Ptikalj-HumOrahovski

MARŠRUTA Donji Ptikalj (Kržanja) – Hum Orahovski – Korita
DATUM 12.03 2017g
VR.POLASKA 08h VR.DOLASKA 17h
VODIČ Rajko Mićković
UČESNICI Rajko m., Mira K. . Zorica S. Mita i Miroslava S. Dušan D. Dejo M. Željko V. Nikola N,Pero V. Milovan N. Snežana F.

KRATAK OPIS AKCIJE:
Kombi prevoz Bakrač nas vozi do polazne tačke, zaseoka donji Ptikalj, sela Kržanja ,vožnja traje 1h. Poslije uobičajene pripreme, pješaćenje započinjemo u 09: 10h( kota 1150mnm), makadamskim putem pored zaseoka donji i gornji Ptikalj i katuna Gorno polja. Od makadamskog puta idemo u pravcu jugoistoka, kamenjarom Četogore, blagim penjanem, pored samog Oravskog katuna Pikenice i ulazimo u bukovu šumu gdje staza ide do samog vrha Huma Orahovskog.
Uspon dosta uporan, podloga pokrivena snijegom koji propada, zato je kretanje usporeno i dosta naporno. Krećemo se cik cak kako bi što lakše savladali uporni uspon na stazu i tako sve do vrha Huma gdje stižemo u 14:20h. Pošto je vrijeme promijenljivo i prohladno na vrhu se malo zadržavamo; zajednička fotografija, nešto prezalogajili i naravno iskoristili da se upišemo u pl.knjigu i ovjerimo pl. knjižice. Pješaćenje nastavljamo obilježenom stazom,većinom pokrivenom snijegom svedo Kučkih korita gdje se ukrcavamo u kombi.


KARAKTERISTIKE STAZE:
Staza je srednje teška, nije markirana, negdje postoji a negdje nema stare staze,
ali je teren pogodan u svi godišnjim dobima za pješaćenje. Dužina staze otprilke do vrha 10km, ukupno 12km , vrijeme uz dva kraća odmora i 3 zastoja je 7h.
Staza može da se koristi u svim godišnjim dobima, zato je preporucujem da se markira i uvrsti u plan lokalnih staza opštine Podgorica.Udaljenost od Podgorice je 30km.

Zapis sa staze: Vodič Rajko Mićković

Оставите одговор