Otok Lastovo, Hrvatska

MARŠRUTA: Podgorica- Igalo – Dubrovnik- Otok Lastovo i nazad
1. Ubli – Pasadur – Sv.Luka – Sozanj- Dubrava- Lastovo – Lučice
2. Uspon na Hum (Hom)- Skrivena Luka- svjetionik Struga

DATUM: 20.05.-23.05.2019.
VRIJEME POLASKA: 17.30h VRIJEME DOLASKA : 18h

VODIČ I ORGANIZATOR: Edita Files Bradarić

UČESNICI : Milena Andrijašević, Mira Bulatović, Vesna Lakuš, Snežana Ivanović, Jelena Petrović, Dragana Vujović, Andrijana i Petar Vujačić, Tatjana i Dragoljub Krgović, Radojko Bošković, Olena Lilova, Vuk Šestović, Jolanta Racković, Vujović Željko, Ivan Šćepanović, Budimir Barjaktarević,ukupno 18 učesnika.

OPIS PUTOVANJA:
I ove godine nastavlja se naše putešestvije po otocima hrvatskog primorja, pa je na red došao i otok Lastovo. Otok je sa svojim arhipelagom proglašen parkom prirode 2006.g. i pripada Dubrovačko- neretvanskoj županiji, ali je sa svojim trajektnim vezama uglavnom usmjeren prema Splitu. Do ove godine čak nije ni postojala kontinuirana katamaranska veza između Dubrovnika i Lastova tokom cijele godine, osim u sezoni i ljetnjim mjesecima.

Dan nezavisnosti Crne Gore je ove godine pogodno pao, kako bi se moglo realizovati ovo putovanje između dvije katamaranske veze utorkom i četvrtkom. Polazak iz Podgorice je bio planiran sa petoro kola u popodnevnim satima, kako bi stigli do Igala i pansiona Pavlović u kojem smo noćili. Prolom oblaka nas je uhvatio prije Tivta a i tokom noći je bio jak pljusak, no nismo se omeli da pozitivno razmišljamo o našem provodu na Lastovu. Jedina briga vodiča je bila da zbog nemirnog mora katamaran ne krene iz Dubrovnika, ali ipak imali smo sreće ovaj put.

1.dan na Lastovu
Iz Igala je rano ujutro oko 5h bio naručen kombi za transfer do luke Gruž. Bez gužve na graničnom prelazu stižemo u Gruž u pola 7, taman da se prošetamo, popijemo kafu i razmijenimo novac. Ukrcavamo se u katamaran Nona Ana u 8h. Mi smo jedini putnici uz još jednu putnicu koji će se iskrcati na Lastovu, a ponešto je bilo putnika za Sobru na otoku Mljetu, čije nam je pristajanje pobudilo sjećanja na prošlogodišnju prelijepu turu.

Nastavljamo plovidbu preko otvorenog mora sa nešto valjanja zbog širokih dugih valova. Dovoljno da kod nekih izazove morsku bolest i muku. Dolazimo u luku Ubli na Lastovu tačno na vrijeme (10:45h), ostavljamo ručni prtljag u kamiončić koji će ga ponijeti do našeg smještaja u Lučicama, na drugoj strani otoka, a sa njime i dvoje putnika koji zbog mučnine i slabosti nisu mogli krenuti sa nama na turu. Vrijeme je bilo sunčano i vedro.

Od Ubala krećemo cestom “lungo mare” (11h) do turističkog mjesta Pasadur (3km). Prolazimo mimo jedinog hotela na otoku Hotel Solitudo i pravimo prve fotografije na mostiću koji spaja Lastovo sa otočićem Prežba. Odmah prije hotela postoji planinarska markacija za početak staze koja će nas dovesti do crkvice Sv. Luke. Nakon desetak minuta postoji oznaka za skretanje sa staze na omanji vrh Masline ili stjenoviti vidikovac, sa kojeg se pruža prelijep pogled na Pasadur Malo i Veliko Lago , Prežbu i ostale otočiće lastovskog arhipelaga sa zapadnog kraja.

Vraćamo se na stazu koja je najvećim dijelom u hladovini, pokrivena visokom makijom, i dolazimo na čistinu ispresijecanu šumskim putem, kojim silazimo jednim dijelom do bora sa lijeve strane na kojem je putokaz prema Sv Luki. Nastavljamo šumskim putem i izbijamo na glavnu cestu otoka između Ubala i Lastova, prelazimo je i laganim usponom kamenom stazom ili nekadašnjim pješačkim starim putem dolazimo do crkvice Sv. Luke 165 mnv (13:50h). Odahnuli smo svi u hladu kod ove male srednjovjekovne crkvice iz 14 st. i prikupili snagu za pješačenje do najljepšeg vidikovca na otoku – Sozanj 236mnv (14:40h).

Sozanj je pristupačan za sve turiste jer ispod njega prolazi glavna otočna cesta i za sam uspon treba oko 10 minuta. Nalazi se na samoj sjevernoj ivici otoka sa prekrasnim pogledom na korčulanski kanal, otok Korčulu, dio Pelješca, cijelu sjevernu obalu otoka Lastovo sa najbližom uvalom Zaklopatica. Da bi nastavili daljnje pješačenje morali smo se vratiti istim putem do Sv. Luke, a onda nastaviti starim putem preko brda prema udolini Zle polje i Dubrava gdje prolazimo uz vinograde i maslinjake i izbijamo na otočnu cestu Skrivena luka – Lastovo.

Još kilometar cestom do ulaza u mjesto Lastovo (ili kako ga domaći više zovu selo mada više liči na gradić 17h ). Očarava pogled na nanizane stare kuće kao u poluamfiteatru okrenute prema jugozapadu i sakrivene od pogleda sa mora. Lastovo je posebna atrakcija, svaka kuća, ulica, kantun, crkva ili fumar imaju neku svoju osobenost i priču. Djeluje pusto ali nije prazno. Prolazimo skalinama i uličicama u potrazi za našim OPG domaćinstvom “Tako to mora bit” odmah iza dječijeg vrtića.

Nalazimo našeg domaćina Marina Kaškića koji nam je na terasi svoje konobe spremio po dogovoru poseban ručak (juha od povrća, frigane girice, bob na dalmatinski) a sve uz meni najbolje bijelo vino Rukatac, koje se izvorno gaji na Lastovu a i na Korčuli. Tek naknadno doznajem zašto nam je to vino prijalo, a posebno ženama. “Zbog cvjetnog mirisa i nižeg alkohola nazivaju ga ženskim vinom”. Nakon svega trebalo je još malo protegnuti noge do Pjevora (centar na prevoju) i stazom- prečicom za deset minuta sići do naše današnje krajnje destinacije i smještaja u apartmanima Bruna Vodanovića u uvali Lučice (19:30h). Naš prvi dan na Lastovu je uspješno završen.


2.dan na Lastovu

Nakon ustajanja i doručka uspinjemo se do Pjevora odakle se lokalnim busom vozimo do polazne tačke za uspon na Hum ili Hom 418mnv (cesta Lastovo- Ubli, iznad Vinog polja, 3km od Ubala, na blagoj krivini na boru je početna oznaka za uspon na Hom, 8:20h). Ovo je uspon sa zapadne strane stazom kroz područje makije i rijetkih borova koji su ostali nakon velikog požara 2003.g.. Kamenitim starim putem, uz par serpentina polako se uspinjemo do Velikog Pjevora gdje se priključuje staza koja ide iz Lastova preko Dubrave, zaobilazimo brdo sa sjeverne i istočne strane i nakon sat i po vremena (9:50h) izbijamo na najviši vrh Lastova.

Ovdje nailazimo na ostatke nekadašnjeg vojnog objekta iz doba JNA, par repetitora, a na samom vrhu je crkvica Sv. Jurja iz 15 stoljeća. Pogled puca u svim pravcima od Mljeta preko Pelješca i Korčule, Hvara, Biokova i Visa, lastovsko otočje na zapadu i istoku, a najbliže se otkriva Skrivena luka sa svjetionikom Struga. Nakon odmora na vrhu nastavljamo makadamom, zaobilazimo Veji Greben i dolazimo do heliodroma ili vidikovca Na Galičine sa kojeg se vidi cijeli južni dio otoka, a u večernjim satima najbolja lokacija za gledanje zvijezda. Lastovo je lokacija sa najljepšim zvjezdanim nebom u Evropi ili otok kristalnih zvijezda.

Slijedi jedno spuštanje niz heliodrom makadamom i asfaltom do Skrivene luke ili Uvale Portorus (oko 7km) pa sve do kraja uvale gdje se nalazi svjetionik Struga 83mnv (12:45h). Jedva dočekasmo našu posljednju šetačku destinaciju ove današnje ture i fotografisanje na vrhu strmih litica koje se pružaju u more ispod svjetionika. Sa druge strane svjetionika prema uvali je mol, mjesto gdje je objavljen odmor i kupanje u moru. S obzirom da je ove godine ljeto zakasnilo, a more prohladno, samo se troje ohrabrilo na kupanje. Po dogovoru vraćamo se do Gornjeg Portorusa gdje pod maslinama čekamo autobus (16h) koji nas vraća do Lastova.

Ponovno svraćemo na isto mjesto za ručak ovaj put specijalitet je sir, slanutak na dalmatinski način sa slanim sardelama i opet nezaobilazno vino rukatac. Nakon ručka ostalo je još vremena da prije silaska u Lučice prođemo kroz selo i popnemo se na Glavicu 92mnv, gdje je dubrovačka vlast davno izgradila Kašćel, a sada je to metereološka stanica i prelijepi vidikovac na cijelo mjesto i obalu. Silazimo na Pjevor i Lučice, ostavljamo stvari u sobi i žurimo do Uvale Mihajla koja je odmah ispod nas, najpopularnija lučica i kupalište lastovljana, a samo da bi ispratili ovaj prekrasan dan sa prelijepim zalaskom sunca.

Naš domaćin Bruno, vidjevši naš entuzijazam, predložio nam je da vidimo još jednu atrakciju koja se nalazila pet minuta ispred kuće, između ove dvije uvale, a zove se Napoleonovo brdo. Odmah je nas par uzelo lampe u ruke i pohitalo na vrh po mraku, stazom koja je netom očišćena, da bi sa vrha gledali to lastovsko zvjezdano nebo. Da bi doživljaj bio kompletan moralo se ustat u 5h kako bi ispratili i izlazak sunca sa Napoleonovog brda.

Preostalo nam je jutro za pakovanje i povratak u Uble na katamaran. Još samo jedna šetnja kroz Uble i to je to. U 11h polazimo katamaranom prema Dubrovniku, povratak ide južnom stranom otoka tako da na povratku prolazimo ispod litica svjetionika Struga, vidimo zapadni arhipelag lastovskog otočja na čijem je kraju otok Glavat sa svjetionikom. Veoma mi je bilo drago das mo prošli kraj Glavata jer Korčulani ga često pominju kad je u pitanju dobar ulov ribe. U Dubrovnik stižemo u 13h gdje nas čeka kombi za Igalo. U Igalu, kako nas je ispratila tako nas je i dočekala kiša, premještamo se u kola i vraćamo u Podgoricu.KARAKTERISTIKE TURA:

Prvog dana smo prošli oko 16km, visinska razlika 236m, vrijeme oko 6h.
Drugog dana smo prošli oko 11km (od polaska do svjetionika Struga), visinska razlika oko350m, za 4:30h. Ovo su najatraktivnije pješačko – planinarske staze sa prvi dolazak na Lastovo, premda ima tu mogućnosti za pješačenje danima i danima, kroz dolove i uvale.

Izvještaj napisala: Edita

Fotografije Radojko Bošković i Edita

Оставите одговор