IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Drugi Lovćenski planinski maraton

MARŠRUTA

 Ivanova Korita, Palac, Babina Glava, Treštenik, Babljak, Štirovnik, Jezerski vrh.

DATUM

20.05.2012

VR.POLASKA

7:00

VR.DOLASKA

22:25

VODIČ

Dragoljub Krgović

UČESNICI

Učestvovalo 7 planinara: Novaković Milenko; Krgović Tatjana; Božanović Ollivera; Lakuš Vesna; Uskoković Jadranka,  Duška Vučelić i Krgović Dragoljub.

 

 KRATAK OPIS AKCIJE:  Na sastanku u četvrtak  se dogovorismo da predstavnici našeg kluba učestvuju na Lovćenskom maratonu. Četiri člana su učestvovala na maratonu dužine 38 km, dok su tri člana učestvovala na panoramskoj stazi dužine 20km.Orni za napore i iskušenja Milenko, Olja, Tanja i Krgo startovali  su, uz zakašnjenje organizatora, sa Palaca (1270mnm), pored izvorišta Ivanova Korita putem do katuna Majstori (1100mnm), dalje preko panoramskog grebena Koložunske grede na Babinu Glavu (1474mnm). Uz eksponirani uspon zaostaje Olja i brinemo se da li će moći da izdrži da obiđe čitavu stazu. Uz malo napitka i odmora stiče se nova energija. Milenko nosi dva ranca i kriza se prebrođuje. Niz Šančeve na kružni put, pa njegovim istočnim krakom kroz bukovu šumu penjemo se na Treštenik (1487mnm). Usled greške organizatora u obilježavanju, ne idemo obronkom i bukovom šumom, južnim dijelom katuna Dolovi, već se vraćamo nazad do ispod Šančeva i zapadnom stranom (duže za oko 3-4 km gubimo 1h) dolazimo na  Vjetreni mlin.

Planinari Gorice na Drugom Lovćenskom planinskom maratonu

Grebenom na vrh Babljak (1604mnm), preko prevoja Ćava, južnom padinom dolazimo na Štirovnik (1749mnm). Tu Krgo pomalo zaostaje, ali ipak prolazi i ovaj uspon. Spuštanje makadamskim putem do prevoja Bota je bio dosta dug i težak zadatak gdje je mnogima obuća „radila“. Preko katuna Mali Bostur Krgo donosi odluku da nakon 33 km odustane od uspona na Jezerski vrh (Mauzolej 1657mnm) i vraća se na Ivanova Korita da bi se odmorio za vožnju ka Podgorici. Milenko, Olja i Tanja savladavaju Jezerski vrh i dolaze na cilj u sami sumrak 20, 25h. Iznenađenje na cilju čeka ove naše heroje (38km gore, dolje, gore, dolje) u vidu osvojenih nagrada. Milenko kao stariji veteran II osvaja drugu nagradu u svojoj kategoriji i dobija srebrnu medalju. Tanja u svojoj kategoriji starije veteranke dobija zlatnu medanju. Od pet planinarki koje su prešle maraton od 38km dvije su iz planinarskog kluba „Gorica“.

Planinari Gorice na Drugom Lovćenskom maratonuČlanice našeg kluba Vesna, Jadranka i Duška prvim dijelom staze  kao i maratonci silaze sa Bablje glave (1474mnm) na kružni put i zapadnom stranom dolaze do katuna Dolovi. Divni pogledi  ka njeguškim selima Mirac, Čavori i Podi kao i na Tivatski taliv i poluostrvo Luštica. Od Dobrog  dola ispod vrha Vjetreni mlin mamadamskim putem đevojke dolaze u katun Kuk (1303mnm) i dobro markiranim stazom sve tri završavaju  šetnju panoramskom stazam. Jadranka i Duška odlaze za Podgoricu, dok Vesna čeka maratonce u društvu Norvežanki.

Nakon dodjele diploma i nagrada Vesna predlaže da se svrati u restoran Belveder na piće i kukuruzne palačinke sa šljivama koje su bile česta tema razgovora  u klubu Gorica. Slavljenici  časte pa poslije napornog dana umorni, ali i vrlo zadovoljni konačno krećemo kući. 

Zahvalni smo planinarskom klubu Kapetan Angel na odličnoj organizaciji,  razumijevanju i ljubaznosti.

       Tekst i fotografije  Dragoljub Krgović

You may also like...

1 Response

  1. Milena Andrijašević Milena Andrijašević каже:

    Bravo naši planinari! Raduje me Vaš uspeh i delim znoj proliven za medalje!

Оставите одговор