STARAC I HRIDSKO JEZERO

MARŠRUTA
1. Čakor –Starac – Crni krš – (Bogdaš)- Babino polje
2. Babino polje -Hridsko jezero –(Hridski krš)- Babino polje

DATUM 24-25. jun 2017.
VR.POLASKA 24.06-11:00h VR.DOLASKA 25.06 – 16:20h
VODIČ Radojko Bošković
UČESNICI Edita Files Bradarić, Petar Vujačić, Mira Kostić, Veselin Milović, Rajko Mićković, Branka Adžić, Dejan Milić, Duško Delić, Snežana Ivanović, Milenko Novaković, Saša Petrović, Vlatko Radović, Mirjana Radović, Snežana Fatić, Aleksandar Marđonović, Ljiljana Milić i Željko Vujović. (18)

OPIS AKCIJA:
Polazak iz Podgorice u 06:04h kombi vozilom (ovih 4 minuta kašnjenja padaju na teret Rajka Mićkovića).Vožnja preko Mojkovca, ukupno 197 km završila se na prevoju Čakor (1849mnv) u 10:45h (ovih 45 minuta je višak proizveden jednim odmorom, jednim zastojem na putu i jednom peripetijom koja nije zavisila od planinara). Inače, kolovoz na ovoj relaciji je standardan za domaće prilike: Podgorica – Berane: 141 km asfaltnog puta sa dvije trake, Berane – Murina: 32 km, takođe, asfaltnog puta sa dvije trake, Murina – Čakor: 24 km asfaltnog puta, užeg, bez saobraćajnih traka ali za, naše prilike, sasvim prihvatljivog.

Prema Starcu i Crnom kršu ne postoji markirana staza. Usput, kome treba voda za piće, česma je pri samom vrhu prevoja sa strane koja gleda na Bjeluhu, odnosno, nasuprot Velike.

Uspon smo započeli u 11:00h. Zaputili smo se južno od prevoja, stazom koja vodi pašnjakom sa laganim usponom do Ravnog brda (2040m), nastavili niz travnatu padinu preko Djevojačkog krša do prevoja Dio (1915m), a onda, kroz četinarsku šumu, izašli na desni krak potkovice (Mali Starac) odakle smo grebenom dostigli do oba vrha (Starac – 2352m i Crni krš 2426m).

Jednostavnije uputstvo za kretanje prema Starcu i Crnom kršu je: Gledajte na jugoistok, odnosno gledajte napred, dok su vam leđa okrenuta spomenicima; Uočite najvisočije vrhove povezane linijom potkovice a ima ih tri; Onaj srednji je Crni krš, desni je Starac, dok o lijevom vrhu ne bismo trošili riječi; Ako žurite a ne interesuju vas usputni vidikovci, krenite pored česme stazom poprijeko, a ako imate vremena na pretek, idite kao što smo mi išli. Uspon na Starac, pa potom na Crni krš, je izvodljiv bilo kuda da idete, bitno je samo da se ne gubi orijentacija gdje se nalaze vrhovi.

Mi se nijesmo vraćali na Čakor već smo nastavili prema Babinom polju (1480m). Babino polje je dolina (uz rječicu) južno od Starca i Crnog krša i vidi se sa ovih vrhova. Najpristupačniji silazak bi bio od grebena s jugozapadne strane Starca. Druga varijanta bi bila spuštanje niz padinu jugoistočno od Crnog krša. Mi smo se opredijelili za najstrmiju i najkraću varijantu – padinom između Crnog krša i Starca. Ne preporučujemo našu varijantu, mi smo se pokajali što smo nju odabrali ali, opet, vjerovatno bi je ponovili.
U Babino polje smo stigli oko 18:30h. Noćili smo kud ko, šestoro u bungalovima PD “HRID”, osmoro i jednoj vikendici, a četvorica u kolibi nekog čovjeka koji u Babinom polju boravi da napasa 50-tak ovaca, a ako naiđe neko na prenoćište, to mu je pride.


U nedelju 25-tog u 7:20h uputili smo se prema Hridskom jezeru (1970m). Na glavnom putu u Babinom polju, u blizini PD “HRID” treba obratiti pažnju na smjerokaz i uzeti pod noge jasno markiranu i utabanu stazu do Hridskog jezera, nekih 7km odnosno 3h pješačenja. Za većinu iz naše grupe Hridsko jezero je bilo krajnji cilj dok je poneko iskoristio opciju – penjanje na Hridski krš (2358m).
Dogovoreno vrijeme, da sa Hridskog jezera krenemo u 14:00 i da u Babinm polju budemo u 16:00, ispoštovalo je 94% od ukupnog broja planinara na ovoj akciji. Naime, samo jedan planinar, koji se zove Veselin Milović, je kasnio i to ravno 20 minuta. Ovog puta to kašnjenje nije proizvelo posljedice budući da je i vozač kasnio par minuta više, no vozači su vozači, dok planinari bi trebali da budu disciplinovani i da maksimalno poštuju ostale učesnike akcije.

Vožnja od Babinog polja do Podgorice, započeta u 16:30 odužila se do preko 22 h. Do Plava smo se vozili nekih 12-tak kilometara po krajnje lošem putu za koji se ne može tvrditi niti da je makadamski niti asfaltni ali da se radi o putu u očajnom stanju, nesumnjivo je. Od Plava do Podgorice, za domaće uslove, put je regularan ali je bilo nekih delikatnih situacija i peripetija koje su nam trošile vrijeme, a sve one su bile mimo dometa i uticaja planinara.

Opciona ruta uspona na Bogdaš sa Starca (napisao Rajko Mićković uz pomoć Dušana Delića)
Starac – prevoj između Starca i Crnog krša – Zavoj – zapadnim obodom uvale između Zavoja i Bogdaša do previje izmedju Bogdaša i Pasijeg vrha. Nastaviti grebenom ka vrhu Bogdaša do njegovog samog podnožja na visinu od 2380 m (ispod stijene), skrenuti preko sipara na istok i nakon 50 m penjati uz manji travnati kuloar ka sjeveru, a zatim nastaviti strmim travnatim terenom ka s/I. Izbijanjem pod greben popeti se na isti i nastaviti 50- tak m,ponovo se spustiti neposredno ispod grebena na južnu stranu i po kamenim policama nastaviti da bi se ponovo popeli na greben i nakon blagog skretanja ka s/I ponovo sišli sa grebena i nastavili ispod. Slijedi ponovni uspon na greben i nastavlja se do vrha koji je nesto proširen i daleko pristupačniji sa s/l. Panorama sa vrha je odlična u svim pravcima. Uspon na vrh je strm. Stijene su nekompaktne na mjestima i vrlo sipke. Za sam uspon od 153m v/r trebalo nam je 45′ i duzinu nesto vecu od 1 km.
Ukupno smo prešli oko 22 km i napravili pozitivnu i negativnu v/r od 3252 m za 9.20 sati.

KARAKTERISTIKE TURA:
Čakor – Starac – Crni krš- Babino polje, staza je bez markacija.
Tehnički laka tura. Kondiciono srednje zahtjevna. ako se ima na raspolaganju čitav dan. Dužine oko 12km, uspon sa visinskom razlikom oko 600m i sa silaskom od 950m. Tura je trajala 7.30h.

Babino polje – Hridsko jezero, markirana staza. Tura je laka sa visinskom razlikom od 490m, dužine 14km u oba pravca i trajanju od 8.30h, računajući odmor 3:30 h na jezeru (obilazak,kupanje ili uspon na Hridski krš).

Izvještaj napisao Radojko Bošković

Оставите одговор