IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Donja Lastva – Gornja Lastva – Vrmac

MARŠRUTA

Donja Lastva – Gornja Lastva – Vrmac – Donja Lastva

DATUM

25. februar 2012.

VR.POLASKA

PG 8:00  D.L. 9:30

VR.DOLASKA

D.L. 17:30 PG 19:00

VODIČ

Jelena Mrdak

UČESNICI

15 učesnika: Mira Kostić, Branka Adžić, Milena Andrijašević, Milenko Novaković, Jelena Mrdak, Olivera Božanović, Đorđina Markuš, Vesna Raičević, Mirjana Radović, Svetlana Radović, Julija Anđelić, Vesna Lakuš, Branko Božović, Blažo Vukčević, Mira Bulatović. Pridružili su se i Igor Stjepčević i Srećko Marović iz PK „Pestingrad“ iz Kotora.

OPIS AKCIJE:

U subotu 25. februara, 15 učesnika akcije je krenulo minibusom u 08:00 do Donje Lastve (parking hotela Kamelija Park). Tokom ture nam se pridružilo još dvoje planinara – Igor Stjepčević i Srećko Marović iz PK „Pestingrad“ iz Kotora. Uspon do Gornje Lastve je počeo u 09:40 lokalnim asfaltiranim putem u dužini od 3,5km i oko 300mnv razlike. U selu je bilo vikendaša, i bilo je osjetno da ljudi tu još uvijek žive za razliku od mnogih drugih sela u Crnoj Gori. Prvo odmaranje je bilo ispred crkve Marijinog rodjenja. Dan je bio veoma vedar i topao, tako da smo bili počašćeni pogledom na Tivat i Lušticu.

Poslije pola sata odmora, nastavili smo ka vrhu, s tim sto smo izbjegli da idemo stalno starim austrougarskim putem koji spaja Bogdašiće, iznad Gornje Lastve i Stoliva sa Troicom i Kotorom, već smo krenuli prečicom kroz šumu i izašli na pola puta i brzo skrenuli lijevo ka vrhu sv. Ilija (put je nastavljao prema Bogdašićima). Postoji više informacija o visini vrha Sv. Ilija 766mnv ili 785mnv, čak i na samoj stazi. Sa vrha smo uživali u pogledu na snijegom pokriveni Lovćen u čijem podnožju, kao u krilu, je ležao Kotor. Ka jugu smo vidjeli i Grbalj, cijeli Tivat i Lušticu, sa otvorenom pučinom u pozadini, dobar dio Boke ka Prevlaci i Orijen u pozadini.

Vrh smo svi uspješno popeli u 12:30 i poslije sat vremena odmora se spustili austrougarskim putem. Na raskrsnici smo krenuli put Bogdašića, kako se ne bismo vraćali istim putem. Ovako smo imali priliku da vidimo tivatski zaliv sa obije strane. Pogled na Tivat je zapravo bio i ljepši sa ove sjeveroistočne strane. Spustili smo se starim austougarskim putem kraj, nažalost, uglavnom zapuštenih maslinjaka i voćnjaka do Donje lastve, gdje smo posjedjeli na rivi i vratili se nazad u Podgoricu.

 Jelena Mrdak

Fotografije sa ovogodišnje ture: Jelena Mrdak

Fotografije sa prošlogodišnje ture: Saša Petrović

.

Оставите одговор