IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Plužine Suvor

MARŠRUTA

Plužine, Miloševići, Budanj, Miloševske grede, Tješanovići, Suvor, Katun Kručice, Selo Stabna, Kamp Vrbica.

DATUM

10. 06. 2012. god

VR. POLASKA

05,30 h

VR. DOLASKA

20h

VODIČ

Branka Adžić

UČESNICI

Kostić Mira, Radojko Bošković, Babović Milija, Radovanović Vanja, Krgović Tatjana i Dragoljub, Vukčević Slavica i Blažo, Babaić Elvir, Osmanović Albin, Vesna Lakuš, Novaković Milenko, Šoškić Svetislav, Petrović Slavica, Radović Mirjana, Branka Adžić, Radoičić Dragan, Kecojević Milivoje.Učestvovalo 18 planinara

KRATAK OPIS AKCIJE:
Uvijek atraktivne a malo penjane pivske planine privukle su ljubitelje prirode da odmore srce i dušu i uživaju u pogledu. Ljubazni predusretljivi vozač N.Bakrač nas onako pospane (pošli u 5,30h) vozi oko Pivskog jezera, pa makadamom do Budnja i sela Miloševići.

Pri prelasku na pivsku teritoriju Branka služi krofne u znak dobrodošlice. Usput nam se pridružuju dva istaknuta planinara PK Piva iz Plužina Dragan Radoičić i Milivoje Kecojević. Njihova pomoć kao dobrih poznavaoca Pive bila nam je dragocjena.

Dolazimo rano u Miloševiće . Naše rano ustajanje pokazalo se vrlo opravdanim jer smo uspon počeli po hladovini. Idemo obodom Miloševske grede pa nam lagani vjetar pomaže u ne baš laganom usponu. Dragan Radoičić i Milivoje Kecojević sa izuzetnim strpljenjem i lijepim manirima dobrih i gostoprimnih domaćina upoznaju nas sa svim pojedinostima vezanim za prelijepu Pivu. Česte odmor i zastajanja da se uživa u pogledu i najsporiji stižu na Suvor 2016m nakon četiri časa hodanja. Zadovoljstvu nikad kraja jer nam se otvara pogled na Ružicu, Orah, Jasen, Volujak, Vitoe, Pivske planine, Prutaš, Durmitor, Maganik pa čak i na Kučke planine.

Odmaramo i marendujemo u hladu bora krivulja. Upijamo ljepote netaknute prirode i to fotografski bilježimo. Nakon zajedničkog fotografisanja počinje lagano spuštanje do gotovo napuštenog katuna Kručice. Osvježavamo se hladnom vodom sa izvora. Usput nailazimo na spomen ploču na 96 od fašista ubjenih i spaljenih nedužnih građana ovog kraja. „To su momenti kada živi zavide mrtvima“. Spuštanje starim putem izdiga nakon 1h dolazimo u selo Stabna gdje nas čeka Bakrač sa kombijem.

Usput svraćamo u kamp Vrbnica i osvježavamo se hladnim napicima. Prilika da se opustimo u moru predivnih peizaža, pa kratko Krgovo upoznavanje o sledećem vikendu i Susretima planinara Balkana.
Moramo se još jedanput zahvaliti Draganu Radoičiću i Milivoju Kecojeviću na strpljenju i pomoći u realizaciji ove ture.

Tekst: Branka Adžić
Fotografije: Dragoljub Krgović

Оставите одговор