IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Kotor Sveti Stasije – Velji Zalazi – Sveti Vrači

MARŠRUTA

Podgorica – Kotor – Dobrota – Sv. Stasije – Zalazi – Sveti Vrači – Kotor – Podgorica

DATUM

 23. 03. 2013. god

VR. POLASKA

07,oo h

VR. DOLASKA

19,3oh

VODIČ

Dragoljub Krgović  (16 učesnika) visinska razlika 2060m

UČESNICI

Labudović Snežana, Novaković Milenko i Roza, Krgović Tatjana i Dragoljub, Kostić Mira, Adžić Branka, Mićković Rajko, Uskoković Jadranka, Vukčević Duška, Jelena i Saša Petrović, Natalija Cvetković, Snežana Fatić, Popović Marina i Popović Jelena.

 

KRATAK OPIS AKCIJE: Smoreni od dugog kišnog perioda,željni svežeg vazduha i hodanja jedva smo dočekali ovu prelijepu turu.Naš vozač Nikola stiže na vrijeme i uz manje čekanje onih koji ne otkažu turu, ali i ne dodju, krećemo. U Kokotima nam se pridružiju Roza i Milenko. I opet pominjemo našeg Bata, „…što bi Bato rekao…“ . Fali nam i na našem sastajalištu,i na našim turama, i onda kad se vraćamo umorni, a zadovoljni još jednim druženjem sa planinom…

U Budvi nas čeka i Sneža Fatić. Za oko 1,5oh stižemo u naselje Sveti Stasije i 9h počinjemo uspon.Vodič upoznaje planinare sa stazom i pravi raspored kretanja u ekipi. Danas nam tempo diktira Snežana, početnik u planinarenju. Vodimo računa da tempo ne bude jak i da svi učesnici mogu bez većih napora izaći na vrh. Otvara nam se predivan pogled na Kotorski zaliv. Pluća se pune svežim vazduhom, a oči napajaju ljepotom Boke. Svi se slažu da bi pauze trebale biti češće kako bi uživali u plavetnilu mora.

Za oko 3h pješačenja stižemo u Male Zalaze te na napuštenom drevnom guvnu odmaramo i marendujemo. Neki obilaze crkvu i staro groblje. Zadržavamo se na vidikovcima i stižemo na prevoj Luk KT6 na PPT transvelzali Orjen – Lovćen –Rumija. Svi koji su ponijeli dnevnik transverzale stavljaju pečat i ovjeravaju knjižice. Neki se penju na vidikovac iznad Dobrote i bivaju nagradjeni prelijepim pogledom. Sneža Fatić žuri da stigne na utakmicu svog sina u Ulcinj pa nas napušta ranije i sama kreće ka Svetim Vračima.

Nakon uživanja i odmaranja polako se spustamo do drugog davno napuštenog sela Velji Zalazi na oko 800mnv. Usput Rajko koristi svoje makaze za voće i uklanja po koju granu ili kupinu koja se ispriječila na putu. Ovam trasom se većina ekipe spušta prvi put. Stižemo do malo ozbiljnijeg mjesta sa siparom kojeg svi uspješno savladavaju. Nakon nešto više od 2h, stižemo u Sv. Vrače gde nas čeka raspoloženi Nikola. Iznenađenje nam priređuju Novakovići, Milenko sa njegovim odličnim crnim vinom i Roza sa divnim glasom i odličnim repertoarom. Tura je u potpunosti ispunila naša očekivanja.

Tekst fotografije: Dragoljub Krgović

You may also like...

Оставите одговор