IZVJEŠTAJ AKCIJE: Smokovac – Vežišnik

MARŠRUTA

Smokovac-Vežišnik

DATUM

17.03.2013

VR.POLASKA

9:00h

VR.DOLASKA

15-20h

VODIČ

Mira Kostić, pomoćni Dragoljub Krgović

UČESNICI

Mira Kostić, Milena Andrijašević, Jadranka Uskoković, Slavica Vukčević, Milenka Bulatović, Zorica Škoflek, Milenko i Roza Novaković, Rajko Mićković, Branimir-Bato Guberinić, Branko Božović, Branka Adžić, Aleksandar Marđonović, Snežana Fatić, Slavko i Marta Novaković, Krgović Dragoljub i Tanja, Bojan Erceg, Lazar Obradović, Lea Krgović, Vladana Milošević, Joco Milošević – 23

 

KRATAK OPIS AKCIJE: Do Smokovca smo doputovali automobilima i posle kraćih priprema, u 9:30h krećemo na uspon ka vrhu Vežišnika.Vrijeme je sunčano i raspoloženje dobro. Grupa je raznolika po uzrastu i kondiciji pa se krećemo lagano u koloni, po kršovitom terenu. Dragoljub je na začalju, vodi računa o onima koji se sporije kreću. Sa nama je i Bato Guberinić koji, kao i uvek, grabi mađu prvima. Čak ga i opominjem da uspori. Sve je uobičajeno. Usput pravimo više kraćih pauza da se sačekamo, predahnemo, fotografišemo. Sa nama je i 6 mladih planinara i Bato ih, kao i obično, okuplja oko sebe i priča im svoje doživljaje, prenosi iskustvo.

Zadnji put odmaramo, nakon savladavanja najeksponiranijeg dijela i prispeća na zaravan. A onda nesreća, šok…samo nekoliko minuta nakon zadnje pauze u 11:35 min., na ravnom dijelu nadomak podnožja Veljeg vrha, Bato Guberinić je iznenada posrnuo (zadrhtao). Bojan Erceg, koji je bio iza njega, pridržao ga je i pomogao mu da se spusti. Svi ostali koji smo bili u blizini, pritrčali smo i pokušali da mu pomognemo ali on je , izgleda, bio na mestu mrtav. Aleksandar Marđanović je pokušao da ga reanimira masažom srca ali bezuspešno.

U međuvremenu smo (već u 11:37) pozvali policiju i hitnu pomoć. Uskoro smo obavjestili i Predsjednika Kluba i porodicu –Batova supruga je baš tada zvala na njegov broj.
Posle kraće pometnje (od šoka i nevjerice) organizovali smo se oko povratka. Njih 12 smo odmah uputili da se vražaju nazad a o njima je brinula Tanja Krgović.

Branko Božović i Aleksandar Marđanović su pošli niz zapadnu padinu ka selu Đurkovići, da sačekaju hitnu pomoć i policiju. Nas 8 je ostalo na mjestu događaja i u stalnoj komunikaciji i koordinaciji među grupom koja se vraća i dvojicom planinara koji su pošli u susret hitnoj. Nakon povratka Aleksandar Marđanović i vešću da hitna pomoć ne dolazi na mjesto događaja i najave od strane policije za dolazak pripadnika jedinice za spašavanje, opet smo odlučili da se grupa smanjuje tj. dogovor ko ostaje a ko se vraća pre mraka nazad ka magistrali. Odlučili smo da ja, Milena i dva mlada planinara: Bojan Erceg i Luka Obradović krenemo se spustati jer sunce je polako zalazilo i bivalo je sve hladnije a oni neadekvatno obučeni. U Podgoricu stižemo oko 17h.

Grupu koja je ostala (Dragoljub Krgović, Rajko Mićković, Snežana Fatić, Aleksandar Marđanović, Milenko Novaković i Branko Božović) sačekala je 3 vatrogasca sa nosilama a policija nije izašla već je D.Krgović fotografisao položaj i sa njima naizmenično, smenjujući se sneli do podnožja preminulog. Tu su čekali, prvo hitnu pomoć da konstatuje smrt a onda dolazak porodice sa pogrebnim kolima. Ostali su svi zajedno dok porodica nije preuzela preminulog i dok se čitav protokol nije završio a to je trajalo do 19:30, te su kućama stigli oko 20h.

Batov „odlazak“ nas je sve potresao. Bio je naš najomiljeniji planinar. Mnogo će nam nedostajati. Već nam nedostaje…

Izvještaj podnela Mira Kostić

You may also like...

Оставите одговор