IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Prevoj Sutorman – Vrsuta

MARŠRUTA

Prevoj Sutorman-Vrsuta

DATUM

3.03.2013

VR.POLASKA

8:00h

VR.DOLASKA

15:30h

VODIČ

Rajko Mićković

UČESNICI

Tanja Krgović, Mira Kostić, Rajko Mićković, Branka Adžić, Milenko i Roza Novaković, Đina Markuš, Snežana Ivanović-Labudović, Vesna Lakuš i Zorica Škoflek10 učesnika

KRATAK OPIS AKCIJE: Sa uobičajenog mjesta polazišta-Tuški put, tačno u dogovoreno vrijeme sopstvenim prevozom (sa dvoje auta) stižemo na prevoj Sutorman(805mnv). Prije nego što započnemo pješačenje ka Vrsuti, penjemo se na kotu 859mnv-KT 9 i ….gdje overavamo svoje planinarske knjižice jer na vrhu Vrsute (1183mnv) nema planinarskog sandučeta.

Pješačenje započinjemo u 9:50h makadamskim putem sa prevoja…., jugo istočnom stranom prema vrhu Vrsute.Vrjeme sunčano, tiho , prava zgoda za pješačenje i uživanje.Prolazimo kroz predeo gdje je nekad bila 100.godišnja bukova šuma .Na pojasu od 1ha površine samo je nekoliko stabala bukve preteklo „tornado“ nekontrolisane sječe od strane šumokradica, ali šta možemo..tako je to kod nas kad još uvek važi“brigo moja pređi na drugoga“.

Na vrh stižemo u 11:30h, sledi dogovor oko pauze koja traje 1:30h.

Uživamo u pogledima premaplanini Rumiji nadomak grada Bara i Sutomaora i plave morske pučine.Na sjeveru se pruža pogled prema Sinjajevini , masivu Žijeva i Prokletijama.Došlo je vrijeme da posjetimo i restoran (sopstveni ranac) i da nešto prezalogajimo. Tu bivamo počašćeni sa kolačima, lozom i vinom u čast Milenkovog rođendana.

Ne žurimo i polako silazimo do prevoja istom stazom , pakujemo se i polazimo u 14:30h prema Podgorici gdje stižemo u 15:30h sa opažajućom bojom lica od izloženosti suncu tokom pješačenja.

PS:Ovu akciju po Planu za 2013godinu, trebalo je da vodi naš nedavno preminuli drug i planinar Bato Guberinić, SLAVA MU I HVALA,

Mi idemo dalje do sledećeg zastoja….

Izvještaj napisao Rajko Mičković

You may also like...

Оставите одговор