IZVJEŠTAJ SA TURE: Pločnik 2082m

Nedjelja 3.06.2012. polazak 7:30, dolazak 17:30

Vodič: Edita Files Bradarić

Na turi je učestvovalo 20 planinara i pas Max.

Pločnik je jedan od niza vrhova masiva Žijovo odnosno Kučkih planina iznad 2000 metara koji se dobro vidi iz Podgorice, kao trouglasta kupa između Žijova i Viljenice. Najbolji  pristup ovom vrhu je sa sjeveroistočne strane odnosno iznad katuna Kockog. Najinteresantniji je za uspinjanje u proljeće posebno ako je još išaran snijegom.

Nakon vožnje  kombijem od Podgorice stali smo kod nekadašnje sad potpuno devastirane karaule, gdje i završava asflat. Spremili smo se za dugi treking i makadamskim putem stigli do izvora Velika Radeča za 50 minuta, nakon odmora i osvježenja na veoma jakom i ledenom izvoru nastavili smo istim putem prema katunu, na jednoj krivini postoji staza koja je prečica i ubrzo smo se našli pred dolinom na čijem je kraju katun. Išli smo putem izohipsom bez spuštanje u dolinu i nakon što smo prošli prve kolibe katuna spustili smo se do jedne velike ograđene lokve i nastavili lijevo usponom prema posljednjim kolibama katuna, do katuna nam je trebalo 2 sata od polaska. Nakon posljednje kolibe sa lijeve strane vidi se jedan puteljak koji prolazi kroz borovu šumu i ubrzo pred nama se prikazuju stijene i vrh Pločnika. Također držeći se visine i zaobilazeći dolove dolazimo do mjesta gdje se može vidjeti usamljeni kameni grob, odavde se može nastaviti  uspon ne samo za Pločnik nego i za Viljenicu. Između nanosa snijega, stijena, sipara, i rijetkih borova pomalo se uspinjemo prema vrhu. Najbrži planinari stigli su na vrh za 1 sat od katuna a oni najsporiji ali sa velikom željom da ga osvoje za 1:50. Topao sunčani dan omogućio je poduži odmor na vrhu uz jedinstven pogled na gotovo sve vrhove kučkih planina (Žijovo, Surdup, Štitan, Smojan, Krisitor, Vila… pa sve do Komova, Prokletija, Hajle. Za spuštanje koristimo snježnike a od katuna opet tabananje putem, osvježenje na Radeči, hladovina na putu do Korita, beru se koprive i majčina dušica i napokon kombi na karauli. Planinari su bili veoma zadovoljni što zbog sunčanog vremena, što zbog interesantnog kraškog terena i zahtjevnosti ture i po dužini i po vertikali.

Karakteristike ture:

Srednje teška tura, 2/3 treking makadamskim putem uz jednu prečicu i završni eksponirani uspon, dužine oko 16km u oba pravca i sa oko 700m visinske razlike (karaula Korita 1375m i vrh Pločnika 2082m). Za uspon je potrebno oko 3-3,5h,  50min do izvora Radeča, 2h do Kockog katuna i 1-1,5h do vrha. Tura traje 7-8 sati a sa prevozom iz Podgorice (35km) oko 10 sati. Izuzetno atraktivna tura posebno u proljeće dok još ima snijega. Tura se može planirati i sa nastavkom uspona prema Viljenici, a povratak preko katuna Kockog ili preko Radana na Kržanju.

You may also like...

1 Response

  1. Nikola Cmiljanic каже:

    Ovaj pas je izgladnio 🙂

Оставите одговор