IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: PPT Sutorman- Bijele Skale – Stari Bar

MARŠRUTA

PG-Sutorman – Bijele Skale – Stari Bar -PG

DATUM

18.11.2012.

VR.POLASKA

7.15

VR.DOLASKA

17.30

VODIČ

Edita Files Bradarić, pomoćnici Branko Božović i Dragoljub Krgović

UČESNICI

Tatjana Krgović, Vesna Lakuš, Mira Kostić, Fatić Snežana, Marđonović Aleksandar, Olja Božanović, Branka Adžić, Milija Babović, Radovanović Vanja, Bošković Radojka, Radović Mirsad,Aleksandar Marđonović, Fatić Snežana, Malinić Zagorka,Tarik Zaimović, Aida Perizović, Nikola Kosović, Aleksandar Đurašković   (19)

KRATAK OPIS AKCIJE:

Jedna od odličnih markacija na stazi.

Polazak kombijem preko Virpazara do Sutormana (805m) trajao je sat vremena. Vrijeme je bilo toplo i sunčano. Nakon kraćeg zadržavanja na Tvrdoču (859m) i pečatiranja na KT-13 PPT oko 9h nastavljamo makadamskim putem prema Čukuleru (900m).

Neposredno prije Čukulera srećemo lovce koji su za taj dan završili uspješno lov ustrijelivši jednog vepra od oko 60kg i jazavca. Na Čukuleru koji predstavlja jednu veliku krašku ledinu nalazimo staru jedva vidljivu tablu, nalazimo markaciju koja ide prema Gurzi. (Navodno ovdje nema obnovljene info table i markacije jer to nije dozvolio vlasnik.?)

Ne nalazimo markaciju za skretanje prema Bijelim Skalama kako se ne bi spuštali do Gurze ali ipak skrećemo jednom stazom i nekako nalazimo i vodimo se jedva vidljivim markacijama kroz šumu i vrtače i dolazimo do prve info table (Ubla) sa ukrštanjem staze iz Gurze. Lagano se uspinjemo i nakon 4 sata od Sutormana napokon dolazimo do Bijelih Skala (912m), ovjeravamo dnevnike još jednom kontrolnom tačkom KT-14 i odmaramo na stijenama Bijelih Skala uživajući u suncu i pogledu prema moru i Baru, a na sjeveru prema albanskim planinama.

Spuštamo se preko Bijelih Skala, prelazimo potok i dolazimo do Baltine (ovdje prestaje asfaltni put koji vodi od Sustaša i nastavlja makadamski put do Dobrog dola ispod vrha Rumije), odmah ispod Baltine započinje svježe markirana staza koja prati potok i spušta se do Turčina i uz kanjon Spilice dolazi do mosta Menke (250m) i na kraju ulazimo u Stari Bar, prolazimo kraj zidina starog grada, silazimo popoločanom glavnom ulicom sa brojnim malim pitoreksnim kućama, restoranima i kafićima. Stari Bar miran i tih, nakon predhodnih dana poznate manifestacije Maslinijade, čuju se berači maslina koje su ove godine dobro rodile.

Tura je bila dugačaka ali ne i zahtjevna, interesantana za mnoge koji su tuda išli po prvi put, ekipa je bila dobra i nije bilo problema tokom vođenja.

Karakteristike ture:
Treking tura dužine oko 22km bez većih visinskih razlika osim spuštanja sa Bijelih Skala i Baltine do Starog Bara (650m). Stazu smo prošli za 7 sati uz par kraćih pauza i jednu dužu na Bijelim Skalama. Od Sutormana do Bijelih Skala prešli smo oko 15km za 4 sata. Tura je dobra za prolazak u svim godišnjim dobima osim ljeti.

Neophodna je obnova markacija od Sutormana do Čukulera sa postavljanjem info table i obavezna markacija nastavka staze do Ubla.

Izvještaj: Edita Files Bradarić

Fotografije: Krgović Dragoljub

You may also like...

Оставите одговор