IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Lukavica (Mali Žurim 1962m, Kapetanovo jezero)

MARŠRUTA

PG- Nikšić- Katun Zagarački (Lukavica)- Mali Žurim- Kapetanovo jezero-  Bojovića Bare- NK – PG

DATUM

22.09.2013.

VR.POLASKA

7.00

VR.DOLASKA

17.00

VODIČ

Edita Files Bradarić

UČESNICI

Edita Files Bradarić, Tanja Vučinić, Vesna Lakuš,Mira Kostić,  Snežana Ivanović, Željko Miranović,Branka Adžić, Nikola Žugić, Duška Vućeljić, Branko Božović, Jadranka Uskoković, Đina Markuš, Jasna Jusić, Slavica Vukčević, Blažo Vukčević (15)

KRATAK OPIS AKCIJE:

Polazak kombijem i vožnja skoro dva sata do Lukavice odnosno Katuna Zagaračkog podno Malog Žurima (sve asfalt). Iako smo za sobom ostavili vjetrovitim ali suncem okupanim Nikšić i Podgoricu, iznad Lukavice i Moračkih planina nadvili su se oblaci i jak sjeverni vjetar. Mnogi su odmah obukli sve na sebe što su imali, mnogi su požalili što nisu ponijeli nešto toplije, bilo je tu svakavih improvizacija da se pokrije glava i ruke. Nakon toplog ljeta ovo je bio nagovještaj jesenjih i zimskih dana. Prvo smo krenuli na uspon na Mali Žurim. Približavajući se vrhu sa sjeveroistočne strane, ispod završne stijene odlučeno je da se zbog povremeno jakog naleta vjetra ne penjemo na vrh, ali ipak petoro najhrabrijih nije moglo odoljeti osvajanju vrha. Nakon Malog Žurima nastavljamo udolinom ispod Ilijine glave do prevoja ispod Četkove glave, a onda valovitim terenom u pravcu do iznad Kapetanovog jezera. Slikamo se iznad jezera i nastavljamo spuštanje prema jezeru. Pauze su kratke zbog hladnoće i vjetra i jedino brzi hod nas grije. Putem od Kapetanovog jezera prelazimo preko male Lukavice do Babinog cicala i Crkve Sv.Ilije, produžavamo ne putem već dolinom i stazom na suprotnoj strani i preko katuna i livada dolazimo do raskršća kod Bojovića Bare gdje nas čeka kombi. Na povratku kombi od rudnika boksita skreće lijevo i prolazi kroz prelijepo selo Zagrad, spuštamo se prema akumulaciji Liverovići i vraćamo u Nikšić. Već silaskom u Zagrad ugrijalo nas je sunce i neka nova klima, a tako mala razdaljina.

Karakteristike ture:          

Srednja kružna treking tura dužine 15km sa atraktivnim usponom na Mali Žurim (oprez pri penjanju i silasku kroz usjek na završnoj stijeni, na vrhu ima mjesta za manji broj planinara), 300m visinske razlike od katuna, atraktivan vidikovac iznad Kapetanovog jezera. Tura je pogodna za proljeće ljeto i ranu jesen. Vrijeme potrebno za ovu turu je 5-6 sati.   Može se produžiti usponom do na Manito jezero.

 

Izvještaj napisala Edita Files Bradarić

Оставите одговор