Rosni vrh ( Maja Rosit) 2524m – Prokletije

MARŠRUTA: Vusanje – Zastan – Rosni vrh 2524m – Zastan – Vusanje
DATUM: 29. avgust 2020.
VR.POLASKA: 6:30 VR.DOLASKA: 16:30
VODIČ: Radojko Bošković
UČESNICI: Edita Files Bradarić, Mira Kostić, Snežana Ivanović, Tanja Krgoviće, Olivera Božanović, Dragoljub Krgović i Brano Baltić, ukupno 8.
KRATAK OPIS AKCIJE:

Učesnici su se sastali 28. avgusta u selu Velika(oko 182 km od Podgorice, preko Mojkovca i Ribarevina), gdje su noćili u kući Boškovića. Iz Velike, 29.08, prema Zastanu zaputili se automobilima ujutro rano oko 5:20 časova. U Vusanje stigli za 50-tak minuta, i bez zadržavanja nastavili automobilima, makadamskim putem, uz Ropojansku dolinu. Na 1,5 km od Vusanja prošli pored Oka skakavice (ili Savinog oka) i nastavili do tačke gdje se sa desne strane javlja prostrana livada, a sa lijeve sitnija gusta borova šuma (ova tačka je od Vusanja udaljena oko 3,5 km). Ovdje smo bili u 6:30 časova odakle nastavljamo pješke makadamskim putem nekih 1,4 km. Makadamski put napuštamo i lijevo ulazimo u pješačku stazu, koja vodi kroz bukovu šumu u umjerenom usponu.

Ovo skretanje nije bilo vidno obilježeno pa ga treba potražiti nakon što se prođu, s desne strane, kuće u novogradnji i nalazi se neposredno prije oštre desne krivine (koordinate 42.492545;19.811796). Ukupno pješačenje do Zastana je 45 minuta. Nastavili smo stazom kroz Zastan, prošli pored vode (kaptiran neki izvor i dovedena voda u prošlim vremenima) i ušli u bukovu šumu gdje se staza razdvaja: desno za Jezerce a lijevo za Rosni vrh. Markacija, koja je stara ali sasvim u funkciji, nas ubrzo uvodi u veoma eksponiran uspon travnatom padinom Bunsit koja se završava previjom Zastanskom na nekih 2000 mnv. Sa ove previje se već vidi Rosni vrh prema kome se krećemo, koristeći markacije dolinom, i dolazimo na sljedeću previju Forumit na oko 2150 mnv. Do cilja – Rosnog vrha na 2524 mnv stižemo penjući se uz travnate police oko 12 časova (u podne), a utreniraniji dio ekipe (Olivera i Brano) oko 10 časova. U povratku, istim putem, smo stigli do livade, gdje smo ostavili automobile, u 16:30 časova.KARAKTERISTIKE TURE:

Tehnički laka do srednje teška tura, a kondiciono veoma zahtjevna, K4/T2. Dakle, za prosječnog spremnog planinara 5 časova je dovoljno vrijeme za uspon od Zastana do Rosnog vrha, gdje se prelazi rastojanje od oko 8 km i savladava visinska razlika od oko 1400 mnv.Prije toga treba do Zastana dospjeti od Vusanja. To se makadamskim putem postiže prelaženjem 6-7 km. U zavisnosti od okolnosti ova dionica se ide pješke ili angažovanjem prevoza sa pravim terenskim vozilom ili kombinovano, kako je to izvela naša ekipa.
Izvještaj napisao Radojko Bošković

Оставите одговор