Žabljak- Crno jezero-Virak (zimska tura sa krpljama)

MARŠRUTA Crno jezero- Skijalište Savin kuk- Virak
DATUM 29.01.2017.g.
VR.POLASKA 7.30 VR.DOLASKA 17.30h
VODIČ Edita Files Bradarić

UČESNICI: Katarina Vuksanović, Nikola Nikezić, Mirjana i Vlatko Radović, Mira Kostić, Branka Adžić, Vanja Radovanović, Rajko Mićković, Milena Andrijašević, Miroslava I Dimitrije Singurilović, Slavica Vukčević, Tatjana Krgović, Snežana Ivanović, Olivera Božanović, Pero Vujačić 17ukupno

KRATAK OPIS AKCIJE:
Polazimo sa kombijem iz Podgorice u 7.30h i dolazimo do info centra NP Durmitor, prema Crnom jezeru u10h. Prijavljujemo se grupno na rampi kod čuvara NP i uplaćujemo polovinu karte za ulazak u NP. Od rampe do Crnog jezera ima oko 800m i tu pravimo pauzu za doručak i postavljanje krplji (1420mnv) . Vrijeme sunčano ali hladno, oko – 7 stepeni. Fotosesija je započela odmah jer je trebalo zabilježiti ovu zimsku čaroliju uz jezero i okolne vrhove. Tura sa krpljama je započela tačno u 11h po zaleđenom jezeru, napravili smo zaobilaženje jezera po desnoj strani, popeli smo se na pravu stazu i skrenuli na ribarsku stazu koja dovodi do prelaza između velikog i malog jezera, prepriječili smo opet veliko jezero i došli do ulaska staze u šumu.Ovo je markirana staza za krplje, ali je uveliko koriste i motorne sanjke, tako da treba biti oprezan. Prvi dio staze ide blago uzbrdo, a od pola puta se blago spušta prema skijalištu, sve kroz gustu šumu smrče i jele. Na skijalište smo stigli oko 13.20 i nastavili preko snijegom pokrivenih livada do restorana Izvor na cesti ispod Virka 14.15h, 1449mnv. Ovdje smo sačekali kombi i ručali kačamak. Za povratak do Podgorice nam je trebalo oko 2h.


KARAKTERISTIKE TURE-AKCIJE:
U ovoj varijanti krpljama je pređeno oko 8,5km za 3.15minuta, visinska razlika oko 400m, staza je dobro obilježena . Idealna za ljubitelje zimskih pejsaža i fotografije u tom ambijentu.
Krplje i štapovi se mogu iznajmiti u NP durmitor za 4 i 3 eura, ulazak planinarima iz CG u Np je upola manji 1.5€. Staza je prikazana i na sajtu Np Durmitor. Od podgorice do Žabljaka ima 125km.

Оставите одговор