Komovi 2016

MARŠRUTA

Polukružna tura oko Bavana i Vasojevićkog koma preko Međukomlja

Uspon na Vasojevićki Koma (2461m)

DATUM

6.08.2016.

VR.POLASKA

 6.30 VR.DOLASKA

 20h

VODIČ

Edita Files Bradarić

UČESNICI

Mira Kostić, Brano Perović, Rajko Mićković, Vuk Šestović, Snežana Ivanović, Branko Božović sa sinom Brankom i njegova dva druga, Branka Adžić, Pero Vujačić, Stanko Jeknić, Milenko Novaković, Nenad Jevrić, Radojko Bošković, Pavle Bandović.

(17 učesnika)

OPIS AKCIJE:

Planinari Gorice su, kao i svake godine, učestvovali na Memorijalu Vere Vincek i  Pavla Miloševića na Komovima, 13-tim po redu. Krenuli smo kombijem u 6.30 iz Podgorice i stigli na Štavnu kod Eko Katuna 15 do 9h. Taman smo došli na vrh Štavne (1750m)  oko 9h kad je završilo otvaranje memorijala i krenula kolona od oko stotinjak planinara prema vrhu Vasojevićkog Koma. Njima se pridružilo šestoro naših planinara, Pajo je ostao na Štavni kraj kazana, a ostali su krenuli stazom prema Međukomlju i Ćafi od Carina. Prije polaska, lijepo je bilo vidjeti se i pozdraviti sa veteranima  crnogorskog planinarstva, Mijom Kovačevićem i Rifatom Mulićem, kao i sa članovima porodice Milošević.

U planu je bila polukružna tura Međukomljem do katuna Carine, stazom ispod Bavana i Vasojevićkog Koma do Eko katuna na Štavni. Krenuli smo oko 9.30 i već nakon 1h bili na raskršću (1850m) i početku Međukomlja gdje drugi pravac vodi prema Ljubanu a treći prema Ćafi od Carina (2150m). Jutro je bilo prelijepo i sunčano sa odličnom vidljivošću prema svim vrhovima Komova. Još jedan sat sa konstantnim blagim usponom je trebao da stignemo do Ćafe od Carina gdje se odvaja staza prema vrhu Kučkog Koma (2487m) i nastavlja odnosno spušta prema katunu Popovića( Carine) (1850m).

Ćafa od Carina je najviša tačka CT-1 i tu je njena treća kontrolna tačka sa kutijom na kojoj je pečat i u njoj upisna sveska odnosno kupus od dviju prijašnjih svesaka i istrošeno tintano jastuče. Ovaj smo kupus uzeli kako bi ga predali Paju i PSCG i stavili novu svesku, ali problem vlage i upisnih svesaka nije riješen. Nakon odmora na Ćafi spuštamo se do katuna Carine, dobro markiranom stazom CT-1 do iznad  katuna. Sa Ćafe je prelijep pogled na Rogamski vrh (2303m) i Suvovrh (2211m), u daljini porema jugu se naziru Kučke planine i Maglič  a sa istoka Sumor, Planinica, Mojan sa dolinom Mojanske rijeke.

Ja i Brano prolazimo kroz katun gdje je samo ostala jedna koliba Popovića, preuređena za boravak planinara i drugih namjernika, sa drvenim podestom za spavanje, peć i drva za ogrijev, stol i stolice, banak, vitrina sa osnovnim podrepštinama, uglavnom za sada je sve u dobrom stanju i nadam se da će tako i ostati. Kroz katun ide put i markacije koje se provlače kroz izraslu travu, štavanj, puno je jagoda, borovnica, a nađe se i po koji planinski šampinjon. Na kraju katuna nailazimo na puno potoka i jaruga.

Ostali su prekratili put i nisu zalazili u katun, tako da su već bili daleko ispred nas (žurili na pasulj ). Jedino nas je Rajko čekao na potoku sa punom torbom  pečuraka. Već je 13.30 a mi smo tek na početku povratka ispod Bavana (2252m) gdje odmaramo i uživamo u pogledu. Oblaci su se već navukli preko Komova i okolnih vrhova i svježina nam je prijala. Nastavljamo stazom kroz prelijep predio borovih šuma i usput beremo čajeve (katarion, hajdučica, planinski čaj) i jagode, kojima se ne može odoljeti.

Staza vijuga ispod Komova, prolazimo bukovom šumom, zatim proplancima Varde (1727m), stazi nikad kraja. Usput nas stiže grupa planinara PK Komova iz Podgorice koji su popeli  Kučki Kom. Nakon 4h prolazimo kroz gustu bukovu šumu predjela koji se zove Mačak i izlazimo ispod koliba na Štavni  oko 17h. Okupljamo se ispred Eko katuna na Štavn, gdje nas čeka kombi i polazimo oko 18h prema Podgorici. Oblaci potpuno pokrivaju Komove i navlače se preko Štavne najavljujući nevrijeme tokom noći.

Karakteristike ture:

Za ovu turu treba predvidjeti vrijeme od najmanje 8 sati a poželjno je i duže vrijeme, jer je grijeh ne uživati u prirodi, pogledima, branju čajeva i šumskih plodova. Zbog toga se preporučuje u periodu sredine ljeta ali i tokom cijele godine uz adekvatnu opremu zimi i eventualno noćenje na Carinama.

Nismo nosili GPS ali po procjeni ova je tura duga oko 20km, visinska razlika je oko 450m uglavnom u dijelu od Štavne do Čafe od Komova. Do Katuna Carine treba oko 3h a od njega do Štavne oko 5h. Staza je kompletno  dobro markirana. Od Podgorice do Štavne ima oko 100km preko Mateševa i dođe se za oko 2h kolima.

Izvještaj napisala Edita Files Bradarić

Fotografije Radojko Bošković i Edita

      

Оставите одговор