IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Budoš 1215mnm

MARŠRUTA

PG-Krivodo –Budoš – PG

DATUM

25.11.2012.

VR.POLASKA

8.00

VR.DOLASKA

15.00

VODIČ

Edita Files Bradarić, pomoćnici Rajko Mićković i Dragoljub Krgović

UČESNICI

Tatjana Krgović, Vesna Lakuš, Mira Kostić, Fatić Snežana, Olja Božanović, Branka Adžić, Milija Babović, Radovanović Vanja, Malinić Zagorka, Branko Božović, Ivo Šćepović, Milenko i Roza Novaković, Miladinović Biljana i Gordana, Bato Guberinić, Marija Antunović (20).

 

KRATAK OPIS AKCIJE:
Još jedan sunčan i topao novembarski vikend je iskorišten za planinarenje i upoznavanje sa jednim novim vrhom. Uobičajeni polazak kolima prema Nikšiću, nakon prolaska kroz tunel Budoš skrećemo desno odnosno prolaskom ispod podvožnjaka magistrale lijevo, uskim asfaltnim putem ispod deponije oko 3km, parkiramo na proširenje prije jedne blage krivine i odvajanja puta prema kućici koja se vidi sa puta, a tu je i jasno vidljiva prva planinarska markacija sa naznakom Budoš 1215m.
Nakon pripreme i kratkog objašnjenja u koloni krećemo i polako se uspinjemo stazom do Krivodola. Velika je vlaga i rosa a staza pokrivena otpalim lišćem klizava. Nakon 40 minuta stižemo do Krivodola i odmaramo 15 minuta okupani prvim zracima sunca.
Prolazimo mimo dolova i dva bunara a tu je i njiva posađena raštanom. Nakon toga slijedi dosta strm uspon kroz gustu ogoljelu bukovu šumu. Vlaga, sjena, šuma, miris zemlje i lišća stvara posebnu smirujuću i opuštenu atmosferu.
Nakon dva sata, a neki i ranije, stižemo na suncem okupan vrh Budoša odakle se pruža najljepši pogled na Nikšić i jezera Krupac i Slano. Pogled je dobar u svim pravcima od Pustog Lisca na jugu do Maganika, Moračkih planina i Vojnika na sjeveru. Boravak na vrhu je trajao oko jedan sat a nakon toga grupa od 8 planinara na čelu sa Rajkom silazi sa vrha markiranom stazom u pravcu jugoistoka preko grebena sa silaskom do puta koji od sela Međeđe vodi do južnog ulaza u tunel Budoš.
Ostali planinari su se vratili do kola istom stazom preko Krivodola i u povratku pokupili ostale planinare na izlazu iz tunela.
Mnogi su planinari bili ugodno iznenađeni ljepotom ovog uspona i pogledom sa vrha.

Karakteristike ture:
Kratki srednje teški uspon u trajanju od 2 sata, visinskom razlikom od 600m i dužini od oko 3km preko Krivodola, povratak istim putem ili jugoistočnim pravcem na tunel Budoš (oko 4km). Za turu je dovoljno 5 sati, odnosno oko 7 sati ukupno sa vožnjom iz Podgorice.
Staza je u cijelosti markirana, neophodan oprez pri kretanju preko grebena i silasku sa njega prema tunelu. Tura je dobra za sva godišnja doba, posebno varijanta preko Krivodola, pogodna za trening i sticanje kondicije, pogodna za kratki zimski dan i kad se nema gdje drugdje.

Izvještaj: Edita Files Bradarić

Fotografije: Dragoljub Krgović

You may also like...

Оставите одговор