Mokra – Kozelj – Planinica

MARŠRUTA Karaula Mokra 1448nmn – Kozelj – Planinica 2148mnm
DATUM 20.05 2018g.
VR.POLASKA 07i15h VR.DOLASKA Oko 20h
VODIČ Rajko Mićković
UČESNICI R.Mićković, M.Kostić,M.Novaković,TiD.Krgović,R.Bošković, , M.Andrijašević M.Velimirović, D.Delić,J.Sušić,I.Mujović, S.Ivanović,V.Lakuš,A.Plotnjikov,J.Lekić,B.Perović, Maraš ? i P.Vujačić.
KRATAK OPIS AKCIJE:
Polazak sa tuškog puta iznajmljenim kombijem preko kučkih sela: Doljana, Vrbice, GiD. Meduna, Dučića,Bezjova, DiG. Kržanje i Stravča te katuna Kastrata Bljušture, B.jezeri i Mokre stižemo za 1h i 45min. Pješačenje započinjemo u 9i30h sa makadskog puta Veruša – Širokar i starom pješačkom stazom prema Crnoj planini. Put prema Crnoj planini ostaje lijevo a mi produžavamo pravo pokraj karaule Mokra, šumskim putem kroz bukovinu koji ide sve do katuna Bušat.


Dalje nastavljamo blagim usponom sve do prevoja katuna Bušat – Prouš gdje stupamo na markiranu stazu CT, a na desnoj strani ostaje staza koja upornim usponom vodi do vrha Magliča 2142mnm. Nastavljamo markiranom stazom sve do katuna Vujadinovića, prvo se spuštamo nekih 40m i prolazimo kraj katuna Prouš, dalje grebenom Kozelja, pa onda spuštanje 200m u Kozeljski do, ulazimo u Kurlaski gvozd –šumu, blago se penjući sve do Kurlaja Vujadinovića, odakle staza prelazi u travnati dio sputajući se nekih 40 metar do Konjskog dola. Iz Konjskog dola opet uspon preko katuna Bindže(Lazoračke i Kržanjske) slabo nazirućom stazom sve do vrha Planinice 2148mnm.
Staza je vrlo zahtjevna zbog dužine i velike visinske razlike tako da se na ciljno mjesto, vrh Planinice ispelo 8 planinara, neki su odustali ispod samog vrha, a neki u startu najavili da će samo ići do Kozeljskog grebena. Ali nije bitno da li se neko ispeo ili više uživao u pogledima i planinarskom tepihu punom cvijeća, važno je da smo svi prema svoji m željama uživali i srećno i zdravo se vratili istom stazom do kombija koji nas je čekao na istom mjestu u 18i45h.

Dužina staze po satima 10h, a pređena kilometraža oko26km,visinska razlika uspona je oko 1350m. Uz nekoliko manjih i većih odmora, uživanja u pogledima prema vhovima Prokletija, Komova, Crne planine i Masiva Žijeva, iza nas je ostao još jedan prekrasn dan užanja na planinskim visovima.
Izvještaj napisao Rajko Mićković

Оставите одговор