IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Rijeka Crnojević – Poseljani

MARŠRUTA

Komarno-Poseljani-R.Crnojević

DATUM

27.11.2011god.

VR.POLASKA

8sati

VR.DOLASKA

Oko 17sati

VODIČ

Bato Guberinić

UČESNICI

Milena Andrijašević , Peđe Perković,Mira Kostić,Ervin Strmnik,Vanja Radunović,Željko Vujović,Olivera Božanović,Aco Đurašković,Branka Bulatović,Branko Božović,.Milenko Novaković,Branka Adžić i Bato Guberinić

KRATAK OPIS AKCIJE: U Podgorici, polaznoj stanici, svi prijavljeni planinari zadovoljili su uslove predviđene za ovu ture i u 8h, kombijem krenuli z a Gornje Crmničko polje-Komarno (190mnv). U selu smo bili u 9h, gde je vodič dao kratko uputstvo i ispričao zanimljivu priču o Šćepanu Malom. Staza, prema selu riječke nahije-Poseljanima, je markirana, prohodna i živopisna. Savladavši razliku od -170mnv, napravili smo pauzu od 15min. i razgledali ostatke mnogobrojnih vodenica na Pošćenskom potoku, kojih je nakad bilo 30.tak . Pošćenski potok je većim dijelom toka presušio a debeli slojevi mahovine  govore da ovo područje obiluje vlagom.

Od Poseljana se penjemo prema selu Cukovići (150mnv)i krećemo ka Graboškom ždrijelu , najvišoj tački na turi (325mnv). Tu se odmaramo  30 min. uživamo u pogledu i razmenjujemo višak sendviča , mandarina i slatkiša.

Staza nas vodi dalje, prema prevoju Ostro, koji je na istoj nadmorskoj visini (325mnv) a potom sledi spuštanje u selo Mracelji (200nmv) i krajnju tačku naše ture – R.Crnojević, gde stižemo u 15,30min.Preko starog Danilovog mosta prelazimo S.jezero  i stupamo na Pazarište-centar male varoši Rijeke Crnojević (11mnv). Po lijepo popločanom šetalištu, na obali Skadarskog jezera, sretamo retke prolaznike a sunce  nas mami da  popijemo kafu u nekom od otvorenih kafića.

Odmor je trajao do 16,30h kada se istim kombilem vraćamo za Podgoricu.

Na ovoj turi nije bilo problema, svi planinari su imali dovoljno kondicije da prepešače 12km. i savladaju visinske razlike na konjsko-pješačkoj stazi .

Dan je bio neobičajeno lijep , sunčan i topao za ovo doba godine.

Izvještaj napisao: Bato Guberinić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор