IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Durmitor Bobotov kuk 2522mnv

DATUM 07. 07. 2012. god

VR. POLASKA 05,3o VR. DOLASKA 20,30

VODIČ Cmiljanić Slobodan

UČESNICI Srđa lekić, Novaković Milenko, Petrović Slavica, Vanja Radovanović, Krgović Tatjana; Branka Adžić; Mira Kostić, Cmiljanić Slobodan, Aco Vujović, Ksenija Radulović.

KRATAK OPIS AKCIJE: Zbog ukočenosti (na  pogrešno mjesto, kako on kaze) Krgo nije mogao da vodi zakazanu (srednje teŠku) turu pa je vođenje planinara preuzeo Cmiljanjić Slobodan. Slobo i  Srđa su krenuli u petak veče na Durmitor i noćili ispod Sedlene grede. Jutro su dočekali na visini od 1903mnv ,uz 12ºC.  Sa dvoje vozila ostali dio ekipe stiže oko 8,30 iz Podgorice i kreće ka Bobotu. Oko 10,30 stiže se do Zelenog vira. Veoma eksponirani uspon nije dozvolio svima iz ekipe da prate ritam.  Odustaje Slavica, a na putu ka Danilovoj ploči i Ksenija. Provode dio dana sa ljudima koji se penju, spuštaju ili pak uzivaju kod Zelenog vira.

Izgleda da im je bilo zanimljivije nego nama koji smo osvajali Bobota. Ostali dio ekipe se uz Cmikinu i Milenkovu pomoć penje na vrh Bobota oko 12,20. Na vrhu je guzva pa ne može da se uziva onoliko koliko bi se htjelo u prelijepom pogledu na Škrčka jezera, Prutaš, Šarene pasove, Planinicu, Bezimeni vrh, Zupce, Bandijernu, Sedlenu gredu, kanjon Sušice, Crno jezero, Međed, Terzin Bogaz, Šljeme… Odševljenju nikad kraja  medju onima što su prvi put na najvećoj koti Durmitora. I beskrajan ponos i zadovoljstvo što se savladao strah. Pri povratku Srđa i Cmika idu na vrh Skočiđevojka i drugim putem dolaze do ostalog dijela ekipe. Slijedi spustanje u Dobri do, pa odatle Cmika, Tanja i Milenko pješače do Sedla za vozila. U autima se ne razgovara mnogo. Prebiramo u mislima slike sa uspona i upijamo ljepote ove prirode što oduzima dah.


     
       Tekst i fotografije:  Slobodan Cmiljanjić

You may also like...

1 Response

  1. Milena Andrijašević Milena Andrijašević каже:

    Istina je, da ove godine nema Krgovića malo vajde bi planinari imali što se tiče odlaska na Durmitor i visoke planine, zato im Veliko hvala

Оставите одговор