IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Vranjina, Velji vrh 303mnv

MARŠRUTA

Vranjina (Velji vrh 303mnv, ….vrh 279mnv

DATUM

17.03.2013

VR.POLASKA

8:00h

VR.DOLASKA

15:30h

VODIČ

Rajko Mićković

UČESNICI

Rajko Mićković,Mira Kostić, Tanja Krgović,Vanja Radovanović,Roza Novaković, Branka Adžić i Katarina

7 učesnika

KRATAK OPIS AKCIJE: Sa uobičajenog mjesta-Tuški put, u 8h krećemo sopstvenim prevozom (dva auta).Pješačenje započinjemo prije mosta Vranjina u 8:40h. Sa magistrale se , pored jedne kuće, penjemo ne markiranom stazom koja je oko 150m udaljena od markacije (markacija je bila pokrivena nivoom vode od obilnih kiša tokom nedelje)

Dan je sunčan, pogodan za pješačenje,tako da je planinarska družina prvo savladala Vranjinu sa južne strane savladavši uspon od 150m i spustili do manastira Sv.Nikola.

Ispred manastira smo se zadržali 40min., uspostavili kontakt sa monahom koji nas je upoznao sa postankom i istorijom manastira.Manastir postoji još od IV.vjeka, nekoliko puta je obnavljan, zadnji put je obnovljen 1886 god. Porodica Romanovi je osnovala i izgradila konake.

Posle odmora penjemo se na vrh Kosmača( 273mnv), staza dosta naporna sa dosta kamenih gromada koje savladavamo uz pomoć ruku.

Sa vrha Kosmača spuštamo se na kotu 150mnv, odakle, penjemo Velj vrh (303mnv).Tu uživamo u pogledima i panorami Skadarskog jezera kojim je okružuno prirodno ostrvo Vranjina a danas poluostrvo, nastalo izgradnjom magistralnog puta sa sjeverne strane.

Spuštanje izvodimo markiranom stazom do polaznog mjesta.

Izvještaj napisao Rajko Mićković

You may also like...

Оставите одговор