IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Lovćen – Babina glava 1474m i Treštenski vrh 1489m (zimski uspon)

MARŠRUTA

Kružna tura od Ivanovih korita preko Dolova do Babine glave i povratak preko Treštenskog vrha do Ivanovih korita

DATUM

26.01.2014.

VR.POLASKA

8h

VR.DOLASKA

17.30h

VODIČ

Edita Files Bradarić

UČESNICI

Adžić Branka, Lakuš Vesna, Mira Kostić, Božanović Olja, Krgović Dragoljub i Tanja,Milena Andrijašević, Nikola Nikezić, Ksenija Radulović,Novaković Milenko i Roza, Rajko Mićković,Miško Pelević.14 učesnika

 

KRATAK OPIS AKCIJE:

32Napokon je pao prvi pravi zimski snjeg i razlog za prvu zimsku turu po snjegu ove godine. Iako su mnogi bili skeptični zbog vremena, a posebno vjetra tura je bila pravi pogodak i iznenađenje za mnoge.

Na Ivanovim koritima nas je dočekao snjeg debljine 30-40cm i to suv, pršić, a drveće prepuno kićenki kroz koje prosijavaju sunčevi zraci. Vjetra gotovo da i nije bilo. Zimska idila i fotografska u potpunosti.

10Sa Ivanovih korita 1270m krećemo oko 9.30 putem prema selu Dolovi do prevoja  Vjetreni mlin gdje nastavljamo vojnim austrougarskim putem koji se polako uspinje i vijuga sa južne strane što nam omogućuje stalni pogled prema moru,Grblju, Luštici, Tivatskom zaljevu, snjegom pokrivenim vrhovima Orjena i skroz u daljini do otoka Mljeta.

Pješačimo i pomalo prtimo snjeg. Nakon 2h i 40` dolazimo do vrha Babina glava odakle pogled proširujemo prema istoku do Rumije. Odmaramo se okrepljujemo, fotografišemo i vraćamo se oko 3 km nazad do raskrsnice prema Treštenskom vrhu. Staza je na svu sreću bila utabana planinarima sa Cetinja koji su tuda predhodno prošli u suprotnom pravcu. Ispod vrha jedna grupa umornih nastavlja prema Ivanovim koritima a polovina nastavlja uspon na vrh za koji im je trebalo 25`.

14Sa Treštenskog vrha pruža se jedan od najljepših pogleda prema Štirovniku i Jezerskom vrhu, Ivanovim koritima, Cetinju, Skadarskom jezeru, kao i planinskom zaleđu od Vojnika, Moračkih planina, a tog dana jasno se suncem obasjan vidio i snjegom pokriven Durmitor i Bobotov kuk.

Vraćamo se do Ivanovih korita gdje nas čekaju ostali, koji su se dobro ugrijali i ušuškali u kafani. Dobro raspoloženje nastavljeno je i u kombiju uz pjesmu, šale i čašice dobrog vina koje je donio Milenko. Dolazimo u Podgoricu kroz koju je i dalje hujao jak sjever.

29Karakteristike ture: Za prevoz do Ivanovih korita potrebno je oko 1h. Tura ima karakteristike umjerenog trekinga u zimskim uslovima, sa blagim usponom do Babine glave i nešto oštrijim do Treštenskog vrha i visinskim razlikama oko 200m. Tura je trajala 6.30h a sveukupno sa prevozom 8.30h, pređeno je oko 13km. Idealna je za svako godišnje doba a zimska varijanta ima posebnu draž. Staza je kompletno markirana i dobro opskrbljena info tablama i smjerokazima.

Izvještaj: Edita Files Bradarić, vodič

Fotografije: Krgović Dragoljub

 

You may also like...

Оставите одговор