IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Otvaranje pl. Staze Plavi horizonti-Bigova

MARŠRUTA plaža Pržno-Bigova-tvrđava Grabovac    i nazad
DATUM 12.10.2014
VR.POLASKA 6.30 VR.DOLASKA 18h
VODIČ Milena Andrijašević
UČESNICI  10 planinarki-spisak u Prijavi

tivat-turaKRATAK OPIS AKCIJE: Po pozivu iz Opštine Tivat, odelenja za zaštitu životne sredine, I ove godine stiže poziv za učešće u otvaranju nove planinarske staze Plavi horizonti-Bigova-tvrđava Grabovec-Plavi horizonti. Iz našeg Kluba pošlo je deset  planinarki jer su pored planinarenja htele još jednom da zaplivaju morem. U promotivnoj šetnji u kojoj je učestvovalo oko 150 ljubitelja prirode, pješačenja I planinarenja koji su stigli iz Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Podgorice i Bara, zvanično je otvorena novouređena i markirana pješačka staza na relaciji plaža Pržna-Bigova-Grabovac-Pržna na području tivatskog dijela luštičkog poluostrva i Donjeg Grblja u opštini Kotor.

03Stazu dužine 12 kilometara u proteklih pet mjeseci raskrčili su, uredili i markirali članovi Planinarskih klubova „Subra“ iz Herceg Novog“, „Vjeverice“ iz Kotora, a ovu akciju sa ukupno 2.500 eura, finansirale su opštine Tivat i Kotor.Staza vodi od jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju – Pržne u Krtolima, obalom kroz netaknutu prirodu do Bigove, pa dijelom starim autsrougarskim putem do tvrđave Grabovac, spušta se do uvale maslina i vraća do Pržne.

04Učesnici su imali mogućnost da biraju: kraću (u dužini 6km-do Bigove I nazad) I dužu, kružne stazu koja vodi do tvrđave Grabovec I nazad (dužina 15km).Domaćin je u Bigovi počastio sve učesnike sendvičem I vodom bezplatno, na čemu smo im zahvalni!Uz djelove staze, postoje i vidikovci sa kojih se pruža sjajan pogled na zaliv Trašte, a ov pješačka tura kojom je inaugurisana ova staza trajala je pet sati i učesnicima pružila izvanredan doživljaj i priliku da uživaju u netaknutom ambijentu ovog dijela Boke.

Inače, ovo je već druga staza na Luštici i u Donjem Grblju koja je uređena i markirana, u sklopu projekta Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, za realizaciju planinarskih staza na teritoriji poluostrva Luštica, koje bi se stavile u funkciju turističkih i rekreativnih, a s obzirom na istorijsku važnost ovog područja, i u edukativne svrhe.

Naime, na mnogim atraktivnim lokacijama na ovom području su mnoga stara austrougarska utvrđenja i napušteni sakralni objekti, a predviđeno je da se uredi ukupno 9 staza u dužini od 120 kilometara. Opština Tivat koordinator je tog projekta u sklopu kojeg je lani već uređena i markirana pješačka staza koja vdi preko cijele Luštice – od Radovića u Krtolima do uvale Žanjice na hercegnovskom dijelu poluostrva.

Tekst i fotografije Milena Andrijašević

01

 

You may also like...

1 Response

  1. Milena Andrijašević Milena Andrijašević каже:

    Evo je još jedna interesantna planinarsko-pešačka staza pored mora.Kad dođu hladni dani i nemože da se pođe na „sever“ -noge mogu da se protegnu na ovoj stazi a nije ni tako daleko stići do nje!

Оставите одговор