IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Pusti Lisac 1476mnv

30.10.2011.nedjelja
Vodič:  Edita Files Bradarić
Učesnici:  Mira Kostić, Branka Adžić, Olivera Božanović, Radović Mirjana, Bato Guberinić, Julija Anđelić,  Slavica Petrović, Stevan Pješčić, Branko Božović i vučjak Max
Pusti Lisac je najviši vrh u području Katunske nahije i izgleda u obliku trouglaste kupe kad ga posmatramo sa sjevera odnosno Nikšića. Ovo je bio prvi put da ga naši planinari pohode i stoga je za sve učesnike bio posebno interesantan.

Kolima smo krenuli iz Podgorice prema Nikšiću i odmah poslije tunela skrenuli smo desno, a potom ispod magistrale u lijevo prema brani Slanog jezera gdje smo nastavili cestom prema Čevu sve do mjesta Bijele Poljane. Polazak je bio kraj ceste desno blizu napuštene veće dvospratnice (vjerovatno nekadašnje škole) i  zemnog otkopa boksitnog šljunka. Dva sata smo išli uglavnom makadamskim šumskim putevima i jednom prečicom sve do katuna Podlisac. Ovo je istočni pristup i u lavirintu šumskih puteva koji uglavnom služe za krčenje šuma treba se dobro snaći. Drveće je veoma raznovrsno od bukava, jasena, smrče, jele i borova. Na jednoj krivini šumskog puta neposredno ispod Pustog Lisca nalazi se olupina starog kamiona iz kojeg vodi staza do samog podnožja. Nakon toga staze više nema i pred nama je istočna padina Pustog Lisca koja je bogato pošumljena uglavnom borom.

Za direktan uspon izabrali smo sjeveroistočni pristup koji nas je doveo do  manjeg kamenitogvrha, a onda smo bridom došli do samog vrha, i za to nam je trebalo oko sat i po. Vrijeme je bilo toplo i sunčano, a na vrhu smo imali dobar pogled prema Nikšiću, Vojniku, Durmitoru, Moračkim planinama, Garaču, a na jugu prema masivu Bokokotorskog zaliva i Lovćenu. Nakon odmora od sat vremena povratak je usljedio istim putem. Na povratku smo se zaustavili na cesti iznad Slanog jezera koje je okupano posljednjim zracima sunca i niskim vodostajem izgledalo kao jezerca u pustinji. Na pitanje zašto se ovo mjesto zove Široka ulica doznajemo da je to mjesto ili ostaci mjesta potopljeno akumulacijom Slano jezero. Opet Slano jezero navodno ima neznatno povećanu količinu soli. Mještani sadašnje Široke ulice kažu da je jezero vrlo bogato ribom. Na kraju smo uživali u još nekoliko predivnih trenutaka i fotografija na brani Slanog jezera.

Karakteristike ove ture:  Oko 70km ili sat i po vožnje do Bijelih Poljana, povratak se može planirati i preko Čeva, Gornje Markovine i Zagarača. Za uspon treba oko tri i po sata i povratak tri sata, sveukupno naša tura je trajala sedam i po sati. Visinska razlika je oko 500m, polazište Bijele Poljane 980m do vrha 1476m, tura je zabilježena sa GPSom. Srednje teška tura sa dužim treking djelovima i završnim oštrim usponom na vrh. Preporučuje se za jesen i proljeće. Treba imati oprez pri usponu i silasku niz padinu Pustog Lisca zbog zmija.

Edita Files Bradarić

You may also like...

2 Responses

  1. Slavko Krivokapić каже:

    Bravo, odlično ste opisali uspon sa sjeverne strane. Ja živim u podnožju planine sa jugozapadne strane, uspon oz našeg sela Brestice, tačnije zaseoka Aluge je jako zanimljiv, put vijuga kroz borovu i bukovu šumu, prolazi se ispod velike pećine koju mi mještani nazivamo Sniježnica jer u njoj uvijek ima snijega i pitke vode. Od Sniježnice do vrha Pustog Lisca je malo veći uspon ali nije težak.
    Nažalost 2012,godine u ljetnjim mjesecima strašan požar je progutao skoro svu šumu sa sjeverne strane kuda se vaša grupa pela na vrh tako da je sada to prava pustoš!

    • Edita Files Bradarić Edita Files Bradarić каже:

      Hvala na komentaru, sljedeći put kad budemo išli na Pusti lisac ići ćemo sa vaše strane, računamo na vašu pomoć, srdačan pozdrav, Edita

Оставите одговор