IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Dobrota-Zalazi-Krstac

MARŠRUTA: Kotor (Dobrota) – Krstac dio ture PPT
DATUM: 31. 03. 2012. god
VR. POLASKA: 07:oo VR. DOLASKA: 16:40
VODIČ: Dragoljub Krgović
UČESNICI: Novaković Milenko; Adžić Branka; Krgović Tatjana; Krgović Filip; Kostić Mira; Milić Dejan; Radovanović Vanja; Božanović Olja;  Vukčević Slavica;  Antunović Marija; Petrović Slavica;  Radović Mirjana; Radović Svetlana; Jovović  Miljan; Đuretić Balša – učestvovalo je 17 planinara.

KRATAK OPIS AKCIJE:
Nije nas uplašilo, nit pokvarilo raspoloženje tmurno podgoričko jutro koje je mirisalo na kišu. U našem klubu se formirala grupa od 10 -15 ljudi koji idu na svaku turu pa se veselimo susretu bez obzira gdje se pješači. Ovog puta tura je lijepa i izazovna. Imamo novih članova i gostiju pa i pomalo zebnje  „hoće li se moći“?

Kombijem nas 17 kreće ka primorju. Naša polazna tačka je Dobrota  naselje Sveti Stasije. Krećemo u 9h. Kroz oblake se pomalja sunce. Postepeno se grupišemo u 3-4 skupine koji idu svojim tempom. Staza je laka za praćenje pa nema bojazni da će se neko zagubiti. Stižemo u Male Zalaze i zalazimo kroz selo. Iako je selo napušteno odmah poslije zemljotresa ima još dosta dobro očuvanih guvana, kuća i prilaza. Počinje sitna kiša koja traje svega nekoliko minuta pa ulazimo u nekadašnju štalu. U nama neka razdraganost i osjećaj vraćanja u djetinjstvo.

Nakon marende i odmora na guvnu krećemo  ka Veljim Zalazima. Glavni uspon je savladan, ide se lakše, ali nas prati magla koja ometa lijep pogled i fotografisanje. U Velikim Zalazima fotografisanje pa ponovo malo uspona ka Krscu. Sad je već dosta hladno pa Branka navlači rukavice. Od bretela na početku ture stigosmo do rukavica. Tako je to sa planinom.
Stižemo na Krstac. Dok čekamo da stignu poslednji odlučujemo da odemo do vidikovca sa koga se vidi Bokokotorski zaliv. Ulzimo u kombi pomalo umorni i promrzli, ali orni za šalu i smijeh. Još jednom nas je planina podarila vedrinom i snagom da se nosimo sa ne baš lakom svakodnevnicom.
           
Tekst i fotografije:  Dragoljub Krgović

You may also like...

Оставите одговор