XVI Susret planinarskih klubova Balkana

XVI  Susret planinarskih klubova Balkana- Vitoša – Sofija – Bugarska

01

Ovogodišnji tradicionalni susret planinarskih klubova Balkana, XVI po redu, održani su u vremenu od 14. do 16. juna, na prostorima planine Vitoša iznad glavnog grada Bugarske – Sofiji. Ovaj prostor je  Nacionalni park i skijalište, interesantna destinacija za planinare. Organizator i domaćin ovih veoma zanimljivih i uspješnih susreta bilo turističko ( planinarsko) društvo ’’ Pogledec’’ iz Bistrice – Sofija.

02Preko 150 planinara iz sedamnaest klubova – društava iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine i domaćina Bugarske trodnevno druženje iskoristili su za razmjenu iskustava i dogovora za buduću saradnju i zajedničke planinarsker aktivnosti.

Dvanaestočlana ekipa planinara PK ’’Gorica’’, koja je bila uspješan domaćin prethodnih susreta, već četvrti put zaredom, uzela je učešća na ovj jedinstvenoj planinarskoj manifestaciji međunarodnog karaktera. Nakon svečanog otvaranja susreta, u subotu 15.juna, realizovane su tri planinarsko – pješačke ture kroz NP Vitoša, od 17, 12 i 7 km. Planinarske staze su uređene i markirane, različitog stepena težine kroz izvanredan prirodni ambijent Vitoše, planine koja je zbog svojih karakteristika proglašena jedinstvenim zaštićenim parkom prirode.

03Poslije višečasovnog pješačenja nastavljeno je zajedničko druženje i ručak u prirodi kod manastira u Bistrici, a zatim uz bogat i atraktivan Bugarski muzičko – folklorni program omladine i planinara nastavljeno je druženje do poslije ponoći uz razmjenu poklona klubova i domaćina.

Tokom večeri održan je i radni sastanak koordinacionog tijela Balkanskih susreta na kojem je pozitivno ocjenjena ova manifestacija i dogovoreno da se naredni XVII susret održi u Srbiji , u Ovčar Banji, (Čačak)a domaćin i organizator PK’’ Željezničar’’ iz Beograda.

04U nastavku ’’ekspedicije’’ u Bugarskoj  članovi PK ’’ Gorica ’’, njih osmoro, osvojili su 16. juna najviši vrh Balkana  Musalu (2925 mnm) na planini Rila. Narednog dana kompletna ekipa je posjetila Rilski manastir, jedan od najznačajnijih bugarskih manastira i obišla najznačajnije znamenitosti u centru Sofije. Poseban ugođaj je bio boravak Samokovu, gradu podno Rile koji je bio polazište zadnja dva dana boravka u Bugarskoj.
18. juna u povratku ka Crnoj Gori proputovali smo kroz Makedoniju, Kosovo i preko Albanije se vratili u Podgoricu.

05

Na kraju ovog petodnevnog boravka u Bugarskoj, može se sa zadovoljstvom istaći da je proširen program učešća ekipe PK ’’Gorica’’ na XVI susretima planinarskih klubova Balkana u cijelosti uspješno realizovan, predstvaljen klub i proširena perijateljstva na veliko zadovoljstvo svih učesnika i stečeno još jedno značajno iskustvo.

Aleksandar – Aco Đurašković
vođa ekspedicije

06

 

07

 

08

 

09

You may also like...

Оставите одговор