Lisac 1563mnv

MARŠRUTA Studeno – Lisac i nazad
DATUM 17.05.2020.
VR.POLASKA 7.30h VR.DOLASKA 16.30h
VODIČ Edita Files Bradarić
UČESNICI Budo Barjaktarević, Mira Kostić, Cica Jakovljević, Milena Andrijašević, Rajko Mićković, Pero i Adrijana Vujačić, Jelena Milutin, Željko Vujović, Milovan Nikolić, Brano Perović, Vesna Lakuš, Nikola Nikezić, Sneža Ivanović , uk 15planinara

KRATAK OPIS AKCIJE:
Prva zvanična grupna planinarska tura nakon 2 mjeseca pauze usljed Covid19 pandemije. Da bi mogli učestvovati planinari različitog profila i kondicije, za početak, izabrana je laka tura, odnosno uspon na Lisac, vrh Bobija 1563mnm, sa Studenog 1212mnm. Zbog sparine izabrana je ova tura jer najvećim dijelom prolazi kroz bukovu šumu. Uz sve obavezne mjere ( maska u kolima, distanca na stazi), krenuli smo sa 4 kola iz Podgorice, uz put nam se pridružio i Brano iz Bara Šumanovića, i za 1sat i 15 minuta smo bili u centru vikend naselja i katuna Studeno. Krenuli smo oko 9h makadamskim putem (2km) kroz bukovu šumu do jedne krivine gdje je jedva naznačena i vidljiva markacija na drvu koja označava početak šumske staze. Odavno staza nije remarkirana tako da se na par ključnih mjesta možete lako izgubiti, a na ovakvom terenu uz mnogo vrtača i visoke šume vrlo je teško orijentisati se i naći smjer prema vrhu ako ne partite markaciju.

Za uspon nam je trebalo oko 2h, vrh je ogoljelo pleće koje pruža lijep pogled u svim pravcima . Visoka oblačnost i toplina omogućila nam je da boravimo na vrhu više od sat vremena. Preglednost okolnih vrhova je bila dobra samo u radijusu od nekih 15-20km, sa pogledom prema Brotnjiku, Kameniku, Maganiku, Kuli, Garču, Bijelopavlićkoj dolini, a neposredno ispod Lisca sa istočne i sjeverne strane dobro su vidljiva sela, Gostilje, Rujište, Vukovci, plato Radovča. Za spuštanje nam je bilo potrebno 1,30h. Na Studenome smo prošetali do planinarskog doma, gdje smo brali koprivu, odmarali u hladu mladih borova. Svi su bili zadovoljni prvom turom nakon tolike pauze.

KARAKTERISTIKE TURE-AKCIJE:
Laka planinarska tura K1/T1 u dužini od oko 8km i visinskoj razlici od 350m, trajanja oko 5h, najvećim dijelom kroz šumu. Staza je pogodna za sva godišnja doba, zimi za hodanje na krpljama ako ima snijega. Remarkiranje staze bi bilo poželjno, kako bi bila pristupačna svim planinarima i šetačima.

Оставите одговор