IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Virpazar – Zabes – Boljevica – Godinje

MARŠRUTA

Virpazar-Zabes-Boljevica-Godinje

DATUM

18.12.2011

VR.POLASKA

9h

VR.DOLASKA

16h

VODIČ

Branimir –Bato Guberinić

UČESNICI

Branka Adzić, Olivera Božanović, Mira Kostić, Đina Markuš, Milenko Novaković, Bato Guberinić.

KRATAK OPIS AKCIJE:
Iz Podgorice ,sa dvoje kola krećemo za Virpazar , gdje stizemo u 9:30 časova.

Ostali smo tu pola sata u razgledanju gradića i istorijskih spomenika, a onda nastavljamo do Mijela,gdje se razdvajaju putevi ,lijevo za Godinje a desno za Zabes i Boljeviće.

Kada smo prošli iznad čuvene Kule Đurišića,v odič je upoznao planinare o istinitosti istorijskih događaja koje je, tada savremeni, Njegoš opjevao u istoimenoj pjesmi „ Kula Đurišića“. 1847 god. tu je došlo do krvoprolića u kojoj je učestvovalo oko 12.000 boraca,Turaka iz Skadra koje je predvodio domaći izdajnik iz Boljevića plemenski kapetan Markiša Plamenac  i podmićeni kapetan iz Pipera Todor Božović sa pristalicama iz Kuča,Rovaca,Pješivaca i drugih podmićenih od strane Osman paše Skopljaka iz Skadra.Stigla je pomoć sa Cetinja od Petra Tomova koji je zamjenjivao Njegoša ,iz Rijeke Crnojevića  i Gornje Crmnice.U bitki je teško ranjen Đorđije Petrović a mrtvih i ranjenih je bilo preko 120  sa obje strane . Turci i njihove pristalice su poraženi a selo Boljevići su gotovo sravnili sa zemljom i tako se Njegoš surovo obračunao sa neprijateljem.

U 12 sati bili smo na vrhu Vis,odakle se vidi divan pogled na Virpazar i Godinje sa širom okolinom.Spustili smo se prema Godinju ,koristeći iskljčivo markaciju koja je u dobrom stanju.Prolazimo kroz zaseoke Nikače ,Lekoviće i Peraziće i u 13:30h stižemo na kraju sela gdje odmaramo na atraktivnom Guvnu ,pored seoskog spomenika.Na Guvnu smo po crnogorskom običaju igrali crnogorsko oro.Jedan seljanin -Mijo Leković častio nas je litrom lijepog godinjskog vina.U 15:30h smo stigli do Mijela,u blizini Virpazara ,gdje su kola bila ostavljena,ukrcali se i put Podgorice,gdje smo stigli u 16 časova.

Poslužilo nas je lijepo,sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine.

Izvještaj podnio Vodič planinarske grupe Branimir-Bata Guberinić a fotografije snimila planinarka Olivera Božanović

Оставите одговор