IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Hum Lovćenski 1415m

MARŠRUTA Poljane (Očinići)- Hum Lovćenski – Konjsko – Majstori- Ivanova korita
DATUM 23.11.2014.
VR.POLASKA 7.30h VR.DOLASKA 17 h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Lakuš Vesna, Mira Kostić, Krgović Tanja, Rajko Mićković,Vanja Radovanović, Dijana Glendža, Brano Perović, Pavle Milošević, Ivo Šćepanović,Goran Lasica11 učesnika

KRATAK OPIS AKCIJE:

05Polazak kombijem prema Cetinju i cestom prema Ivanovim koritima, kod Bjeloša neposredno na krivini i prije rampe za nacilonalni park skrećemo par kilometara do sela Poljane gdje je i kraj asfaltnog puta. Pješke nastavljamo makadamskim putem uz jednu prečicu prema Humu Lovćenskom i započinjemo uspon sa jugoistočne strane lagano kosinom do završnog grebena. Sa Huma se pruža prelijep pogled na Štirovnik I Jezerski vrh, na Cetinje a posebno je prelijep pogled prema Rumiji.

03Uživamo na suncu ali odmor nije dug jer nas još čeka veliki dio ture. Silazimo sa Huma na makadam sa istog mjesta gdje smo i započeli uspon i lagano silazimo prema dolini Konjsko kroz koju prolazi staza Primorsko planinarske transverzale. Od Konjskoga skrećemo stazom prema Majstorima i uspinjemo se prema Rujiškom vrhu odnosno ispod njega sa južne strane i nakon prolaza kroz nekoliko vrtača silazimo prema zaravni Ravan i dolazimo do crkve Svete Trojice, koja je u završnoj fazi renoviranja.

Odmaramo se  na bistjerni u selu Majstori i hvatamo posljednje zrake sunca. Još nas je čekalo oko 4 km puta do silaska na cestu kod hotela Monte Rosa gdje nas je čekao kombi.

Karakteristike ture:

02Srednje teška treking tura u trajanju od 7h pogodna za sva godišnja doba posebno za jesen i proljeće. Za planinare sa manjom kondicijom može se uspon na Hum Lovćenski preskočiti ali ste zato uskraćeni za prelijepi pogled. Tura je zabilježena sa GPS Gorana Lasice i pokazala je sljedeće: dužina 17,3km  početna visina 986m, Hum 1414m, kraj 1228m, ukupan uspon 885m, ukupan silazak 643m, vrijeme kretanja 5h, vrijeme odmora 2.10h.

Dio PPTa od Konjskog do Majstora nije baš uređen i markacije su zapuštene, ali naknadno smo čuli od domaćina PK Kapetan Angel sa Cetinja da će se neki dijelovi staze provesti novom trasom i urediti. I kao i uvijek, da vozač kombija nije potegao veze i poznanstva platili bi kartu za ulazak odnosno izlazak iz Nacionalnog parka Lovćen.

Izvještaj pripremila: Edita

 

You may also like...

Оставите одговор