IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Svečano otvaranje pl.staze na poluostrvu Luštica

MARŠRUTA

Radovići-Žanjice

DATUM

9.06.2013

VR.POLASKA

6.30h

VR.DOLASKA

20:30h

VODIČ

Milena Andrijašević

UČESNICI

21 učesnik, Spisak na Prijavi
Untitled-1

Svježe postavljeni smjerokazi i markacije na novoj stazi

KRATAK OPIS AKCIJE: Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat organizovao je svečano otvaranje prve uređene planinarske staze na poluostrvu Luštica. Planinarsku stazu (Radovići-Žanjice) prokrčili su i markirali planinari PK“Subra“ H. Novi. Dužina staze iznosi 7,5 km u jednom pravcu i vodi preko poluostrva Luštica do prelepe plaže Žanjice. Staza je celim delom izložena suncu tj.bez šume a mali deo vodi kroz naselja koja su bez stanovnika.

Untitled-1-copy-4

Najmlađi učesnik akcije!

U zaleđu Žanjica sada se gradi veliko naselje, tipizirane kuće sa velikim podzidama i nasipima, prepostavljamo da se zemljište prprema za sadnju vegetacije ili eventualno otvorene bazene.

Start staze počinje kod mesne zajednice Radovići, gde smo se okupili (planinari PK“Subra“ H.Novi, PK“Vjeverica“ Kotor, PK“Gorica“ Podgorica, turisti različite starosne dobi i nekoliko službenica Sekretarijata) i krenuli u 9:10h. Od svečanog otvaranja nije bilo ništa osim tihog glasa jedne devojke koja je saopštila kuda treba ići i da do Žanjica treba pešačiti oko 3h laganim tempom.

Untitled-1-copy-2

Zasluženi odmor. U pozadini plaža Žanjic.

Naša grupa prepešačila je stazu za 2:30h tj.na Žanjicama smo bili već u 11:30h gde su nas dočekali bogati sendviči , flaširani napici, hladovina, otvoreni restorani i lepa, neočišćena peskovita plaža. Željni sunca i mora hteli smo da preostalo vreme  potrošimo u kupanju (dosta sveža voda) i da se ne vraćamo nazad istom stazom već da vozač dođe po nas, u Žanjice u 16:30h.

Dogovor je ispoštovan ali dalja dešavanja na putu su bila pravo„iznenađenje“i snalaženje kako ko može i zna. Zapravo  naš kombi imao je kvar odmah na prvoj uzbrdici i nije mogao dalje nastaviti vožnju. Vozač Bakrač nije mogao obezbediti rezervno vozilo koje bi došlo po nas, pa smo Mi prvo  njemu pomogli da vozilo skloni sa ceste, zatim stupili u kontakt sa Predsjednikom PK“Vjeverice“ Draganom Jovanović i zamolili ga da dođe i preveze naše vozače, planinare do Radovića koji su tamo parkirali svoja kola, kako bi Oni potom prevezli nas do magistrale. To je bio plan a u realnosti desio se „plavi tamić“.

Untitled-1-copy-3

Novo (turističko) naselje iznad plaže Žanjic…

Otac i sin sa svojim tamićem vozili su put Radovića i primili nas. Kako je sve to izgledalo najbolje govori video snimak naše Branke Adžić, koji je postavljen na fb.

Dolaskom u Radoviće sledila je opet  podela planinara na grupe zbog daljeg prevoza (jedni su se vratili kolima a drugi uhvatili autobus na magistrali kod benzinske pumpe).

Ovim putem Vodič se još jednom zahvaljuje planinarima-vozačima (M.Novaković i P.Vujačić) koji su „svoju udobnost „podelili sa preostalim učesnicima i dovezli ih u Podgoricu.

Izveštaj i fotografije Milena Andrijašević

Pogled na plažu Žanjic sa staze

Pogled na plaže Žanjic, Mirište i rt Arzu sa staze

You may also like...

Оставите одговор