Žijevo (Žijovo) 2131m – Kučke planine

MARŠRUTA Brezevice – ŽIJEVO (Žijovo) 2131mnm
DATUM 8.11 2020g
VR.POLASKA 7h VR.DOLASKA 18h
VODIČ Rajko Mićković
UČESNICI: Rajko Mićković, Edita Files Bradarić, Jelena Milutin, Mira Kostić, Olja Božanović, Nikola Nikezić, Dragoljub Krgović, Alaksandra Popović, Branka Adžić i kamerman Filip Golovi,ukupno 10 planinara

KRATAK OPIS AKCIJE:
Krenuli smo kolima iz Podgorice preko Kuča i stigli za jedan sat do krajnjeg kučkog sela Brezevice (1273mnv), udaljenog oko 35km. Pješačenje započinjemo markiranom stazom sa sjeverne strane sela, golim bridom i blagim usponom oko 300m, a potom ulazimo u bukovu šumu i tako nastavljamo 500m do na katunište Štavljeni do (1590mnv). Od Štavljenog dola staza je dosta eksponirana, podloga kamenita sa dosta bridova, uvala, vrtača i kuloara. Do samog vrha Žijeva (2131mnm) stižemo za četiri i po sata uz nekoliko malih odmora i predaha. Inače ova staza bi trebala da se pređe za 3.5h, ali je sporiji hod bio zato što nas je pratila kamera RTCG, praveći materijal za emisiju ,,Divlja lepota,,. Nadamo se da je kamerman Filip Golović bio zadovoljan prirodnim prostorom i našim ponašanjem pred okom kamere. Uživali smo na vrhu u prelijepim pogledima sa Žijeva, odakle se praktično mogu vidjeti vide svi vrhovi Crne Gore.


Najbliži su kučki vrhovi; Viljenica, Pločnik, Jovanov vrh, Šila, Viljuar, u pozadini Krisitor i albanske Prokletije, na sjeveru izviruju vrhovi Komova, na zapadu ivice kanjona Male Rijeke i Morače koji nas odvajaju od Kamenika, Maganika i Moračkih planina, na jugu Skadarsko jezero i obrisi primorskih planina. Poseban događaj na samom vrhu je bila moja malenkost i presjednica našeg kluba Edita, gdje smo pred okom kamere iznijeli naše planinarske utiske za emisiju ,,Divlja lepota,, . Povratak istom stazom i uz nešto kraće vrijeme nego za uspon, oko 3h.

Karakteristike staze: teška, K3/T2, dužine 5km u jednom pravcu, visinske razlike 860m, trajanje ture oko 9h, markirana,(trebalo bi markaciju obnoviti), idealna za proljeće i jesen, zimi sa zimskom pl. opremom.
Izvještaj napisao Rajko Mićković

Оставите одговор