IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Golijska transverzala

MARŠRUTA

Žiča-Stolovi-Mataruška banja

DATUM

21-22.04.2012

VR.POLASKA

8:30h

VR.DOLASKA

22:30h

VODIČ

Milena Andrijašević

UČESNICI

Milena Andrijašević i Milenka Bulatović

KRATAK OPIS AKCIJE: Četvrti put za redom planinari PK“GORICA“ uzimaju učešće na republičkoj planinarskoj akciji -Pohod na Golijsku transverzalu u organizaciji PSK“Železničar“ Kraljevo.
Ove godine ponovio se Program:Žiča-Sedlo-Lipar-Stolovi-Mataruška banja o kome je naš planinar Pavle Bandović detaljno napisao Izvještaj 2011god.Iz tog razloga odlučila sam, da ovaj izvještaj posvetim u kratkim crtama ukupnoj Golijskoj transverzali.

Golija zahvata prostor između reka Ibra, Raške, Moravice i Studenice. Golijsku transverzalu osnovalo je PSD“Železničar“ iz Kraljeva, 2003.godine kao liniski put. Transverzala je markirana uobičajenim planinarskim markacijama u oba smera i mestimično slovima GT.
Dve trećine staze prolazi kroz PARK PRIRODE I REZERVATA BIOSVERE „GOLIJA – STUDENICA“. Park prirode i rezrvat, prostiru se dužinom od 40km i širinom od 35km, obuhvatajući tako površinu od 75.183ha od čega je 47.877ha u privatnom vlasništvu.
Transverzala poćinje kod manastira Žiće i završava se posle 129,7km u Dugoj Poljani, pri čemu se prelazi visinska razlika od 5.377m pri usponu i 4.234m pri silasku. Podeljena je u pet jednodnevnih etapa i obuhvata planinske vrhove Stolova, Čemerna, Radočela i Golije.
Ima 11 kontrolnih tački :Žiča-226mnv; Usovica-1375mnv;grad Maglič-365mnv;Smrdljuč-1579mnv;Gornja Isposnica-930mnv;Donja Isposnica-691mnv;Studenica-486mnv;Krivača-1643mnv;Bzovik-1175mnv;Odvraćenica-1625mnv;Jankov kamen-1833mnv;Duga Poljana-1180mnv ,odštampan dnevnik sa opisom puta, skicom profila staze i orjentacionom kartom, a za njen obilazak dobijaju se značka i diploma.
Start transverzale je u Žiči gde se u srednjovekovnom manastiru s početkom XII veka nalazilo sedište samostalne srpske arhiepioskopije koju je ustanovio Sveti Sava.To je i prva kontrolna tačka (KT 1) transverzale, čiji pečat se nalazi u prodavnici „Žikin dućan“ kod pošte u Žiči.Staza od manastira vodi iznad Oštre glave-desnom stranom Lipara-pored Petronijeve česme i Radovanove kolibe-ispod Čikera na najviši vrh Stolova-Usovicu, koja prestavlja KT 2.Od Radovanove kolibe staza vodi ka srednjovekovnom gradu Magliču, koji se nalazi u Ibarskoj klisuri-KT 3, a u obližnjem restoranu „Jerin grad“ nalazi se pečati KT 3 i 4.Ovde se završava prva deonica transverzale duga 24km i za njen obilazak potrebno je između 8-9 sati.

Mapa Golijske transeverzale

Druga deonica transverzale počinje kod restorana „Jerin grad“ i vrlo je zahtevna (uspon1590m i silazak 1272m).Cilj je uspon na najviši vrh planine Čemerno-Smrdljuč na kome se nalazi kontrolna takča KT 4.Sa Čemerna staza vodi ka Gornjoj Isposnici (KT 5), pa sledi Gonja Isposnica manastira Studenice i spoša se u selo Savošnicu pored reke Studenice, gde se i završava ova deonica duga 31 km koja se prelazi za 10-11 sati.

Treća deonica kreće iz Savošnice, te se stazom stiže u srednjevekovni manastir Studenicu, zadužbinu Stefana Nemanje (građena 1180godine), koji je udaljen manje od 7 km u u njemu je kontrolna tačka KT 6.Staza vodi dalje ka planini Radočelo na čijem vrhu -Krivača je KT 7.Sledi KT 8 koja se nalazi u selu Bzovik, gde se završava ova deonica duga 25km, koja se prelazi za 9 sati.
Četvrta deonica spada u lakše na ovoj transverzali (uspon 820m i 260m spust).Počinje od škole u Bzoviku i vodi ka Goliji (na prevoj Krnjača) odakle se spušta u turističko naselje Odvraćenica-KT 9.Deonica je duga 25 km i može se preći za 8 sati.

Peta deonica je ujedno i najlakša.Knjiga upisa i pečati KT 10 i KT 11 nalaze se u kafani „Udruženje penzionera“.Iz Odvraćenice stazom dugom 9,5 km stiže se na najviši vrh Golije-Jankom kamen koji je kontrolna tačka KT 10.Sledi spust u Dugu Poljanu- KT 11, gde je ujedno i kraj transverzale Peta deonica duga je 42km i prelazi se za 8 sati.Pogodno vreme za prelazak transverzale je između maja i oktobra.Mesta za kampovanje su na polaznim, odnosno krajnjim tačkama deonica.

PSK“Železničar“ Kraljevo organizuje tradicionalni obilazak transverzale svake godine u proleće, a to je u poslednjih nekoliko godine i akcija koja je u kalendaru Planinarskog saveza Srbije. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u PSK“Železničar“ Kraljevo, telefon +381(0)64 321 1144;www.pskzeleznicarkraljevo.org;office@pskzeleznicarkraljevo.org

Izveštaj i fotografije pripremila Milena Andrijašević

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Milena Andrijašević Milena Andrijašević каже:

    Ovaj Izveštaj može biti od koristiti planinarima koji nezavisno od Kluba ili vodiča pođu da obiđu neku od deonica Golijske transverzale.

Оставите одговор