IZVJEŠTAJ SA AKCIJE: Burum-Peuta-Sjenice-Medun

MARŠRUTA

Burum-Peuta-Sjenice-Medun

DATUM

27.01.2013

VR.POLASKA

8:00h

VR.DOLASKA

15:30h

VODIČ

Rajko Mićković

UČESNICI

 

8 učesnika-Spisak na poleđini

 

 

Izvještaj Rajko Mićković  Fotografije Milena Andrijašević

 

DSC00713webKRATAK OPIS AKCIJE: Osvanuo je tih i sunčan dan, pošto je predhodne večeri duvao jak sjeverni vjetar.Sa uobičajenog polazišta sa Tuškog puta do započinjanja pješačenja, prevezli smo se sopstvenim prevozom i jednim taxi vozilom.

Pješačenje započinjemo iz mjesta Burum (Doljani) kraj spomenika narodnog heroja , učesnika I i II svjeskog rata Đoka Miraščevića, u 8:20h , kota 80mnv. U početku se krećemo ravnim asfaltnim putem nekih 200m a zatim sledi uspon prema Peuti i Sjenicama, visinska razlika oko 350 m a dužina oko 3 km. Pri samom vrhu napravili smo kratak odmor u zavetrini, neko je doručkovao a neko uživao u panoramskom razgledanju Podgorice, Ćemovskog polja i dalje prema Skadarskom jezeru i planini Rumiji.

Po završenom obedovanju i razgledanju, krećemo i ubrzo izlazimo na plato sela Sjenice. Asfaltni put vodi nas do mjesta Orljevo. Uz put nailazimo na veliko gradilište vlasnika i privrednika preduzeća Kips.

Na Orljevu se zadržavamo nekih pola sata jer prisustvujemo otkrivanju spomen biste jednom od najvećih crnogorskih junaka iz bitke na Fundini (2.12.1876 godina ) Novaka Miloševa Vujadinovića.

Krećemo se kučkom magistralom u pravcu istoka do starog grada ilirskog utvrđenja iz III i IV vjeka p.n.e. U prkos jakom sjevernom vjetru nastavljamo pješačenje prema našem cilju-Medunu, Marka Miljanovom gradu.

Na vrhu tvrđave -malom platou , koji sad služi kao vidikovac, zadržavamo se oko jedan sat koji koristimo za orjentaciju prema planinskim vjencima (Brotnjik,Žijevo) a fotoaparati arhiviraju ekipu za klubskom zastavom.

DSC00718webNazad se vraćamo istom stazom do Orljeva gdje menjamo pravac kretanja, izabrali smo spust niz strmu stranu orljeve stijene kroz selo Vrbica, zatim pored izvora-česme Peuta, gde se malo osvežavamo i preko Buruma stižemo na polaznu tačku pešačenja gdje hvatamo gradski autobus do grada.

You may also like...

1 Response

  1. Milena Andrjašević Milena Andrjašević каже:

    Uz ovaj izveštaj koji je objavljen na web-u, stiže mi mail od gospodina Davida koji se interesuje za naše naredne akcije jer mu se dopada kako opisujemo svoje posete planinama, Baš lepo , pohvalno za Tim naših planinara koji ulažu trud i evo prvih rezultata! Pozdrav i NAPRED!!

Оставите одговор