Vrmac – Sv. Ilija i Sv. Vid

MARŠRUTA Gornja Lastva- Sv Ilija – Sv Vid- Gornja Lastva
DATUM 4.03.2018.
VR.POLASKA 7.30 VR.DOLASKA 17-18h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Rajko Mićković, Mira Kostić, Vlatko Radović, Blažo i Slavica Vukčević, Ivana Mujović, Vesna Lakuš, Nikola Nikezić, Radojko Bošković, Branka Adžić (11)
KRATAK OPIS AKCIJE:
Polazak sa troje kola iz Podgorice u 7.30h, preko Cetinja , Budve ,Tivta do Donje Lastve, gdje smo skrenuli uskim putem sa magistrale (3,5km) do Gornje Lastve (287mnv). Stigli smo oko 9.15h, parkirali na proširenju kod spomenika preminulim borcima iz II svj. rata i pripremili se za pješaćenje. Poluoblačno vrijeme , toplo, dobra vidljivost prema Tivatskom zalivu, a vrhovi Vrmca prekriveni oblakom. Od polazišta krenuli smo asfaltnim putem oko 400m, do prve krivine, odakle se uz stare kamenite kuće pruža seoski kameni put, dijelom sela koje se zove Nikolići. Velika vlaga u zraku i mokrina na stazi, mahovina uz kamene podzide, samo iz jedne kuće dim izlazi iz dimnjaka, svraćam samo da pitam da li smo na pravom putu.


Staza je sve do austrougarskog puta prohodna i svježe prokrčena, nije markirana. Dolaskom na austrougarski put koji desno vodi prema Gornjim Bogdašićima, skrećemo lijevo i nakon pola kilometra put se na oštroj krivini spaja sa putem koji dolazi od raskrsnice Vrdola . Ovdje se srećemo sa planinarkom iz Vjeverica koja trenira trčanje do vrha. Sa par serpentina stižemo do vrha, sa jedne krivine lijep pogled na drugu stranu zaliva prema Bijeloj, prema Luštici, na zapadu se izdiže drugi vrh Vrmca Velji Vrh 712mnv.
Penjući se sve više zalazimo u oblak i maglu, a jedno desetak minuta nas je i kišica uhvatila. Rajko nas je od krivine vidikovca ostavio i krenuo prečicom. Na vrhu Sv Ilija 766mnv je mala kućica napunjena brabonjcima koza ili ovaca koje se ovdje sklanjanju za veliko nevrijeme. Na vrhu se zadržavamo oko pola sata samo da nešto prezalogajimo i da se fotografišemo. Radojko uveliko uživa fotografišući maglovite predjele. Rajko se već prije nas spustio i čeka nas na krivini prema Vrdolu.

Vrdol 474mnv je prevoj i raskrnica staza i puteva, prema prevoju Vlaka i silasku prema Gornjem Stolivu, prema Prčnju, prema Orašju i G.Lastvi. Ovdje je klupica, sto i info tabla. Jedno 200m od Vrdola nailazimo na početak prečice Međica koja strmo završava u Gornjoj Lastvi , mi produžavamo prema selu Orašje ispod brda i crkvice Sv. Vid 440mnv. Iz Orašja ima markirana staza do Lepetana 2,6km , mi se penjemo malom kamenitom stazom prema vrhu i crkvici Sv. Vid, za šta nam treba 10-15 minuta. Vrijeme je toplo i sunce se provlači kroz tanke oblake, odmor za noge i milina za oči u svim pravcima, otkrivamo mali dio risanskog zaliva, Verige, Orjen i dalje pokriven oblacima.

Silazimo u Gornju Lastvu, prolazimo starim kamenitim uličicama uz stare kamenite prazne kuće, po koja rascvala kamelija popunjava seosku idilu. Opet se nalazimo na parkingu kod spomenika i spremamo se za povratak u Podgoricu. Iako smo s obzirom na prognozu rizikovali da igdje pođemo ove nedjelje, isplatilo se, ukrali smo jedan dan kako bismo uživali u planinarenju i druženju. Na povratku skrećemo do Tivta, da ispunimo dodatno dan jednom šetnjom preko rive i kroz Porto Montenegro.


KARAKTERISTIKE TURE:
Do Gornje Lastve iz Podgorice ima 93,5km ili oko 1,30-40h vožnje. Ovo je laka kružna tura u dužini od oko 11km, visinskom razlikom od oko 450m. Do vrha nam je bilo potrebno 2h, a za silazak 3h uz odmor na Sv Vidu i obilazak Gornje lastve, ukupno oko 5,30h. Idealna kad se moramo vratiti na isto mjesto do kola, idealna zimi jer je na južnoj osunčanoj strani Vrmca.
Izvještaj napisao/la: Edita

Оставите одговор