IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Crna planina 1885m

MARŠRUTA

PG-Veruša-Crna planina i nazad

DATUM

28.04.2013.

VR.POLASKA

8.00

VR.DOLASKA

18.00

VODIČ

Dragoljub Krgović

UČESNICI

Edita Files Bradarić, Tanja Krgović, Tanja Vučinić, Vesna Lakuš, Mira Kostić,  Snežana Ivanović, Cmiljanić Slobodan, Željko Šćepanović, Radojko Bošković, Fatić Snežana, Aleksandar Marđonović, Ksenija Radulović, Olja Božanović, Vanja Radovanović, Roza Novaković i pas Max (17)

KRATAK OPIS AKCIJE: Prelijep dan i mogućnost da se provede na snijegom išaranim padinama, da se uživa na suncu, dugom danu i vjetrovitom ambijentu koji nas još uvijek podsjeća na zimu.

Krećemo kolima iz Podgorice i stižemo na Verušu oko 9.30, ostavljamo kola na kraju naselja (1219m) i skretanja prema lijevo, prolazimo uz potok i pomalo se uspinjemo preko padina prolazeći pored brojnih vikend kućica, uz nešto prečica i prolaska kroz šumu stižemo do snježnih proplanaka. Vidljivost je izuzetno dobra, naziru se brojni vrhovi još uvijek pokriveni snijegom a posebno se bijele snježne sjeverne strane kučkih planina Treskavca, Surdupa i Štitana, Maglića sa Kozeljom.

Brojni šafrani ukrašavaju padine tek okopnjelog snijega. Tempo je umjeren i uz par odmora za tri sata stižemo do jednog vrha na 1885m koji se nalazi između dva katuna, prolazimo kraj dolova koji su još uvijek dobro pokriveni snijegom. Na vrhu se zadržavamo duže jer je zaista bilo ugodno i toplo, pogled prekrasan u svim pravcima, društvo i priča kao i uvijek interesantna.

Vraćamo se istim putem i za 2 h stižemo do kola. Povratak kući kolima uz pauzu i nastavak priče kod kafane Andol (tek da te ne zaboli glava od povratka u Podgoricu).

Tura je laka do srednje teška, izuzetna u proljeće dok još ima snijega, blagog terena, pravi užitak za svakog planinara a posebno za one koji su tek krenuli u planinu. Visinska razlika oko 650m, pređeno je oko 13km, trajanje ture 6-7h.U prilogu GPS zapis i snimak ture koji je napravio Slobodan Cmiljanić i fotografije Željka Šćepanovića.

Izvještaj napisala Edita Files Bradarić

Оставите одговор