IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: „Mala toplička transverzala“

MARŠRUTA Đavolja varoš-Prolom banja
DATUM 8.novembar.2014
VR.POLASKA 7.11-10:00h VR.DOLASKA 9.11-21:30h
VODIČ Milena Andrijašević
UČESNICI Milena Andrijašević i Mira Bulatović
KRATAK OPIS AKCIJE:“Tumarajući „ po planovima akcija drugih planinarskih klubova  CG i okruženja pažnju mi privuče „Mala toplička transverzala“, tj.polazna tačka Đavolja varoš i ja se „upecah“….

01Kao primer „dobre prakse“informišem i ostale planinare našeg Kluba ali slaba vajda od mog truda-nema zainteresovanih, izuzimajući moju vernu pratilju na „izazovnim turama“ Milenku-Miru Bulatović.

 Ovoga puta u Planu aktivnosti akcije bile su dve varijante, prva/Đavolja varoš (700n.n.v)-Prolom banja(610m.n.v) u dužini 11km sa visinskom razlikom 480m i prosečnim vremenom pešačenja 4 sata i druga/ Đavolja varoš (700n.n.v)-Sokolov vis (1370m.n.v)- Prolom banja(610m.n.v) u dužini 23km sa visinskom razlikom u usponu 1150m a u silasku 1140m i prosečnim vremenom pešačenja 8 sata.

02Odlučile smo se za prvu varijantu jer smo htele iskoristiti i ostale ponuđene resurse ( velnes centar, masaža, planinarska zabava).

Kako smo planirale tako smo i realizovale uz male tolerancije i iznenađenja od strane Domaćina. Tolerancija se odnosi na planinarski pasulj (planiran u 17h a podeljen u 15h/ Iznenađenje je bila domaća štrudla od maka, delo ruku planinarke Vere Spirić.Planinarsku zabavu smo napravili u restoranu vile „Garetov konak“ dužeći se najviše sa planinarima iz Prokuplja i Beograđanima –PK“Pobeda“, među kojima je prednjačio Vlada Matković, inače Topličanin, začetnik planinarstva u Prokuplju.

 

Domaćin Male topličke transvercale je PSK“Toplica“ Prokuplje.Urađen je i Vodič Male topličke transverzale i Dnevnik sa 13.kontrolnih tačaka u dužini 122km.Trasa Transverzale vodi od Prokuplja do Prolom banje, prelazi planine: Hisar, Pasjača,Vidojevica, Rgajska i Arbanaška planina, Radan,Đavolja varoš i Prolom banja.Na tom putu su : dva stara grada (Bučinski i Rgajski) nekoliko crkava , Đavolja varoš (reljefni fenomen) i Opservatorija.Jedan deo Transverzale naći će se i na Evropskom pešačkom putu E7.

05Publikacije vezane za Transverzalu su štampane u okviru projekta“Program EU podrške civilnom društvu u Srbiji, koji formira Evropska unija.

Naš boravak u Prolom banju morali smo skratiti jer smo bile uslovljene prevozom za povratak.Kad smo već kod prevoza , korisno je istaći za buduće putnike na udaljenim relacijama da unapred provere prevoznike i njihove trase kretanja kako im se ne bi  desilo neprijatno iznenađenje kao nama dvema-Putujemo autobusom „ekspres Niš“ i tažimo kartu do Kuršumlije (iz karte viđeno najbliže mesto za priključenje na put za Prolom banju),a odgovor konduktera glasi-Ne idemo Mi preko Kuršumlije, već autoputem za Niš preko Kruševca.  Dalje je sledilo naše snalaženje u vremenu i prostoru…kako bi stigle do cilja.

04Pošto želimo da „lepote i fenomene topličkih planina“ podelimo sa drugima, preporučujemo da ne propustite poziv PSK“Toplica“ za Malu toplicku transverzala(14.11.2015), planine Vidojevica 1155 m. n.v. i  Rgajska 1017 m.n.v.u čast 60 godina planinarstva u Toplici !

 

Tekst i fotografije Milena Andrijašević

 

Оставите одговор