Vrhovima Šekulara

MARŠRUTA   Šekular : Goleš – dio Topovskog puta – Sjekirica
DATUM   14. 08. 2016.
VR.POLASKA   10 : 40 h VR.DOLASKA   18 : 00 h
VODIČ  Snežana Ivanović i lokalni vodič Goran Živković
UČESNICI Edita Files Bradarić, Radojko Bošković, Snežana Ivanović, Rajko Mićković, Brano Perović, Vuk Šestović,  Ivo Šćepanović

KRATAK OPIS AKCIJE:

Ovo je drugi dan dvodnevne planinarske ture po sjeveru Crne Gore. Prvi dan je bio ispunjen usponom na Zekovu glavu i Pešića jezero iz prelijepe doline Jelovica, gdje smo i noćili.

Iz hotela „Pešić“ krećemo ujutro u 09:15h i idemo prema Andrijevici. Nakon nekoliko kilometara skrećemo lijevo preko mosta na Limu, i prolazimo kroz naselje Marenića Rijeka. Idemo pravo asfaltnim putem prema Šekularu. Centar sela je na 16 km od Berana,a mi produžavamo dalje uz Šekularsku rijeku. Samo selo se iz auta ne vidi jer su kuće po stranama sa jedne i druge obale rijeke.

Na kraju asfaltnog puta, kod škole u Lazima, u zaseoku Spalevići, ostavljamo jedno auto u 10:10 h. Dovde od Berana ima oko 20 km i na ovom mjestu je nadmorska visina je 994 m. Nastavljamo dalje makadamom desno, i na prvo skretanje sa desne strane produžavamo autima ka većem usponu. Ostavljamo auta na od prilike 1200 mnv u 10:40 h.Nastavljamo šumskim putem uz Meove doline i izlazimo na Goleš na 1650 mnv, gdje nas čeka lokalni vodič Goran.

Vrh Goleša, zvani Ćunta je 1762. ali tamo nismo išli. Odmaramo i u 12 h krećemo lijevo putem kroz šumu, preko Krnjače, prema Omari. Tu negdje izlazimo na Topovski put, put kojim su prevoženi topovi iz Andrijevice prema planini Mokri i prema Peći u Balkanskom ratu 1912. god. Livadama se slabije uočava, a kroz šumu je relativno dobro očuvan. Topovskim putem idemo preko Omare, i kroz smrčevu i malekovu šumu produžavamo prema Sjekirici.

Usput nailazimo na katun Ćeme koji pripada selu Gračanica. Tu na izvoru pijemo vodu, punimo boce i odmaramo. Nastavljamo dalje dijelom preko pašnjaka, dijelom kroz četinarsku šumu. Prolazimo iznad Lijepog Dola, skrećemo sa Topovskog puta desno i idemo na Prijedolsku Glavu na 2003 m nadmorske visine. Tu smo oko 14:30 h, odmaramo i posmatramo okolinu: Plav, Plavsko jezero, Visitor, Zelentin … desno od nas Štit,lijevo prevoj Čakor,Vaganica,Planinica, iza nas prema sjevero-istoku Mokra planina itd.

Planirano je u početku da se Topovskim putem ide do planine Mokre, ali se zbog daljine odustalo. U 15:00 h krećemo nazad drugim putem preko Meteriza. Usput svraćamo na vidikovac Staro Konačište na 1900 m nadmorske visine. Dalje se spuštamo ka dolini u kojoj je nekada bio smješten katun. Putem smo naisli na pečurke lisičarke i vrganj koje smo brali. Od katuna silazimo niz „vlaku“ koja je formirana spuštanjem balvana i drvene gradje. Izlazimo na šumski put i nastavljamo dalje prema kolima. Kod škole u Lazima smo za pola sata tj oko 18:30 h. Tu večeramo i u 19:15 h krećemo za Podgoricu. Na Crkvinama pravimo pauzu za kafu i sok, i u Podgoricu stizemo u 22:30 h. 

Što se tiče težine ovo je jedna laka do srednje teška tura, staza nije markirana.

Izvještaj napisala Snežana Ivanović

Fotografije Edita

Оставите одговор