IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: FUNDINA – HELJAM

MARŠRUTA Gornja Vrbica – Fundina – Heljam
DATUM 11.01 2015
VR.POLASKA 08h VR.DOLASKA 15h
VODIČ Rajko Mickovic
UČESNICI R.Mićković,M.Kostić,T. i D.Krgović, P,Medenica,M.Andrijašević, B.Adžić,V.Lakuš, Edita F.B., N.Nikezić., M.Novaković, i Branko Božović
20150111_122848KRATAK OPIS AKCIJE: Putnim pravcem prema Kučima, kučkom magistralom za 15 min kombi prevozom „Bakrač“ stizemo do polaznog mjesta – portala Gornja Vrbica (418mnv). Sa asflaltnog puta skrećemo neobelježenom stazom koja predstavlja “staru” pješacku stazu; dosta je zarasla u šipražje (u duzini 150m) prema selu Fundina.Na koti 560mnv nalazi se staro groblje, tu je prije nekolko godina postavljen visoki spomenik (obelisk) koji podsjeca na Fundisku boj iz 1876g. Posle malog zastoja i  predaha nastavljamo usponom prema vrhu Skam (765mnv) gdje se nalazi zapušteni objekat rularne telefonije. Kretanje grbenom vrha Skam dosta je otežano jer hodamo po zakošenom kamenjaru koji je mokar i sa sjeverne strane na nekim mjestima ima i leda. Sa Skama se spuštamo nekih 40m i nastavljamo upornim usponom stjenovitim dijelom grebena vrha Ilino brdo (887mnv).

U zaklonu  stijena malo odmaramo planirali smo nesto da prezalogajimo ali odustajemo zbog “skupljanja” kišnih oblaka  i ako je samo polovina zactane staze, razmišljamo odustati ili peti se na vrh Heljam (987mnv). Na prevoju puta prema selu Koće  neki odustaju od penjanja na vrh, dok nas sedam ipak penjemo vrh Heljam (ne baš sami vrh, jer i mi odustajemo da nas kiša ne uhvati na nekih 30m ispod). Nazad se vraćamo krećući se strmom stazom niz stijenu i siparom do izvora Krof.

20150111_105218Tu smo malo nešto na brzinu prezalogajili i nastavljamo povratak preko zaseoka Rašovica asfaltnim putem do spomenika bitke na Fundini gdje nas čeka kombi za prevoz.

Staza je srednja teška ,dužine 12km, neobelježena, prohodna u svim godišnjim dobima. Visinska razlika oko 650m.

Preporučujemo Planinarskom Savezu i lokalnoj Upravi Podgorice njeno markiranje  i uvrštavanje u Registar lokalnih planinarskih staza, jer ima lijep panoramski pogled na basen Skadarskog jezero.

Teskst i fotografije Rajko Mićković

 

You may also like...

Оставите одговор