Lisa 1879m – Bjelasica

MARŠRUTA: Trešnjevik – Lisa – Lumer – Krivi do – Vranjak, ski 1600
DATUM: 25.10.2020.
VR.POLASKA: 7h VR.DOLASKA: 17h
VODIČ: Edita Files Bradarić
UČESNICI: Ukupno 11: Radović Mira i Vlatko, Tanja Krgović, Vesna Lakuš, Rajko Mićković, Nikola Nikezić, Ivica Šurjan, Vujačić Petar i Adrijana, Slavica Vukčević.

KRATAK OPIS AKCIJE:
Polazak kombijem od Podgorice do Trešnjevika (1572m) u 7h, 100km, za 2sata. Dan je bio poluoblačan, ali topao i ugodan za pješačenje. Krećemo makadamskim putem, laganim usponom, kroz šumoviti dio do česme Kuburovića gdje kratko odmaramo, prolazimo iznad Prisojačkog katuna i prilazimo podnožju Lise, na mjestu vidikovca sa nadstrešnicom koja je pala. Cijelo vrijeme gledamo nazad prema Komovima koji dominiraju ali i prema Ilijinoj glavi gdje smo bili u septembru, lijepo se vide Zeletin, Visitor i Prokletije. Prevladava jesenjski kolorit bukovih šuma po čemu je Bjelasica posebno lijepa u ovo doba. Na vrhu Lise (1879m) se nalazi upisna kutija kontrolne tačke 4 CT-1 transverzale, ispred nas se nazire cijela Bjelasica sa Zekovom i Crnom glavom i sjeverni dio Bjelasice koji se spušta prema Andrijevici i Beranama.

Spuštamo se kosom Zanoga do prevoja Bačko brdo, ispod katuna Asanovića, gdje pravimo veći odmor . Odavde se razdvajamo u grupu koja će popeti Lumer (1867m) i grupu koja ga putem zaobilazi da bi se svi zajedno našli u Krivi do (1750m). Tu se nalazi planinarski dom u vlasništvu opštine Andrijevica, dobro sačuvan, sa novom stolarijom, novom vanjskom farbom kao i farbom ograde i vanjskih stepenica, dom očuvan ali neiskorišten kako je planirano. Nastavljamo dalje uglavnom putem ispod Ćupova, preko Ckale, kroz Klisuru do Raskrsnice. Odavde krajolik i putevi znatno izmijenjeni izgradnjom novog skijališta 1600 od Vranjaka do vrha Troglave. Dolazimo do parkinga i restorana Troglava ispred polazne stanice žičare, gdje završavamo našu današnju turu. U neposrednoj okolini obimni radovi na izgradnji planinskih hotela, tunela za Jelovicu, a takođe i velika gradnja hotela na skijalištu 1450m.


KARAKTERISTIKE TURE-AKCIJE:
Tura je laka do srednje teška, K2/T1, za oko 6-7h, ukupne dužine do 17km, ukupan uspon 640m, inače visinska razlika 300m u odnosu na Lisu, a sa usponom na Lumer 500m. Idealna za za sva godišnja doba, zimi sa krpljama ili nordijskim skijama. Staza je dio CT-1 transverzale,velikim dijelom ide makadamskim planinskim putevima, markirana je ali su marke rijetke i jedva vidljive.
Izvještaj napisala Edita

Оставите одговор