IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Manastir Ćirilovac

MARŠRUTA

Kolašin-Manastir Ćirilovac i nazad

DATUM

16. 10. 2011.

VR.POLASKA

07:00

VR.DOLASKA

17:00

VODIČ

Milomir Rakonjac

UČESNICI

15 učesnika: Andrijašević Miljana, Guberinić Branislav, Petrović Slavica, Andrijašević Milena, Kostić Mira, Adžić Branka, Olja , Novaković Milenko, Jelena i Saša Petrović, Vladan Pejović, Tanja i Dragoljub Krgović, Miloš i Milomir Rakonjac-vodič

KRATAK OPIS AKCIJE:  Kombi sa petnest prijavljenih planinara je krenuo put Kolašina u 7:00. Jutro vedro, ali vetrovito. Poslije toplih dana bilo se teško prilagoditi hladnoći, ali tek slijedi iznenađenje kad stižemo u Kolašin-dočekale su nas sniježne pahulje!

Pješački dio akcije počeo je od željezničke stanice u Kolašinu(954mnv) u 8:30. Grupa planinara prešla je prugu i kretala se makadamskim putem koji je dovoljno širok za nesmetano kretanje vozila. Nakon tri i po sata hodanja umjerenim tempom, pred nama se pojavio Manastir Ćirilovac, koji je udaljen 11km od Kolašina.

Manastir Ćirilovac  posvećen je Svetom Ćirilu i Metodiju, a podigla su ga braća  Jošo i Janko Bulatović na svom imanju u zaseoku Smrčje u Rječinama, sa konacima u kojim služe monahinje. Hram i konak građeni su u periodu 1995-1999. U neposrednoj blizini sad se gradi novi muški manastir . U sklopu manastira 2004. je podignut hram posvećen Sv. Preobraženju Gospodnjem, na planini Ključ (1.973mnv) a po uzoru na porušenu kapelu na Lovćenu koja joj je identična, a gde je sahranjen Petar I Petrović Njegoš.

Iako je cilj planinarske akcije bio uspon do kapele, odustali smo zbog jakog vetra i hladnoće te smo “višak” vremena potrošili na vidikovcu nadahnujući se pogledom na Mojkovac i Kolašin.

Jedan dio grupe sa današnje akcije. Prvi snijeg je počeo da bijeli.. ali kratkog daha!

 

Istim putem vratili smo se nazad do željezničke stanice, ali mnogo brže, nekih dva i po sata. U Podgoricu smo stigli oko 17:00.

Podnosilac izvještaja,
Milomir Rakonjac

4 Comments

Ostavite odgovor