IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Dubravice

MARŠRUTA Podvraće – Valjevo – Dubravice – Međeđe – Ostrog- Bare Šumanovića
DATUM 29.03.2015.
VR.POLASKA 8h VR.DOLASKA 21h
VODIČ Brano Perović i Zeko Kadović
UČESNICI Adžić Branka, Lakuš Vesna, Božanović Olja, Krgović Tanja, Rajko Mićković, Snežana Fatić,Snežana Ivanović, Aleksandar Marđonović, Derek i Arlen,Edita, Vanja Radovanović, Mirjana Radović,Zorica Škoflek, Ivo Šćepanović, Radojko Bošković(ukupno 18)

 

IMG_20150419_091328KRATAK OPIS AKCIJE:

Interesantna i izazovna, na svoj način, plemensko – planinarska staza.Od pitomih i zelenih livada sela Podvraća polazak u dobrom raspoloženju nakon kratkog upoznavanja vodiča sa ovim krajem Vražegrmaca.Tom prilikom nije zaboravljen ni Minja Kadović iz donjeg sela Šobajića iz pripovjetke „Sveta osveta“ od Sima Matavulja.

Nakom prvog uspona i prolaska Ždrijela silazimo lagano u dugu kamenitu dolinu Valjevo. Već od početka počinjemo, usputno,  da trijebimo(čistimo) stazu i to Zeko sa kosijerom a Rajko, Edita, Aleksandar i drugi sa makazama.Blagodareći prijatnom jutru napredujemo ka zapadu kroz „kameno more“ prolazeći pored manjih dolova koji su se nakada kosili ili obrađivali.Oko podneva II uspon, pravimo pauzu, potom nas čeka III uspon koje savladavamo formacijski podijeljeni na čelo, sredinu(zlatnu) i začelje.

IMG_20150419_103258Kada su se već pojavila pitanja đe su više te  Dubravice , nakon pola sata hodanja gore-dolje, katun se pojavio, odnosno mi ušli u njega sa   olakšanjem.

Odmor kod kolibe Perovića, uz hranu organskog i klasičnog sustava, prijao je svima. Ugođaju su doprinosili vedrina i odluka da se, u povratku, spuštamo ka Ostrogu.

Pouzdani vodič Zeko a i Rajko su nas sigurno za sat vremena spustili u zeleno prostranstvo Međeđeg gdje, uprkos izolovanosti, žive stalno 2-3 porodice.Ostavljajući površ Međeđe brzo, ovom prilikom, iza nas uspinjali smo se, potom, u besprekornoj koloni uz udobnu plemensku stazu sa mahovinom obraslim stijenama ispod i iznad.Nakon odmora kod nezavršene bistijerne oprezno smo silazili do pod Manastir Gornji Ostrog gdje nas je čekao, po drugi put, vjerni Nikola sa kombijem.

IMG_20150419_175731Vožnja do Bara Šumanovća nije dugo trajala. U Šobajićima nas je Zeko pozdravio i blagosiljao. Zatim smo svratili na izvor Grab i snadbjeli se vodom i nakon još jednog uspona(5 min.) došli do kuće na imanju Perovića  usred sela.Uz prijatan ambijent kuće i okoline i zadovoljstvo savladanom kružnom stazom vrijeme je brzo odmicalo. Opuštenosti i odmoru doprinijeli su i preostali ukusni domaći (slatki) proizvodi naših planinarki kao i kafa,rakija i vino, zna se…


Karakteristike ture
:

11148638_986417238044263_1986360153780124910_nSrednje teška trekking tura u dužini od oko 17 km i oko 650m visinske razlike. Od Podvraća do Dubravica treba najmanje oko 4sata i 3 sata do Ostroga, staza završava na krivini između Donjeg i Gornjeg Manastira Ostrog. Između Dubravica i Međeđe ima oko 1 sat hoda. Staza nije markirana, između Dubravica  i Međeđe treba vodič koji poznaje teren jer se može zalutati. Tura je pogodna za sva godišnja doba, manje preporučljiva za ljeto.

Izvještaj napisao:  Brano Perović

 

Оставите одговор