Nikola Žugić, Radojka Bošković  19 učesnika

KRATAK OPIS AKCIJE:

02Dupke punim kombijem uputili smo se iz Podgorice prema primorju, odnosno do Radovića, gdje smo stigli nakon dva sata. Polazna tačka pješačke ture u Radovićima nalazi se na banderi ispred stare škole i na skretanju prema Gošovićima. Na kraju ovog sela nastavlja se stari put i lagano uz par serpentina uspinjemo se prema vrhu brežuljka koji doseže oko 320mnv.

Vrijeme je sunčano i pomalo sparno ali prelaskom na stranu prema moru vazduh je odmah bio podnošljiviji. Put pomalo silazi uz stare međe i dolazi do prvog sela Babunci gdje ima dosta starih, ponegdje napuštenih kuća i imanja. Od Babunaca silazimo na cestu kod sela Radovanići i zatim skrećemo desno prema selu Tići, sve asfaltom.

Blizu sela sa ceste pruža se prelijep pogled na tvrđavu Mamula na otoku Lastavica, u daljini uska Prevlaka i lijevo na rtu tvrđava Arza, cijeli prizor kvari jedna ogromna kuća iznad plaže Žanjice. Od sela Tići silazimo uskom stazom prema plaži Žanjice i usput komentarišemo novogradnje i brojne vile iznad plaže.

03Nakon 4 sata pješačenja silazimo do plaže gdje uživamo u jakom proljetnom suncu i hladimo noge u moru. Poslije 1,5sata odmora krećemo prema Mirištu gdje nas čeka kombi, ali prije polaska odlazimo još na kratku šetnju do tvrđave Arze.

Karakteristike ture: Za prevoz do Radovića potrebno je oko 2h. Tura ima karakteristike lakog trekinga, sa blagim usponom od oko 250m i silaskom do mora od oko 300m. Pješačenje od Radovića do Žanjica traje oko 4 sata sa par kraćih odmora, pređeno je oko 11km.

Idealna je za sva godišnja doba osim ljeti. U kasno proljeće i ranu jesen može se planirati piknik sa kupanjem na plaži. Staza je kompletno markirana i dobro opskrbljena info tablama i smjerokazima.

Izvještaj: Edita Files Bradarić

 

01

 

Оставите одговор